ENDRER GENENE: Britiske forskere har funnet en stor endring i genene til personer etter perioder med lite søvn og mye søvn. (Foto: Erwin Wodicka/)
ENDRER GENENE: Britiske forskere har funnet en stor endring i genene til personer etter perioder med lite søvn og mye søvn. (Foto: Erwin Wodicka/)

Enorm interesse for søvntest på nettet

28.000 har allerede fått svar. Ta søvntesten her!

Bli medlem i TV 2 Sporty – vinn Dag Ottos sykkel

Bjørn Bjorvatn (Foto: Privat/)
Bjørn Bjorvatn (Foto: Privat/)

Lørdag la Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer ut en test på sine hjemmesider. Ved å svare på spørsmålene i undersøkelsen får du straks svar på om du lider av søvnproblemer.

Responsen har ikke latt vente på seg.

– Over 23.000 mennesker har svart på absolutt alle spørsmålene, og 5300 har svar på deler av undersøkelsen. Det er ekstremt mange, sier professor og søvnforsker Bjørn Bjorvatn til TV 2 Sporty.

Klikk her for å ta testen

Seks ulike diagnoser
Testen er hundre prosent nettbasert og tar omtrent ti minutter å besvare. Dersom du tidlig svarer avkreftende på et kontrollspørsmål, og ikke har symptomer på søvnvansker, blir testen avsluttet.

– De 23.000 som har fullført hele testen, har større eller mindre søvnproblemer, bekrefter Bjorvatn.

Disse deles inn i seks ulike diagnosegrupper: Insomni, søvnapné, restless legs, hypersomni, døgnrytmeforstyrrelse og parasomni.

LES OGSÅ: Hva gjør Dag Otto i sengen til Olaf Tufte?

Søvn 3 (Foto: Bulls)
Søvn 3 (Foto: Bulls)

– Vet ikke at de er rammet
Insomni er den vanligste diagnosen, og noe 10–15 prosent av befolkningen sliter med. Her snakker vi om alvorlige, langvarige plager.

– Betydningsfull søvnapné med høylytt snorking og pustestopp om natten er vi litt usikre på forekomsten av, men tidligere norske undersøkelser antyder at rundt ni prosent lider av dette, sier Bjorvatn.

Mange vet ikke at de lider av søvnapné (se faktaboks).

LES OGSÅ: Disse tidene på døgnet bør du ikke trene

Hjelp til selvhjelp
Målet med testen er å spre informasjon om søvnplager og gi hjelp til selvhjelp. Mange av problemene kan minimaliseres om du tar grep i hverdagen, det være seg kosthold, medikament- og rusmiddelbruk, eller leggetider.

– Ta kontakt med fastlegen din for videre oppfølging, råder Bjorvatn.

Når du kontakter legen din kan du fortelle at du har gjennomført en undersøkelse utarbeidet av fagfolk. Du kan opplyse om hva slags diagnose testen antyder, og på den måten hjelpe fastlegen på vei i forhold til riktig behandling.

La gjerne barna sove på dagtid i ferien. (Foto: Illustrasjonsfoto)
La gjerne barna sove på dagtid i ferien. (Foto: Illustrasjonsfoto)

LES OGSÅ: Bli raskere med riktig mat

Skeptiske til webdiagnose
– Er det fremtidens metode å diagnostisere pasienter via nettet?

– Å diagnostisere og behandle over internett er vanskelig, og jeg har kolleger som frykter at rådene ikke treffer og at vi sykeliggjør folk. Noen kan eksempelvis få angitt symptomer på angst og depresjon som selv mener de ikke har dette. Det kan skape irritasjon. Vi ønsker ikke å drive webbasert diagnostikk, men råd og veiledning, sier Bjørn Bjorvatn til TV 2 Sporty.

LES OGSÅ: Yoga kan hjelpe mot ryggsmerter

Begrenset tilbud
Professoren er også tilknyttet Bergen Søvnsenter som har behandlet pasienter fra hele landet siden 1996. Nå har senteret også fått en sattelitt i Oslo. Man klarer likevel bare å ta inn rundt 2000 pasienter til behandling årlig. Behandlingstilbudet er dyrt og begrenset.

Når man vet at en tredel av alle nordmenn har søvnplager av ulik karakter er det åpenbart at de fleste må håndteres på fastlegenivå.

Er det riktig å søvnteste folk på nettet? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!