Oppdaterte varsler for tre dager, for store områder i fjellet. (Foto: storm.no)
Oppdaterte varsler for tre dager, for store områder i fjellet. (Foto: storm.no)

Sjekk snøskredvarselet på storm.no

Før du skal ut i vinterfjellet kan du sjekke skredfaren i hele landet her.

Den hvite innbydende fjellsiden som bare skriker etter skisporene dine kan forvandles til et hvitt inferno på sekunder.

Løsner et skred kan tonnevis med snø rase av gårde med en fart på 50 meter i sekundet. Trykket knekker selv tykke trær og knuser bygninger til pinneved.

En av fire som blir tatt av skred omkommer på vei ned. Overlever du turen ender du opp i snø som er knallhard og blytung. En kubikkmeter kan veie over et halv tonn.

Les: Herlig, og farlig

Lær deg skred

Stor skredfare i Bavallen. (Foto: Ronald Toppe)
Stor skredfare i Bavallen. (Foto: Ronald Toppe)
Hvert år omkommer det fem personer i snøskred i Norge. Nitti prosent av de skiløperne som blir tatt, har utløst skredet selv.

Kjører du på ski i alpinanlegg finner du snøskredvarsler oppslått ved heiser og skitrekk. Går du på tur i terrenget, eller liker deg i løssnøen utenfor nedfartene, må du vurdere skredfaren selv.

Skredfaren varierer. Fjellsiden som du kjørte trygt ned forrige helg kan være livsfarlig den neste. En side av dalen kan være farlig, den andre trygg. Du må lære deg når det er skredfare, og hvordan du unngår skredfarlig terreng.

Les: Dette må du vite om snøskred

Nye skredvarsler

Nå får du help til å vurdere risikoen.

Rask oversikt, og detaljer. (Foto: storm.no)
Rask oversikt, og detaljer. (Foto: storm.no)
Snøskredvarslingen i Norge varsle skredfare for 24 områder i fjellet, fra Lofoten og Alta i nord til Røldal og Haukeli i sør.

Det legges ut nye varsler mandag, onsdag, fredag og lørdag, hele vinteren. Faregrad 4 og 5 publiseres innen klokken 13, faregrad 1-3 innen klokken 17. Sjekker du varslene mandag, onsdag, eller fredag formiddag er varslene derfor to dager gamle.

Her finner du skredvarslene!

Varslene følger den internasjonale skredfareskalaen, som går fra 1 til 5. Skredfare 1 betyr at det er stabile forhold, er det skredfare 4 eller 5 skal du holde deg unna alle skråninger.

Skredvarslene dekker store områder, og du kan ikke stole på at alle fjellsider eller smådaler er trygge selv om skredfaren er 1 eller 2.

– Varselet er et hjelpemiddel for deg til å gjøre bedre og mer presise lokale vurderinger, sier overingeniør Markus Landrø i NVE. Til syvende og sist er det alltid du som har ansvaret for egen sikkerhet.

Forklaringen til skredfareskalaen finner du helt nederst!

På storm.no

Selv om du ikke har tenkt deg ut på ski kan skred fort bli et problem.

Er skredfaren 3 eller høyere dukker skredfaresymbolet opp i dagsboksene.  (Foto: storm.no)
Er skredfaren 3 eller høyere dukker skredfaresymbolet opp i dagsboksene. (Foto: storm.no)
Mange bor i skredutsatte områder, og snøskred kan stenge veier. Søker du etter værvarsel for et sted som ligger i et område med skredfare 3, 4 eller 5, dukker derfor skredfaresymbolet opp i dagsboksene.

Under dagsboksen finner du lenke til alle informasjon om skredfaren i området: Om den gjelder over tregrensen, i tregrensen eller under den, hvilken himmelretning som er utsatt, og hvorfor det er skredfare.

Du kan selv bidra til at varslene blir bedre. Her kan du rapportere om skred du har sett, og faretegn som drønn og sprekker i snødekket.

Snøskredvarslingen i Norge er et samarbeid mellom NVE, Meteorologisk institutt, Vegvesenet, Jernbaneverket og NGI.

Her finner du skredvarslene!Under finner du skredfareskalaen, med forklaring. Klikk her dersom du ønsker å laste den ned i god kvalitet, skrive ut, og henge opp på hytta.

skredfareskala-468
skredfareskala-468