SUILVIA2 (Foto: Svein Flagestad, TV 2)
SUILVIA2 (Foto: Svein Flagestad, TV 2)

Denne predikanten mener politietterforskning kan være verre enn overgrepet

Silvia Henriksdóttir hevder at overgrep i barndommen ble tiet i hjel av menigheten. Predikanten står på sitt og mener han gjorde det rette.

Se video øverst i artikkelen.

– Hvis noen tror at «det er et sesam-sesam» å gå til politiet, så kan de jo spørre alle dem som uskyldig er dømt i domstolene og som begikk selvmord inne i fengslene og etterpå ble erklært så uskyldig at domstolene ikke våget å ta opp de sakene mer. Så hvis noen tror banen er klar, så kan de undersøke selv, for slik er det ikke, sier en bestemt Torkil Terkelsen til TV 2.

Han stiftet på begynnelsen av 1980-tallet Nardus-menigheten, som også etablerte seg på Færøyene. Fra Silvia Henriksdóttir var liten av var hun en del av denne menigheten.

TOK OPPGJØR: Silvia Henriksdóttir. (Foto: Magnus Nøkland, TV 2)
TOK OPPGJØR: Silvia Henriksdóttir. (Foto: Magnus Nøkland, TV 2)

Denne helgen kom Henriksdóttirs bok hvor hun forteller om hvordan hun ble misbrukt av et medlem i pinsemenigheten fra hun var tre til seks år gammel, og hvordan Nardus-menigheten deretter håndterte dette. Overgriperen ba om tilgivelse, og fikk også dette.

– Den som nevner denne synden etterpå har syndet mer enn den synden overgrepet var i utgangspunktet. Det vil si at dersom offeret, altså barnet, forteller om dette, så har man syndet mer enn å gjøre overgrepet, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Les også: Franske prester anmeldt for overgrep i Norge

Silvia sto frem med sin historie til ledelsen i Nardus i tenårene. De reagerte på en helt annen måte enn hun hadde håpet. Til tross for at hun var svært ung også da overgrepene ble kjent, ble politiet aldri involvert.

– Det hadde jo vært mye lettere for alle andre om dette ikke hadde skjedd, så jeg tror alle konsentrerte seg om å virkelig glemme dette fordi Gud hadde tilgitt det, forteller hun til TV 2.

Man har vært ute for tilfeller hvor politiets behandling av saken var ti ganger verre enn voldtekten

Les også: Kirken anmeldte ansatte for overgrep

– Ti ganger verre

Terkelsen mener at det bare ville gjort det hele verre om man gikk til politiet.

– Man har vært ute for tilfeller hvor politiets behandling av saken var ti ganger verre enn voldtekten. Jeg anbefalte henne å gjøre det, men jeg følte ikke at det var vår oppgave å gå til politiet. Jeg har ved et annet tilfelle anbefalt en jente her på Sørlandet å gå til kristen psykolog for å få et råd om hvorvidt man burde gå til politiet, sier Terkelsen.

– Du har vært en karismatisk leder for denne bevegelsen i mange år. Tenkte ikke du på at dine råd er så viktige for disse menneskene?

– Jeg vil ikke si noe stygt om Færøyene, de er mine venner. Men incest, nesten som i gamle lukkede bygdesamfunn i Norge, ble ikke sett på som så kriminalisert som i dag.

Sivlia Henriksdóttirs dok. (Foto: FORLAGET)
Sivlia Henriksdóttirs dok. (Foto: FORLAGET)

– Men burde du ikke med en helt annen holdning fra Norge vært tydeligere på at man burde gått til politiet?

– Nei. Jeg tror jeg gjorde det som var rett. Jeg tar ikke imot kritikk for dette. Jeg ville gjort det samme i dag.

Les også: Eks-misjonær dømt for overgrep i Argentina

Fortsatte å komme på møter

Silvia sier at etter at overgriperen hadde bedt om tilgivelse, så fortsatte menigheten å invitere ham på møter.

– Det synes jeg er forkastelig. De gjemmer seg bak Gud og stiller seg frem som mer rene mennesker enn det samfunnet ville ha gjort, sier hun.

– Det er bare Gud som tilgir. Man må bekjenne fra dypet av hjertet, så når Gud tilgir må vi tilgi, sier Therkildsen til TV 2.

Therkildsen kjenner Silvia og hennes familie godt, og var sentral i håndteringen av overgrepssaken.

– Han ba om tilgivelse overfor menigheten, og overfor Silvia. Da skal en ikke rote mer i dette, sier han.

– Er det ikke viktig for samfunnet at man får avdekket overgrep?

Fremtiden vil vise hvem dette ble til brød for og hvem det ble til død for. Det er i hvert fall ikke blitt noe død for meg og Nardus.

– Hvis det er ordnet opp helt til bunns i en sak, så skal ikke vi rote opp i det. Da skal vi ikke holde det levende og ferskt. Det er en klassisk holdning og ikke bare noe jeg mener, sier Therkildsen.

Han karakteriserer boken hennes som et misbruk av ytringsfriheten.

– Hvis nå tanken var profitt og at man oppnår dette ved det gamle ordtaket om at «den enes død, den andres brød», så vil jeg på en tragisk måte si at fremtiden vil vise hvem dette ble til brød for og hvem det ble til død for. Det er i hvert fall ikke blitt noe død for meg og Nardus.