Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen (GD) skal Ap-ordfører Rune Øygard ha sagt til den mindreårige jenta, som han er siktet for å ha hatt seksuell omgang med, at statsminister Jens Stoltenberg var kjent med, og aksepterte, forholdet mellom Vågå-ordføreren og jenta.

«Ingen alder i kjærlighet»

Ifølge avisen skal Øygard ha sagt til jenta at statsministeren hadde sagt at han aksepterte forholdet mellom de to, fordi «alder ikke har noen betydning i et kjærlighetsforhold».

Statssekretær Hans Kristian Amundsen bekrefter at Stoltenberg er kjent med påstanden.

– Det eneste vi kan si om denne påstanden er at det er umulig for en statsminister å gå inn og kommentere en slik påstand i en straffesak, sier Amundsen til tv2.no.

Les også: Overgrepssiktede Rune Øygard (Ap) gjenvalgt som ordfører

– Kan Øygard ha brukt Stoltenberg for å legitimere forholdet til den mindreårige jenta?

– Alt som sies kan bli brukt og oppfattet i en eller annen retning, derfor kan vi dessverre ikke uttalte oss om denne saken.

– Helt vill påstand

Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, er oppgitt over beskyldningene. Hun avviser både påstanden som helhet, og at en samtale mellom Øygard og statsministeren skal ha funnet sted hvor de skal ha diskutert det angivelige forholdet.

– Dette er en helt vill påstand, rett og slett. Det har ikke skjedd noe i denne saken siden før jul da det ventes på en analyse av en mobil. Hadde det vært noe som helst hold i denne påstanden hadde Stoltenberg vært inne til avhør for lengst, sier hun til tv2.no.

Hun påpeker at et forhold som ikke har funnet sted, selvsagt ikke har blitt drøftet.

– En ting er at Øygard har måttet ta stilling til påstandene om forholdet, men at han og Stoltenberg angivelig skal ha diskutert det, og at statsministeren i tillegg skal ha godkjent forholdet, er helt vilt og ikke korrekt, sier Larsen.

Opprørende og belastende

Ifølge Larsen opplever Øygard påstanden som svært belastende.

– Han syns det er opprørende og svært belastende. Det er overhodet ikke sant, og han har ikke en gang selv fått mulighet til å kommentere påstanden før den ble offentliggjort.

Larsen vet ikke hvor GD kan ha påstanden fra, men påpeker at Øygard umiddelbart ville blitt innkalt til nye avhørt om påstanden hadde hatt noen som helst rot i virkeligheten.

Les også: Rune Øygard sykmeldt fram til tiltalespørsmålet er avgjort

– Skriver fra eget hjerte

Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, vet heller ikke hvor påstanden kommer fra. Hun vil ikke kommentere den, men har i lengre tid reagert på at Stoltenberg ikke er innkalt som vitne i saken.

– Jeg kan ikke kommentere det som står sitert i avisen da det er noe GD skriver utifra eget hjerte, og ikke noe jeg har kommet med. Jeg har tidligere sagt at jeg ønsker Stoltenberg inn som vitne i saken, og jeg mener fremdeles at han bør innkalles, uten at jeg vil gå noe nærmere inn på hvorfor jeg mener dette, sier Braathen Hjortdal til tv2.no.

Bistandsadvokaten påpeker imidlertid at hun mener statsministeren kan bidra med opplysninger på flere punkter i saken.

– Du kan si det sånn at det er flere punkter i denne saken, også utover påstanden i GD, jeg mener Stoltenberg bør kunne spørres om, og kunne uttale seg om.

Les også: 15-åringen støtt av ordfører-sympati

Avhør vurderes fortløpende

At statsministeren ikke tidligere i prosessen har blitt innkalt som vitne mener Braathen Hjortdal er rart.

– Ja, jeg syns det er rart, men jeg har valgt å være avventede fordi jeg har fått signaler fra politiet om at det pågår en fortløpende vurdering om han skal innkalles. I henvendelsen til Statsadvokaten er tilbakemeldingen at de har tiltro til politiets etterforskning og ikke vil vil overprøve denne. Statsadvokaten vil vurdere saken først når etterforskningen er avsluttet, sier Braathen Hjortdal.

Politiadvokat Stine Rigmor Grimstad har tidligere bekreftet overfor TV 2 at det fortløpende blir vurdert om Stoltenberg skal kalles inn til vitneavhør.

Det var jentas mor som den 18. september anmeldte ordføreren. Mens ordføreren hevder han er uskyldig, hevder jenta at hun har blitt misbrukt av ordføreren fra hun var 13 til 15 år gammel. De angivelige overgrepene skal ha skjedd på private turer.