Inge André Olsen, sportslig administrativ leder i Stabæk. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)
Inge André Olsen, sportslig administrativ leder i Stabæk. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)

Jurister om Gunnarsson-saken: – Smutthullene er avslørt og må tettes

Idrettsjurister er kritiske til at idrettens lover ikke endres, etter at Inge André Olsen og Truls Haakonsen går fri.

Tidligst på neste idrettsting i 2015 vil styret i Norges Idrettsforbund se på regelverket som gjør at Inge André Olsen og Truls Haakonsen ikke kan straffes i overgangssaken. Det er altfor lenge til, mener eksperter på idrettsjus.

Dagens regelverk gjør at ansatte i idrettsklubber ikke trenger å følge idrettens lover.

Les også: Dette gjør Solskjær til en vinnertype

Idrettspresident Børre Rognlien er enig i at lovverket er mangelfullt.

– Det vil jo kunne bety at noen vil kunne spekulere i å ikke være medlem, og det er jo ikke en heldig utvikling, sier Børre Rognlien.

Innkaller ikke til ekstraordinært idrettsting
Likevel kan det bli lenge til reglene blir strammet inn.

– Dette er ting som krever lovendring, og vi har ikke noe vanlig idrettsting før i 2015. Så vi har god tid til å snakke om dette, svarer idrettspresidenten.

Les også: Andresen tilbød Harmeet Singh til Molde og Rosenborg

Norges Fotballforbund kommer heller ikke til å foreta seg noe konkret i saken, og skriver i en SMS til TV 2:

«NFF ønsker en dialog med NIF om reglene på dette området etter at den aktuelle saken er avsluttet. NFF er opptatt av at idretten har et felles regelverk, ettersom problemstillingene saken reiser også gjelder for andre idretter».

– Gir en form for immunitet
Det er for passivt, mener eksperter på idrettsjus.

– Den siste tids hendeleser med Stabæk og Vålerenga viser at regelverket ikke er godt nok, sier advokat Kenneth A. Leren.

– Man har i prinsippet mulighet til å invitere til et ekstraordinært idrettsting, men det virker som om idretten vurderer denne saken som ikke alvorlig nok til å gå til det skrittet, mener han.

Les også: Alsaker om Tippeliga-overgangene: – Han er en gullsignering

Leren får støtte av advokatfullmektig Lars Edvard Storjord, som også har arbeidet mye med idrettsjuridiske spørsmål.

– Smutthullet er til stede, er avslørt, og det er en sterk risiko for at det kan ha blitt misbrukt i lengre tid. Dette kan fortsette når det nå blir klart at idretten ikke kommer til å se på dette. Det skaper nærmest en form for immunitet. Du får personer som sitter i sentrale roller i hver enkelt klubb og som unnskyldes for mulig straff for økonomisk kriminalitet og eventuelt andre straffbare forhold, mener Storjord.

– Jeg syns det er beklagelig at man dytter det foran seg at neste idrettsting først er i 2015, og heller overlater til politiet, som har nok å drive med fra før, å gripe fatt i denne type saker, sier han.

Les også: – Solskjær henter midtbanespiller fra MLS

– Lovendring må ikke til
Rognlien mener problemet kan løses uten en lovendring.

– Det viktigste er kanskje at man oppfordrer folk som man ansetter til å melde seg inn i klubben. Og det trenger man ikke noe lovendring til for å få til, mener han.

Det er ikke godt nok, ifølge idrettsjuristene.

– Denne saken viser at det er behov for en større fleksibibiliet og evne til å snu seg raskere i organsiasjonen (NIF) når det oppstår uheldige episoder. Å vente i tre år er for lang tid, responderer advokatfullmektig Storjord.

Les også: Lillestrøm og Vålerenga ilagt bøter

– Det viser at lovgivningssystemet i idretten ikke er effektivt nok per i dag. Prosessen med å endre lovverket er for tunggrodd, mener Kenneth A. Leren.

– Og det er litt synd fordi det åpner for at man kan drive på den måten som Stabæk og Vålerenga har gjort også de neste tre årene, avslutter han.

Storjord er bekymret for hvordan et sviktende omdømme på sikt kan gi konsekvenser for idretten, hvis man ikke viser evne til å ta tak i utfordringene.

– På sikt kan det svekke inntektsgrunnlaget ved at idrettens omdømme skades og det kan skremme sponsorer og både det private og offentlige fra å støtte idretten økonomisk.