Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er vanskelig å vite hvilke forhold som varer og hvilke som ryker. Men nå har forskere funnet ut at måten nygifte par krangler på, kan varsle en skilsmisse.

Den amerikanske undersøkelsen blir presentert i en ny dansk bok «Kjærlighet og parforhold unders forskernes lupe», skriver videnskap.dk

Ble filmet under diskusjoner

I undersøkelsen ble 124 nygifte par bedt om diskutere et tema de var uenige om. Det kunne være husarbeid, barneoppdragelse eller samvær med svigerfamilien.

De to amerikanske forskerne Sybil Carrère og John M. Gottman fra Universitetet i Washington bestemte så at parene skulle sitte overfor hverandre og diskutere temaet i 15 minutter.

Les også: 112-åring giftet seg med 17 år gammel jente

Under diskusjonen ble hver av dem filmet. Senere ble et spesielt dataprogram brukt til å registrere positive og negative følelsesmessige ytringer og signaler – både gjennom ansiktsuttrykk og toneleie.

17 par skilt etter seks år

Hver av diskusjonene ble delt i fem perioder, hver på tre minutter.

Forskerne la sammen hvor mange positive og negative signaler som kom fra mannen og kona i løpet av diskusjonen.

Ved å trekke antallet positive ytringer fra de negative fikk forskerne en målbar negativitet i diskusjonene.

Les også: Skulle feire bryllup – skjøt og drepte brudgommen

Seks år etter observasjonen undersøkte forskerne hvor mange av parene som hadde skilt seg.

De fant ut at graden av negativitet i diskusjonene hang nøye sammen med hvilke av parene som hadde skilt seg og hvilke som fortsatt var gift.

17 av de 124 parene hadde skilt seg. De 17 var akkurat de som hadde vist størst grad av negativitet seks år tidligere.

Skilte seg ut etter tre minutter

Skilsmisseparene skilte seg ut allerede etter tre minutter.

Kvinnene i de 17 mislykkede ekteskapene framsto som negative allerede etter tre minutter. I tillegg varte negativiteten i alle de fem treminutters periodene.

Det var noe annerledes for de 17 mennene. Hos dem var nemlig ikke negativiteten oppsiktsvekkende stor de første tre minuttene, men til gjengjeld ble graden av negativitet større og større i løpet av de femten minuttene diskusjonen varte.