roser (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)
roser (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Her får du tak i rosebukett for under 30 kr

Sjekk hva du må ut med i de forskjellige butikkene.

Skal du kjøpe roser på valentinesdagen? Det kan bli en dyr affære hvis du ikke handler på riktig sted.

TV 2 hjelper deg har gjort en stikkprøve på rosepriser både hos blomsterbutikker og i matbutikken. Vi har sjekket pris på røde, kortstilkede roser med omlag ti i buketten. Det er en ren pristest, og vi har ikke vurdert kvaliteten. Stilklengde og antall roser i buketten kan variere noe.

Les også: Bestilte hjertekrans til faren på sykehuset: – Jeg fikk noe som lignet på geitetestikler

Dette er billigst

Slår du sammen rose- og matvarehandlingen, sparer du både tid og penger. Flere av de billigste rosene fant vi nemlig blant matbutikkene.

Billigst av alle var Rema 1000, hvor det koster 29.90 kroner for en bukett med ti røde roser. Handler du på Rimi eller Ica Supermarked, må du legge på en tier til for en bukett med ni roser.

Saken fortsetter under tabellen.

roser_matbutikk
roser_matbutikk

Kiwi hadde den dyreste rosebuketten blant matbutikkene vi sjekket. For en bukett med 15 røde roser koster det 129 kroner. Det er dyrere enn hos flere av blomster butikkene vi sjekket, og nesten en hundrelapp dyrere enn hos Rema 1000.

Les også: Slik gjorde butikkene det i vår rosetest i 2010

Dyrere i blomsterbutikk

Hvis roser fra den lokale matbutikken ikke faller i smak, kan du slippe ganske billig unna i noen blomsterbutikker. Innen kjedene kan prisen variere.

Hos Mester Grønn (Alnasenteret) får du en bukett med 20 roser til 75 kroner, mens du hos Plantasjen må ut med fem kroner mer for en bukett på halve størrelsen.

Dyrest i vår pristest var Interforabutikken Winther Blomst, de skal ha 169 kroner for 10 røde roser. Da er både snitting av roser og innpakning inkludert i prisen.

Saken fortsetter under tabellen.

roser_blomsterbutikk
roser_blomsterbutikk

Hold rosene unna frukten

Roser er levende, og det er vanskelig å sette en holdbarhetsdato på dem, men du kan forvente at de skal holde i hvert fall fem dager, ifølge Tonje Bergh, daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Ikke alle er født med grønne fingre, men det er en rekke ting du kan gjøre for at rosene skal leve lengst mulig.

– Epler skiller ut etylen som gjør at roser dør fortere, så har du et fruktfat stående på bordet bør du plassere rosevasen et stykke unna, sier Bergh til TV 2 hjelper deg.

Les også: Prisen startet på 769 kroner – endte på 1404 kroner

Uavhengig om du har fått én langstilket rose eller en bukett med flere roser, bør rosene alltid skråsnittes slik at de suger opp mest mulig vann. Lar du rosene ligge for lenge etter du har snittet dem tørker snittflaten ut, og de må snittes på nytt.

For å unngå at vannet blir forurenset er det også lurt å fjerne de nederste bladene på stilken.

Bruker du en ren vase og blander holdbarhetsmiddel i lunkent vann, har du et godt utgangspunkt for rosene dine.

– Roser trives i kjølige omgivelser, så desto varmere det er, desto fortere dør rosene. Det er lurt å sette rosene et kjøligere sted om natten, sier Bergh.

Les også: 19.000 mottok SMS fra «hemmelig beundrer»

Slik gjenoppliver du rosene

Selv om rosene begynner å vise aldringstegn om et par dager, er ikke alt håp ute. Det går nemlig an å gjenopplive de.

– Et førstehjelpstips er å snitte rosene på nytt, og stikke stilken et halvt minutt i kokende vann. Deretter kan man pakke de inn i vått avispapir og putte de litt kjølig med stilken i vann. Da friskner de til igjen, forteller Bergh.

For å redde døende roser kan drukne de i kaldt vann og la de ligge et par timer.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter