Petter Northug under pressekonferanse i Nove Mesto. (Foto: TV 2/)
Petter Northug under pressekonferanse i Nove Mesto. (Foto: TV 2/)
Petter Northug (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Petter Northug (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Northug skal ikke flytte fra Norge

Langrennsstjernen benekter utflagging.

Nove Mesto/Bergen (TV 2 Sporten): Det har stormet mye rundt Petter Northug jr. den seneste tiden, men hovedpersonen selv har vært taus. Fredag uttalte han seg for første gang om de potensielle flytteplanene.

Bråket i etterkant av norgescuprennene i Granåsen satte i gang en debatt om hvorvidt Northug bør bli boende i Norge eller flytte utenlands, men hovedpersonen selv forteller at han ikke har fulgt med på den debatten.

– Jeg har ikke lest en dritt, sier Northug.

Northug svarte også bekreftende på direkte spørsmål om planen fortsatt er å bo i Norge. Foreløpig er det ingen fare for at han bosetter seg utenfor Norges grenser.

– Det kan man sikkert glemme.

Se reprise av pressekonferansen i videovinduet øverst i saken

Det er heller ingen fare for at Norges største skistjerne skal bli lei av mediepresset og legge opp med det aller første.

– Jeg kommer til å satse så lenge jeg er motivert. Nå er jeg sulten i tre mesterskapssesonger til.

Fornøyd med systemet
26-åringen forteller at han er godt fornøyd med kontakten han har med media. Northug mener at opplegget gir ham frihet til å konsentrere seg om konkurranser.

– Jeg føler at det er veldig kontrollert og at vi har et bra system på det. Jeg stiller opp på veldig lite og får bestemme mye selv. Da blir det mest fokus på trening og hvile.

Northug sier at han bruker minimalt med tid på å lese saker om seg selv, men at han har innsett at det kommer til å bli ment mye om ham uansett hva det står på resultattavlen.

– Rubrikker blir det uansett om jeg går sakte eller fort, slik har det bare blitt.

Droppet premieutdeling
Under norgescupen på Granåsen nektet Northug å snakke med pressen, og skistjernen dukket heller ikke opp på premieutdelingen etter seieren på 10 kilometer klassisk.

Det vakte oppsikt. Landslagsledelsen tok selvkritikk etter episoden, og bedyret at det hele var en misforståelse mellom Northug og pressekontakt Otto Ulseth. Ulseth var ikke spesielt glad i etterkant, men Northug mistet ikke akkurat nattesøvnen av den grunn.

– Jeg var fornøyd og da driter jeg i hva han mener, sier Northug.

– Samarbeidet med Otto fungerer veldig bra. Det er klart det kan være misforståelser av og til, men bortsett fra det fungerer det veldig bra. Jeg mente at jeg hadde fri og Otto mente at jeg burde stille opp.

Les også: Northug slipper straff etter medianekt

Landslagssjefen frykter at Northug vil forkorte karriere: – Flytt til utlandet
At Northug var fornøyd hindret ikke at det ble oppstyr rundt hans oppførsel.

Vidar Løfshus (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Vidar Løfshus (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Landslagssjef Vidar Løfshus uttalte at trykket mot Northug er så stort at han frykter Northug vil forkorte karrieren med flere år.

– For Petter er oppmerksomhet og presse en pest og en plage. Han er en sky gutt som ikke ønsker å være så mye i rampelyset, sa landslagssjefen og anbefalte Norges beste skiløper å flytte ut av landet for å få etterlengtet ro.

– Jeg mener han bør flytte nå. For å trene, og for å finne roen. I Norge blir han beglodd uansett hvor han går. Det er nok oppmerksomhet for ham. Jeg hadde flyttet fra Norge dersom jeg hadde vært i hans sko, og vi har diskutert det litt, sa Løfshus til VG.

Les også: Landslagssjefen tar selvkritikk etter Northug-oppstyr

Ulseth: – Ikke et tema før sesongen er over
Northugs pressekontakt kontret umiddelbart, og svarte at 26-åringen ikke engang vil diskutere en utflagging før sesongen er over.

– Men da vil det sannsynligvis bli diskutert, sa Ulseth.

Petter Northug jr. (Foto: Alley, Ned/Scanpix)
Petter Northug jr. (Foto: Alley, Ned/Scanpix)

Northug regnes for å være en hjemmekjær person, og en eventuell utflagging vil bety et brudd med oppskriften som har gitt OL-gull, VM-gull og sammenlagtseier i verdenscupen.

Les også: Northug: – Uaktuelt å flytte nå

Skiforbundet forsvarer utflagging
Likevel vil ikke Skiforbundet nekte Northug å flytte fra Norge hvis han ønsker det.

– Støtteapparatet rundt Northug jr. må vurdere hva som er best for ham. Jeg skal ikke ta stilling til om det er å bo i Meråker eller om det er å bo i utlandet. Vi er opptatt av at man forbereder seg så optimalt som mulig. Hvis det er å være i høyden, eller som Aksel Lund Svindal, som har en leilighet i Innsbruck, så må vi respektere det, har visepresident Erik Røste i Skiforbundet uttalt til tv2.no.

Les også: Derfor forsvarer Skiforbundet Northug-utflagging

Hjelmeset: – Fornuftig å flytte
Langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset tror Northug gjør lurt i å reise vekk fra Norge, men tror ikke skistjernen lar seg påvirke av oppstyret i media.

– Han bryr seg ikke så veldig mye om det. Jeg tror det er mer folk som maser om det. Men det er veldig fornuftig å reise til utlandet, mest med tanke på å få gode treningsforhold, sier Hjelmeset.