ENDELIG HJELP: Pasienter som sliter med kjeveskader skal få hjelp i 2012 (illustrasjonsfoto).  (Foto: colourbox.com)
ENDELIG HJELP: Pasienter som sliter med kjeveskader skal få hjelp i 2012 (illustrasjonsfoto). (Foto: colourbox.com)

Lover behandling til kjeveskadde

– Målet for 2012 er å gi dem som lider av de alvorligste kjeveproblemene hjelp, lover Helsedirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helsedepartementet har nå satt av penger øremerket en pasientgruppe som har lidd lenge med ubehandlede kjevesmerter. Midler er nå overført Helsedirektoratet og helseforetakene

– Pasienter som lider av såkalt kjeveleddsdysfunksjon har vært en gruppe pasienter som ikke har fått det nødvendige behandlingstilbudet. Det har vi nå fått i oppdrag å gjøre noe med, sier avdelingsdirektør Jon Torgeir Lunke til TV 2 Nyhetene.

Sammen med helseforetakene skal de i løpet av året ha et behandlingstilbud på plass.

– Dette er absolutt på tide. Jeg er svært glad for at vi nå har fått dette oppdraget fordi disse pasientene har slitt med store helseplager, sier Lunke.

Behandling i utlandet

TV 2 har i en rekke reportasjer fortalte om pasienter som har gått i årevis med enorme smerter på grunn av ubehandlede kjeveskader.

De som får hjelp må selv finne fram til den hos private behandlere i Norge eller utlandet. Mange har vært tvunget til å sette seg i stor gjeld for å betale for en behandling som holder smertene i sjakk.

LES OGSÅ: Regjeringen nekter kjeveskadde legehjelp

Lettet og glad

En av dem er Jan Henrik Glenne. Han har nå brukt flere hundre tusen kroner på behandling hos fysioterapeut og tannlege. Ingen av dem er en del av den offentlige refusjonsordningen.

– En stor bør ble tatt fra mine skuldre da jeg kjente at smertene begynte å avta, sier Glenne som endelig føler han kan gå tilbake i arbeid. Men behandlingen som hjalp måtte han selv finne fram til og betale for.

– Det eneste fastlegen kunne tilby var henvisning til smerteklinikk hvor de ga meg smertestillende og antidepressiva, sier Glenne.

Kartlagt kompetansen

Direktoratet påpekte selv for et år siden at denne pasientgruppen lider på grunn av manglende kompetanse og behandlingstilbud i Norge.

I en rapport til Helsedepartementet påpekte de «mange pasienter har gjennomgått behandling av mer eller mindre eksperimentell karakter med variabel grad av vitenskapelig dokumentasjon, Det antas at noen er blitt påført irreversible forandringer via slike tilbud».

Hvordan de nå plutselig skal endre på dette i løpet av et år klarer de ennå ikke forklare.

– Vi har kartlagt kompetansen som finnes i fire år nå i Norge og i utlandet. Nå gjelder det å samle denne og se på disse pasientene tverrfaglig. Mange av pasientene er forskjellige med ulike behov. Dette må nå helseforetakene ta høyde for, sier Lunken.

Hente inn spesialister

Som TV 2 tidligere fortalt har en del pasienter selv betalt flere hundre tusen kroner for å få bli operert i utlandet. Mange av dem håper å få refundert disse pengene eller at disse utenlandsoperasjonene skal innlemmes i en refusjonsordning.

Men Helsedirektoratet er skeptiske.

– Vi mener at vi i Norge skal klare å komme opp med et offentlig tilbud. Dette skal koste pasientene minst mulig men vi ønsker ikke å sende dem til utlandet. Det kan derimot bli aktuelt å innhente utenlandske spesialister til Norge, sier Lunken.

Han er optimist og lover å innlemme brukerorganisasjonene i behandlingsopplegget.

–Målet er av vi innen utgangen av 2012 har et behandlingstilbud til alle dem som har de sterkeste plagene. Men det er klart at det er en ganske stor gruppe som sliter med kjeve og ansiktssmerter. Her må vi inn å øke kompetansen i primærtjenesten slik at alle pasienter får hjelp. Dette kan ta noe tid, sier Lunke.