NARKOLEPSI: Ti år gamle Lars Erik er lei seg for at han aldri vil bli som før etter han fikk diagnosen narkolepsi etter vaksinen. (Foto: Simen Askjer/TV 2)
NARKOLEPSI: Ti år gamle Lars Erik er lei seg for at han aldri vil bli som før etter han fikk diagnosen narkolepsi etter vaksinen. (Foto: Simen Askjer/TV 2)

– Jeg vil aldri bli den samme gutten igjen

Ti år gamle Lars Erik fikk diagnosen narkolepsi etter å ha fått svineinfluensavaksinen.

I Norge har totalt 35 barn fått narkolepsi, mest sannsynlig på grunn av svineinfluensavaksinen. Narkolepsi er en nevrologisk tilstand som blant annet karakteriseres av plutselige og ukontrollerbare søvnanfall.

Lars Erik Austad er én av dem. I november 2009 fikk han vaksinen. Det gikk bare et par uker før familien begynte å merke at gutten var i ferd med å endre seg.

Kronisk syk

– Jeg vaksinerte ham for at han ikke skulle bli syk, men nå har jeg fått et kronisk sykt barn, sier mamma Anne Lise Skårerverket til TV 2.

– Jeg kunne sovne hvor som helst. Jeg brydde meg egentlig ikke om hvor jeg sovnet, forteller Lars Erik.

GIR IKKE OPP: Mamma Anne Lise og Lars Erik er enige om å fokusere på det positive og stå sammen. (Foto: Simen Askjer/TV 2)

Anne Lise tok sønnen med til flere leger. På Ullevål konstaterte de at det var narkolepsi som følge av vaksinen han hadde fått. Lars Erik er lei seg for at han aldri vil bli som før.

– Jeg synes det er fælt. Fordi nå er jeg jo sånn som jeg er, og før så var jeg mye bedre, sier han ettertenksomt.

– Beklagelig

Både helsedirektør Bjørn Inge Larsen og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) beklager at så mange barn har fått narkolepsi.

– Jeg beklager at så mange barn har fått narkolepsi, og at det ser ut til å ha sammenheng med den vaksinen som ble gitt, sier Strøm-Erichsen til TV 2.

Les også: Helsedirektøren mener barna trolig ikke burde fått vaksinen

Hun mener det er viktig at barna som har blitt syke får den oppfølgingen de trenger i helsevesenet.

– Det gjør vi vårt for å få til. Og det er viktig at familiene blir godt ivaretatt og at det skjer på en god måte, sier helseministeren.

Måtte kjempe for å bli trodd

Men beklagelser hjelper lite for Lars Erik. Han må leve med sykdommen resten av livet.

– Noen ganger begynner jeg å gråte, men så tenker jeg at det er ikke noe å få gjort noe med, sier tiåringen og forsøker å fokusere på det fine i livet.

– Vi kan jo ikke gi oss akkurat.

Les også: Fikk livet snudd opp ned av svineinfluensavaksinen

I likhet med andre har Anne Lise opplevd at det har vært vanskelig å bli trodd på at det var vaksinen som førte til sønnens narkolepsi.

– Jeg sa veldig klart og tydelig fra veldig tidlig, at det måtte være vaksinen. Men det var vanskelig å bli hørt, forteller hun. Nå håper hun imidlertid at myndighetene vil se at dette er alvor.

– Livet er jo ikke det samme, konstaterer hun.