Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På 80-tallet hadde «alle» en Rubiks kube. Det ble solgt mer enn 150 millioner kuber på verdensbasis, og bøker om hvordan kuben løses hadde vinger ut av bokhandelen. Så forsvant kuben...

NM i Rubiks kube

90-tallet var ikke kubens år, men nå ser det ut som om klossen, bestående av 26 små terninger som til sammen danner en stor terning, er tilbake. 18-19. februar arrangeres NM i Rubiks kube i Trondheim. Der skal 68 kubere kjempe om NM-tittelen.

Les også: Her er våre beste triks til seier i Wordfeud

43 trillioner løsninger

Hva er oppgaven? Jo, de små terningene skal dreies slik at flatene på den store terningen blir ensfarget. Ikke lett, tatt i betraktning at kuben kan stå i mer enn 43 trillioner (!) konfigurasjoner.

Lidenskap og kuber

Vanskelig, sier du?

Nei, ikke ifølge programmerer og konkurransekuber Olve Maudal. Han mener alle kan lære seg det – på et par timer!

– Man trenger ikke å være smart for å løse kuben, selv om det hjelper, sier Maudal.

Konkurransekuberne trener flere timer hver dag og de beste av dem kan over hundre algoritmer. De ser på kuben og gjenkjenner mønstre. Slik ser de kjapt løsninger.

Hvem er den typiske kuberen?

– En typisk god kuber er en som har en lidenskap for å bli flink til noe. Disse personene er gjerne gode i andre ting de driver med også, noe som gjør kuberne til interessante folk.

Les også: Vi er lei maset på Facebook

Best i tenårene

Selv er Maudal forholdsvis ny i kubemiljøet. Han begynte å trene for alvor i fjor med et mål for øye: delta i NM. Det gjorde han, men uten noen nevneverdig plassering. Han startet nok litt for sent, tror han.

– De beste kuberne er mellom ti og tjue år. Det er tydelig at man har størst potensial for å bli god når man er i tenårene, tror Maudal.

Det har han tatt til etterretning. Maudal har laget en manual til sin åtte år gamle datter, Hanna. På et par dager hadde Hanna lært seg å løse kuben.

– Nå løser hun kuben på to minutter, sier en stolt far.

Manualen som Maudal laget til sin datter er vedlagt denne nettartikkelen. Last ned manualen som PDF her!

Les også: Vi jukser oss til seier i Wordfeud

Her løser Ove Maudal Rubiks kube i blinde – og slik gjør du det:

Se norske Morten Arborg løse Rubiks kube på 7,66 sekunder i Kube-NM. Arborg er, med denne prestasjonen, i besittelse av norgesrekorden: