orion-sofa (Foto: Privat)
orion-sofa (Foto: Privat)

– Hvem kjøper sofa til 11.000 som man må sitte naken i?

Kjøper og selger ble like overrasket over Møbelringen-sofaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandalsjenta Kariin Jacobsen flyttet i fjor høst. Da kjøpte hun seg sofaen «Orion» fra Møbelringen Jørpeland.

– Den var god å sitte i, så ut som jeg hadde tenkt meg, og var rett og slett akkurat den sofaen jeg ville ha, sier Kariin til TV 2 hjelper deg.

Det varte, ifølge Kariin, ikke særlig lenge.

– Etter to måneder var hele sofaen full av nupper, så jeg dro på Møbelringen Jørpeland og fortalte dem hvordan den så ut.

– Da jeg viste dem hvordan den ene sofaputen så ut, sa de at det sikkert kom fra et teppe jeg har i sofaen. «Men hvis man ikke kan ha tepper i sofaen burde man jo få beskjed om dette», svarte jeg. Da svarte de at det kunne komme fra klær. Hvem kjøper en sofa til 11.000 kr, der man må sitte naken uten teppe på, spør Kariin.

Hun lurer veldig på hva som har skjedd med sofaen, og hvorfor den ble så fort nuppete.

Les også: PC-ledning brant hull i familien Elverums sofa

– Dumt at den ser gammel ut

Etter at Kariin tok kontakt med Møbelringen Jørpeland sendte de en mann med nuppefjerner hjem til henne. Han fjernet en del av nuppene, og overlot nuppefjerneren til Kariin.

– Sofaen er ikke noe fin etter at nuppene ble fjernet, stoffet har blitt dratt opp, og det føles som et ullteppe. Det er dumt at den ser gammel ut, sier Kariin, som gjerne skulle hatt nytt stoff i sofaen eller helst ny sofa.

Daglig leder på Møbelringen Jørpeland, Andres Jøssang, er overrasket over hvor fort sofaen ble stygg og nuppete.

– Vi er en møbelbutikk på et lite sted, så vi er veldig opptatt av å ta vare på kundene, sier Jøssang.

Les også: Klagde på Skeidar-seng – måtte sove på sofaen over en måned

Får pengene tilbake

Han har ikke sett sofaen selv, derfor er han usikker på hvordan nuppene kan ha oppstått.

– Jeg tror det er slik at statisk elektrisitet kan ha gjort at sofaen kan ha «reagert» på fleeceteppet. Nuppene kommer ikke av sofastoffet, men det er sofaen som er grunnen.

Jøssang har tilbydt Kariin ny sofa eller pengene tilbake. Hun har valgt pengene, slik at hun kan kjøpe seg en annen sofa.

Begge parter lurer allikevel på hvorfor sofaen ble nuppete så fort. Dét har Kirsi Laitala, sivilingeniør innen tekstil, fiber og konfeksjonsteknikk, en teori om.

– Nupper oppstår når noen fiberender stikker ut av stoffet, og henger seg sammen med andre fibre. De danner dermed nuppen, sier Laitala til TV 2 hjelper deg.

Slik kan nuppene ha kommet

Enkelte stoffer har enklere for å nuppe, men det kan være vanskelig å se i forkant uten å teste det.

– Myke løst strikkede stoffer har lettere å nuppe, fordi fibrene kommer lettere ut av strukturen. Materialer laget av flere ulike fibertyper sånn som blanding av ull og syntetiske nupper også lettere.

– Dermed kan de løse fibrene på sofaen du sendte bilder av, ha kommet enten fra pleddet eller klærne, men stoffet på sofaen må også ha noen utstikkende fibre der nuppene kan feste seg, men det er det vanskelig å si når vi ikke har sett selve stoffet, sier Laitala.

Ifølge Møbelringens hjemmeside følger de kvalitetskrav angitt av Møbelfakta.

Les også: Bolia-sofa til 20.000 tålte ikke å bli sittet i

– Minimumskravet er at møbelstoff til privat bruk skal ha minst resultat tre-fire i skalaen som går opp til fem for nupping. Basert på bildene du sendte virker det som graden av nupping er verre enn dette, men det er selvfølgelig vanskelig å si noe nøyaktig om det. Dersom sofaen ser så nuppete etter så korttidsbruk, er det rart at den skal ha oppfylt kravene til Møbelfakta, sier Laitala.

Forbrukerkjøpsloven sier at feil som følger av uforsvarlig eller unormal bruk ikke er en produktmangel.

– Jeg ville si at det å sitte med pledd på hjemme på sofaen er innenfor vanlig bruk, og sofastoff bør tåle det betydelig lengre enn to måneder, sier Laitala.

Hos Møbelringen Jørpeland er de enige.

– Vi bare si at vi er helt enige, men at en gang iblant oppstår feil og mangler, og derfor får også kunden pengene tilbake, sier Jøssang.

Les også: JYSK-ansatt mistet flatpakke i bilen – regningen ble på 21.000

Slik klager du

Hva kan man gjøre hvis man skal klage på at sofaen er blitt slitt eller nuppete fortere enn forventet?

Først og fremst bør man klage til butikken man handlet hos. Ha med kvitteringen eller likeverdig bevis på at kjøpet har funnet sted.

– Hvis kjøper mener sofaen har en mangel, må butikken undersøke om det er en feil på stoffet. Blir det vurdert som for dårlig er det en mangel, og da må butikken fikse den. Sofaer kan koste for eksempel 2000 kr og 30.000 kroner, og det har en betydning for hva man kan forvente av kvaliteten, men i utgangspunktet har sofaen fem års reklamasjonstid, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Hva om dere ikke blir enige?

– Hvis partene ikke blir enige kan Forbrukerrådet megle.

Torsdag gir Møbelringen Jørpeland bort Kariins sofa til et veldedig formål.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter