Monsen og Carlsens Lynsjakk-duell
Monsen og Carlsens Lynsjakk-duell

Se Lars Monsen og Magnus Carlsens lynsjakk-duell!

- Som å møte Mike Tyson i bokseringen, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kveld hadde vi både friluftsmann Lars Monsen og regjerende verdensmester i sjakk - Magnus Carlsen - i Senkveld-sofaen. Det endte i en hesblesende lynsjakkduell! Se sjakkpartiet i videoen over!

Sjakkspilleren Monsen

De fleste kjenner Lars Monsen fra villmarksprogrammer, men han er også en svært dyktig sjakkspiller. Av de rundt 2 500 aktive sjakkspillerne i Norge anslås han til å være blant de 400 dyktigste på landsbasis.

- Husk at det er milevis mellom de 400 beste og dem som er aller best i landet. Og Magnus Carlsens nivå er jo hinsides det igjen, sa Monsen før duellen.

For da Lars Monsen fikk høre at selveste Magnus Carlsen også skulle til Senkveld foreslo han å prøve seg i en duell mot sjakk-esset.

To kjemper innen hvert sitt felt

– Når vi hadde verdenseneren i natur og verdenseneren i sjakk i samme studio var det jo fantastisk å se de i en sjakkduell, sier Harald Rønneberg.

Vi gjorde klart for en lynsjakkduell, og for å justere oddsene ga vi Magnus Carlsen 30 sekunder spilletid, og mens Lars Monsen fikk 3 minutter. De minuttene fikk han god bruk for!

- Som å møte Mike Tyson i ringen

Ole Valaker er sjakk-journalist og har gitt ut sjakk-bok sammen med Magnus Carlsen. Han hadde følgende kommentar til duellen:

- Å spille lynsjakk med Magnus Carlsen er som å møte Mike Tyson i bokseringen. Det hjelper ikke at Tyson er handicappet med dårligere tid i beste Lars Monsen-stil - et slag kan være dødelig.

Imponerende av Lars Monsen

Hele sjakkpartiet ble ikke fanget på teip, men av det vi kan se har Valaker følgende kommentar:

– Dette partiet ble ikke avgjort i åpningen. Det er godt gjort å stagge Magnus med svart (hvite brikker har fordel av å starte red.anm) så lenge som Lars Monsen gjorde. Jeg har sett stormestre i sjakk kollapse mot Magnus Carlsen mye tidligere enn dette.

Carlsen fikk tidlig nakkegrep

– Magnus fikk inn et farlig nakkegrep tidlig som kostet Lars Monsen mye tid, men Monsen klarte nesten å riste ham av seg, sier Ole Valaker.

– Det avgjørende trekket kom fra slaget kom da Monsen spilte Dd7 (2 min og 45 sekunder uti videoen, red.anm). Hvis han hadde klart å holde hodet kaldt der og spilt f.eks ved å gå ett hakk lenger med damen til De8 kunne han faktisk vunnet på tid. Magnus hadde likevel stått klart best, men jeg tviler sterkt på om han hadde rukket å sette sjakk matt i løpet av 11 sekunder.

- Stressende!

Magnus Carlsen gikk til slutt av med seieren etter en særdeles intensiv sluttspurt, og hadde da bare brukt 19 sekunder av tiden sin. Etter kampen spurte Harald hvordan det var å spille mot verdenseneren Carlsen:

– Det var skikkelig moro. Men jeg kom veldig for på defensiven. Men det kunne gått veldig mye fortere gærent óg!

Magnus Carlsens kommentar etter kampen var:

– Uff! Dette var stressende! Men det var gøy, og jeg er veldig glad for at jeg vant.