PSYKISKE PLAGER: Helsemyndighetene har mer eller mindre konkludert  med at det er psykiske årsaker til grunn for sykdommen som rammet le Roy  High School. Over 20 personer fikk plutselige spasmer og Touretts-lignende  tics, og mistankene gikk tidligere mot giftstoffer i vannet, luften eller  jorden. (illustrasjonsbilde) (Foto: Max Schulte/Ap)
PSYKISKE PLAGER: Helsemyndighetene har mer eller mindre konkludert med at det er psykiske årsaker til grunn for sykdommen som rammet le Roy High School. Over 20 personer fikk plutselige spasmer og Touretts-lignende tics, og mistankene gikk tidligere mot giftstoffer i vannet, luften eller jorden. (illustrasjonsbilde) (Foto: Max Schulte/Ap)

Tourettes-mysteriet: – Skyldes massehysteri

Etter hvert som luft og vann blir friskmeldt står jentene som utviklet touretteslignende symptomer igjen med en psykisk diagnose. – Massehallusinasjoner, mener legene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antallet som har fått tics og ufrivillige spasmer i småbyen Le Roy i den amerikanske delstaten New York er oppe i over 20. Alle sammen er jenter ved Le Roy high school, med unntak av en kvinne i 30-årene og en gutt ved skolen.

Les også: Mystisk Tourettes-utbrudd blant skolejenter i USA

Massehysteri

Vannet, luften og jorden rundt skolen er sjekket etter utbruddet, men ingen giftstoffer er funnet. Konklusjonen går i retning av massehysteri, skriver avisen The Daily Beast i sin nettutgave.

– Dette er svært vanskelig for foreldre, og for folk generelt, å ta inn over seg, sier Laszlo Mechtler, en lokal nevrolog som har hatt 18 av jentene innom sitt kontor.

Vondt å høre

Han sier han kunne se hva som var galt med jentene med det samme de kom inn på kontoret hans. Det er psykiske problemer som gir seg utslag i fysiske symptomer, på engelsk «conversion disorder».

MYSTISK SYKDOM: Thera Sanchez er en av jentene fra Le Roy High School som er blitt syke på mystisk vis. Hun sier hun var frisk helt til hun en dag begynte å stamme. Symptomene forverret seg så mye at hun til slutt måtte være hjemme fra skolen. (Foto: AP Photo/NBC News/TODAY/Ap)

– Ingen har lyst til å høre at det er dette som feiler dem, sier nevrologen.

– Jenter under enormt press

Han sier 15 prosent av pasientene hans har en psykisk årsak bak sine symptomer. Massehallusinasjoner som trolig er tilfellet ved Le Roy high school er sjelden kost. Men når det skjer er det vanligvis blant jenter, og ofte isolerte områder i landlige strøk.

– I starten av 1900-tallet skjedde det på fabrikker med utelukkende kvinnelige ansatte. Før dette skjedde det i nonneklostre, sier epidemiologen Timothy Jones, som spesialiserer seg på feltet, til The Daily Beast.

– Dette er ikke en kjønnsdiskriminerende observasjon. Det er et faktum. Jentene i dette tilfellet er under enormt press og dette kommer til overflaten på denne måten. Oppmerksomheten, mediene, kameraene og de sosiale mediene – de har gjort vondt verre, sier han.

Bedre med behandling for angst

Så har også noen av jentene begynt å bli bedre. Felles for disse er at de får behandling og medikamenter mot depresjoner og angst.

– Noen av jentene er blitt bedre – de som har holdt seg borte fra TV-intervjuer og Facebook, sier Mechtler for å understreke sammenhengen mellom press fra omgivelsene og symptomene.

– Jo mer vi snakker med jentene, dess mer finner vi ut. Men spør vi dem om de har noen stressfaktorer i livene sine vet de ikke hva vi snakker om en gang, sier han.

Vil ikke innse årsakene

Nevrologen sier behandling med antibiotika og andre medikamenter «er latterlig».

– Bortsett fra at det kan hjelpe dem til å bli bedre uten følelsen av skam, sier han.

Skammen er muligens også grunnen til at få av jentenes foreldre ser ut til å akseptere at det ligger psykiske årsaker til grunn for problemene. Tidligere har tv2.no skrevet om Lydia Parker, som lider av voldsomme spasmer. Hennes mor Heather kjøper ikke snakket om stressfaktorer.

Vold i oppveksten

– Lydia hadde ikke engang en prøve på skolen å tenke på, sier hun til avisen.

Men hun forteller også at hun i 2009 hadde skilt seg fra ektemannen, som er dømt for vold mot Lydia. En annen av jentene har fortalt at hun så kjæresten til moren skyte seg selv i hodet. Han tok sitt eget liv etter å ha blitt konfrontert med å ha filmet sin stedatter mens hun kledte av seg.