Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forfatter og religionshistoriker Hanne Nabintu Herland går til frontalangrep på norsk og vestlig utenrikspolitikk.

I boken «Respekt», som kommer ut onsdag, skriver hun at Vesten truer andre land til demokratiske reformer. Hvis ikke, bomber vi dem til å adlyde.

Frykter storkrig

Også det norske engasjementet i Libya får unngjelde, og forfatteren tar et kraftig oppgjør med vår rolle i konflikten.

– Vi bomber med glede Libya sønder og sammen, men vi er så glade for at norske liv ikke gikk tapt, sier Herland.

Nabintu Herland frykter at vestlig inngripen i andre land kan få svært alvorlige konsekvenser:

– Vesten truer jo stat etter stat, land etter land i andre kulturer med at hvis ikke de straks implementerer demokrati, så skal vi komme og bombe dem. Jeg tror at vi har storkriger foran oss på grunn av det hatet som vekkes mot Vesten, sier Herland.

Les også: Krever gransking av «norske» bombemål i Libya

De andre fortellingene

I et intervju med TV 2 Nyhetskanalen onsdag morgen kaller Herland seg en representant som forteller de andre fortellingene som hun mener også burde vært en del av vår offentlighet, dersom vi skal si at vi er demokratiske, for ytringsfrihet og for frihet.

– Det er et faktum at Nato har gått fra å være en transatlantisk forsvarsallianse som skulle forsvare Europa og USA dersom vi ble angrepet til å bli en global angrepsstyrke som går til angrep i svake land, ofte med store olje- og mineralressurser.

– Mener du at Vesten eller ingen skulle brydd seg om det som foregikk og de overgrepene som åpenbart Gaddafi var i ferd med å gjøre mot sitt folk?

– Det jeg mener, er at vi kunne vist en litt større nyanse og husket at det ikke er mange år siden Gaddafi ble fremstilt i de samme vestlige mediene som en meget dyktig mann, som var en sosialistisk leder som lot oljemilliardene sive ned i befolkningen, sier forfatteren.

Fikk skryt: USA roser Norges Libya-bombing

Utenriksdepartementet ønsket ikke å kommentere kritikken av det norske militære engasjementet i andre land.