SNART KAN DU LØPE HER: Bryggen blir arena for tidens første sentrumsmaraton i Bergen. (Foto: Dale, Jan Arve/Samfoto)
SNART KAN DU LØPE HER: Bryggen blir arena for tidens første sentrumsmaraton i Bergen. (Foto: Dale, Jan Arve/Samfoto)

Nå kan du løpe maraton over Fisketorget

De fleste storbyer har ett allerede. Nå får Bergen det også!

Bli medlem i TV 2 Sporty – vinn Dag Ottos sykkel

Vi snakker selvsagt om et ekte sentrumsmaraton. Lørdag 28. april 2012 går startskuddet for tidenes første Bergen City Marathon.

Vel og merke, hvis traseen blir godkjent av kommune, politi og veimyndigheter. Ennå er ikke alle tillatelser i boks, melder Bergens Tidende. Som er hovedsponsor for løpet...

– Vi forventer at dette blir det flotteste maratonløpet i landet. Vi har ikke større ambisjoner enn det, sier Roger Gjelsvik, daglig leder i Turn og Idrettsforeningen Viking.

Attraksjoner
Du løper forbi mange av de mest kjente turistattraksjonene i Vestlandets hovedstad: Fjellveien, Bryggen, Fisketorget, Akvariet og Lille Lungegårdsvannet. Start og mål er på Koengen, de siste årene best kjent som konsertarena for mange av verdens største musikkstjerner.

Ifølge arrangørklubben TIF Viking er dette første gang det arrangeres et skikkelig bymaraton i Bergen. Man har allerede åpnet for påmelding.

Gular arrangerte Bergensløpet tidligere, men dette løpet har ligget dødt i snart 15 år.

Flere muligheter
Startskuddet for helmaraton – 42.195 meter – går klokken 09.00. Dersom du ikke føler at treningsgrunnlaget er litt tynt kan du også løpe halvmaraton (21,1 km), eller et gateløp på 4200 meter.

I løpet av rundsløyfen er det 4 drikkestasjoner.

TRENER STADIG MINDRE: Nordmenn er på bunnen i Europa når det gjelder fysisk aktivitet, viser ferske tall. Her fra Sentrumsløpet i Oslo der deltakerne etter beste evne prøver å motbevise forskernes triste dom. (Foto: Sentrumsløpet/)
TRENER STADIG MINDRE: Nordmenn er på bunnen i Europa når det gjelder fysisk aktivitet, viser ferske tall. Her fra Sentrumsløpet i Oslo der deltakerne etter beste evne prøver å motbevise forskernes triste dom. (Foto: Sentrumsløpet/)

Folkefest
Målet til TIF Viking er å skape en folkefest. Så er det bare å vente og se om bergenserne er sugne på å løpe maraton på hjemmebane.

– Vi er litt seint ute før årets løp, så vi forventer fleste deltakere på halv- enn helmaraton i 2012. På lang sikt er målet et løp med mange tusen deltakere fra inn- og utland, sier Gjelsvik.

Gjennom Reiselivslaget er man nå i gang med å markedsføre løpet i utlandet, og selger hotellopphold med weekendpakker.

Jeg vil karakterisere dette som et lett byløp

Avviser at det blir for tungt
– Man skal løpe opp forbi Fjellveien stasjon, som ligger 114 meter over havet. Dette må da bli et tøft maratonløp?

– Det halvannen kilometer lange partiet fra Amalie Skrams vei til Fjellveien er hardt, for øvrig vil jeg karakterisere dette som et lett byløp. Løpsopplevelsen blir vanskelig å matche, sier Gjelsvik.

Se løypekart og høydeprofil her

Et maraton er regnet som svært krevende. Betegnelsen «maraton» brukes ofte for å beskrive noe som krever stor utholdenhet.

Kraftprøve
Navnet maraton kommer fra en gresk legende som forteller hvordan soldaten Pheidippides løp fra byen Marathon i Hellas til Aten for å forkynne at perserne hadde blitt beseiret i slaget ved Marathon.

Legenden forteller videre at Pheidippides døde like etter han hadde forkynt grekernes seier.

Tidenes raskeste
Verdensrekorden for menn tilhører Patrick Makau fra Kenya, som løp Berlin Marathon på 2.03,38 i 2011.

Paula Radcliffe fra England har rekorden for kvinner med 2.15,25 fra London i 2003.

Skal du delta i et maraton i år? Skriv i kommentarfeltet under!

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!