GUTTEGREIE: Dataspill får skylden for at gutter leser dårligere enn jenter. (Foto: Colourbox/)
GUTTEGREIE: Dataspill får skylden for at gutter leser dårligere enn jenter. (Foto: Colourbox/)

– 15-åringer er mer inaktive enn eldre

Hver femte nordmann har utviklet fedme, viser alarmerende tall fra Helsedirektoratet.

Bli medlem i TV 2 Sporty – vinn Dag Ottos sykkel

– Man forventer at det å være i ro øker med alderen. Men det skjer noe med ungdomspopulasjonen vår for tiden. 15-åringene har mer stillesitting enn de eldste aldersgruppene, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Onsdag formiddag presenterte han rapporten «Nøkkeltall for helsesektoren 2011». For femte gang utgis rapporten, som viser hovedtrekkene i helseutviklingen i Norge, av Helsedirektoratet.

Hvilke tiltak mener du kan bidra til at ungdom blir mer aktive? Si din mening i kommentarfeltet nederst.

Test deg selv: Hvor gammel er kroppen din?

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen under fredagens pressekonferanse på Helsedirektoratet i Oslo om svineinfluensasituasjonen. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen under fredagens pressekonferanse på Helsedirektoratet i Oslo om svineinfluensasituasjonen. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Lykkes ikke med tiltak
En av de store utfordringene som blir synliggjort i rapporten, er hvordan man skal aktivisere ungdommer.

– Det er noe med samfunnet vi har som gjør at stillesittende aktiviteter trekker ungdom til seg. Vi lykkes ikke med tiltakene vi har for tiden, og dette er en av våre store utfordringer.

LES OGSÅ: Vi er snart like fete som amerikanerne

Han mener at stillesittingen blant ungdom vil føre til problemer som vi vil se igjen i helsetjenesten om noen år.

– Mye stillesitting spiller en rolle for vektutvikling, utvikling av diabetes, hjerte- og karsykdommer, sier Larsen.

Dobling av fedme
I Norge er forekomsten av fedme doblet de siste 20 årene. 20 prosent av befolkningen har nå utviklet fedme. Det vil si en kroppsmasseindeks (BMI) på over 30.

LES OGSÅ: Slik måler du BMI

FETT NOK: Mer enn en halv milliard mennesker er overvektige, ifølge blant andre WHO. (Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
FETT NOK: Mer enn en halv milliard mennesker er overvektige, ifølge blant andre WHO. (Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

– Dette er urovekkende dels fordi utviklingen fortsatt vokser, og den vokser i land som ligger lenger fremme enn oss. Dels fordi ingen land har klart å snu epidemien andre steder. Vi har derfor ingen modell å se etter for hvordan man kan snu utviklingen av fedme i befolkningen, sier Larsen.

Ny folkesykdom
Utviklingen av fedme i Norge gir store konsekvenser. Blant annet øker forekomsten av diabetes 2, og er nå i ferd med å vokse og bli en ny folkesykdom. Siden 80-tallet har det vært en tredobling av diabetes 2 i Norge.

LES OGSÅ: Forsker slår fedmealarm

– Dette er en alvorlig sykdom som kan gi alvorlige komplikasjoner. Det er en stor utfordring, både for dem som lever med sykdommen, og også en stor utfordring for helsetjenesten. Behandlingen av komplisert diabetes er ekstremt kostnadskrevende, sier Larsen.

Diabetes type 2 gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer og dermed reduserte leveutsikter.

Spiser mer grønnsaker
Det har skjedd noen viktige endringer i nordmenns matforbruk de siste årene.

– Heldigvis får vi mer kontinentale vaner når det gjelder grønnsaker, frukt og bær. Vi spiser nå mer av dette enn vi gjorde for bare 10–20 år siden, noe som er veldig bra. Men vi spiser ikke nok, så vi ønsker at utviklingen skal fortsette, sier helsedirektøren.

LES OGSÅ: Dette kostholdet gjør at du lever lenger

Forbruket av grønnsaker og frukt har økt med henholdsvis 20 og 30 prosent de siste ti årene.

frosne-ferske-grønnsaker (Foto: TV 2 hjelper deg)
frosne-ferske-grønnsaker (Foto: TV 2 hjelper deg)

Kjøttforbruket øker
Tallene fra helsemyndighetene viser også at omsetningen av sukker har minsket med 30 prosent det siste tiåret, at nordmenn spiser dobbelt så mye salt som anbefalt, og at forbruket av kjøtt har økt med 40 prosent på 20 år.

Helsedirektoratet ønsker at forbruket av fisk skal øke heller enn forbruket av kjøtt.

LES OGSÅ: Slik bruker du lavkarbo riktig

Tallene sier ingenting om hvilke effekter de populære lavkarbo og høyfettdiettene har hatt på nordmenns helse. Ifølge helsedirektøren kan vi vente oss tall på dette først til neste år.

Hvilke tiltak mener du kan bidra til at ungdom blir mer aktive? Si din mening i kommentarfeltet under.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!