VAKSINE TIL BESVÆR: Familien Grov opplevde alvorlige bivirkninger etter å ha vaksinert seg mot svineinfluensa i 2009. (Foto: Tommy Andersen/TV 2)
VAKSINE TIL BESVÆR: Familien Grov opplevde alvorlige bivirkninger etter å ha vaksinert seg mot svineinfluensa i 2009. (Foto: Tommy Andersen/TV 2)

Fikk livet snudd opp ned etter svineinfluensavaksinen

Familien Grov Bruland trodde sønnen skulle dø etter vaksinen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge var et av landene i verden der flest lot seg vaksinere mot svineinfluensa. I løpet av noen hektiske uker høsten 2009 fikk hele 2,2 millioner nordmenn vaksinesprøyten.

Folkehelseinstituttet var klar i sine anbefalinger og ba folk trosse advarsler om bivirkninger og la seg vaksinere.

Forandret livet fullstendig

For familien Grov Bruland kan det ha vært en katastrofal avgjørelse. Vaksinen har snudd opp ned på livet til familien på fire. Mamma Vibeke og vesle Håkon (4) og Henriette (2) ble alle alvorlig syke etter å ha blitt vaksinert mot svineinfluensaen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

ALVORLIG SYK: Mamma Vibeke Grov og barna Henriette (2) og Håkon (4) har alle vært alvorlig syke etter at de fikk svineinfluensavaksinen. (Foto: Tommy Andersen/TV 2)
ALVORLIG SYK: Mamma Vibeke Grov og barna Henriette (2) og Håkon (4) har alle vært alvorlig syke etter at de fikk svineinfluensavaksinen. (Foto: Tommy Andersen/TV 2)

Det første symptomet som kom var veldig dyp - og plutselig søvn for Håkons del. Vi fikk store problemer med reaksjoner på mat, intoleranse, allergi. Vi fikk epilepsi-lignende anfall, forteller Vibeke Grov til TV 2.

– Håkon forandret seg veldig i både humør og måte å være på. Fra å være en blid og glad gutt, til å bli både sint, veldig følelsesmessig og utagerende.

Les også: – Massevaksinasjon mot svineinfluensa var totalt unødvendig

En undersøkelse i regi av EU viser at det drastiske tiltaket om å massevaksinere i flere land viste seg å ha liten eller ingen effekt på antall sykdomstilfeller. Derimot har mange av skeptikerne som fryktet bivirkninger fått rett.

Se innslag om familien Grov Bruland øverst i saken (reporter: Siril Vatne Meling)

Store problemer etter vaksinen

Vibeke Grov forteller om sønnen Håkon som kunne gå fra å være helt våken, for så å bli mer og mer trøtt til alle tider på døgnet.

– Han ble veldig følelsmessig, og når vi forsøkte å ta ham - så kollapset han bare, han sovnet og vi fikk ikke vekket ham på halvannen time.

Bare noen uker etter vaksinen ble Vibeke og mannen ringt opp fra barnehagen. De fikk ikke kontakt med sønnen etter han at han hadde sovnet midt under lek.

– Er dere sikker på at det er vaksinen som førte til dette?

– Vi er helt sikker på at det var vaksinen som forårsaket dette. Symptomene med tung søvn kom allerede morgenen etter for Håkon. Og for min egen del ble jeg innlagt på sykehus bare to dager etter vaksinen.

Les også: Tre barn får svineinfluensa-erstatning

– Hva sier de legene dere har vært i kontakt med?

– Nå støtter de oss. I starten så gjorde de ikke det. Men etter hvert som ting har kommet fram i media, så har vi fått forståelse fra fastlege og flere andre leger vi har vært i kontakt med.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Folk sto timevis i kø på Brann stadion i Bergen for å få vaksine mot svineinfluensa.  (Foto: Klaus Holthe/TV 2)
Folk sto timevis i kø på Brann stadion i Bergen for å få vaksine mot svineinfluensa. (Foto: Klaus Holthe/TV 2)

Sammenheng mellom vaksine og narkolepsi

I Norge har minst 35 personer fått påvist narkolepsi etter vaksinene. Narkolepsi karakteriseres av plutselige og ukontrollerbare søvnanfall.

Folkehelseinstituttet mener likevel det var riktig å massevaksinere Norges befolkning.

– Ingen visste om at den vaksinen kunne ha alvorlige bivirkninger. Det har kommet som en total og veldig lei overraskelse på alle, sier Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet til TV 2.

Les også: Bekrefter sammenheng mellom vaksine og narkolepsi

Professor i mikrobiologi og immunologi, Elling Ulvestad, hadde fulgt pandemien i Australia, før den kom til Norge. Hans konklusjon var at det dreide seg om en mild sykdom, som også måtte behandles deretter.

VIRUSET: Slik ser svineinfluensaen ut i mikroskop.  (Foto: HO/AFP)
VIRUSET: Slik ser svineinfluensaen ut i mikroskop. (Foto: HO/AFP)

– Norge og Danmark håndterte svineinfluensaen totalt forskjellig. I Danmark ble influensaen sett på som mild og ti prosent ble vaksinert. I Norge ble nesten halvparten av befolkningen vaksinert, og det døde omtrent like mange personer i de to landene, sier Ulvestad.

– Egentlig var dette et gedigent feilgrep. Det triste her er jo at myndighetene ikke erkjenner dette feilgrepet - for alle ser jo at dette var galt.

Les også: Flere barn kan ha fått narkolepsi i Sverige

Trodde de skulle miste sønnen

De siste årene har vært tøffe for familien. Fra å ha god helse, fast jobb og hus, har livet tatt en brå vending.

SYK AV VAKSINE: Mamma Vibeke Grov beskriver tiden etter hun og barna ble vaksinert som helt forferdelig.  (Foto: Tommy Andersen/TV 2)
SYK AV VAKSINE: Mamma Vibeke Grov beskriver tiden etter hun og barna ble vaksinert som helt forferdelig. (Foto: Tommy Andersen/TV 2)

Det har vært helt forferdelig. Vi hadde hus, fast jobb og god helse - nå har vi mistet huset og mannen min ble oppsagt fra jobben, sier en alvorspreget Vibeke.

– En periode var Håkon så syk at vi trodde vi kom til å miste ham.

Selv er Vibeke fortsatt så dårlig at hun ikke har overskudd til å jobbe. Hun orker kun å gjøre de tingene hun må gjøre i hjemmet, og får arbeidsavklaringspenger. Nå venter de på et vedtak fra Norsk pasientskadeerstatning.

– Jeg unner ingen andre denne erfaringen, og jeg vet at det er svært mange som har blitt syke.