Nøtter
Nøtter

– Nøtter kan fjerne magefett

Danske forskere med banebrytende forskning.

Bli medlem i TV 2 Sporty – vinn Dag Ottos sykkel

En dansk forskergruppe står bak den oppsiktsvekkende undersøkelsen som viser hvordan aminosyren arginin kan påvirke kroppen.

– Undersøkelsene viser at arginin blant annet fjerner fett fra mageregionen og øker insulinfølsomheten, sier doktorgradsstipendiat Christoffer Clemmense ved Institut for Molekylær Lægemiddelforskning på Københavns Universitet til videnskap.dk.

Finnes i nøtter og svor
Proteinene i maten vår består av 20 ulike aminosyrer som alle er ulikt sammensatt. Aminosyren arginin finnes særlig i nøtter, og da spesielt i peanøtter, hasselnøtter og mandler.

Test deg selv: Hvor gammel er kroppen din?

Arginin finnes også i svinesvor, eggehvite, rå eller gravd laks, sesamfrø og gelatin, skriver nettstedet.

Ifølge forskerne kan oppdagelsen på sikt føre til produksjon av legemidler som er rettet mot fedme og type 2-diabetes.

Forsket på mus
Forskningen ble gjort på mus da det er nesten umulig å gjøre menneskeforsøk som viser hvordan en enkelt aminosyre påvirker kroppen.

Forskerne brukte to grupper med ti mus i hver. Disse ble fôret med mat som hadde den samme engergifordelingen mellom proteiner, karbohydrater og fett. Forskjellen var at den ene gruppen fikk en diett som inneholdt ulike aminosyrer.

LES OGSÅ: Kroppsform avgjør din levealder

Den ene gruppen fikk en diett som inneholdt store mengder arginin, tilsvarende to prosent av energiinntaket, mens kontrollgruppen fikk to prosent energi fra en aminosyreblanding som inneholdt ti ulike aminosyrer, men ikke arginin.

Fikk mindre fett
Da musene ble MR-skannet etter ti uker, viste det seg at argininmusenes muskler hadde vokst og at de hadde fått mindre fett rundt sine indre organer.

Forskerteamet testet musenes tendens til å utvikle type 2-diabetes. De fant at argininmusene hadde fått økt følsomhet for insulin som beskytter dem mot utvikling av sykdommen.

– Arginin som vi får gjennom kosten bidrar, sammen med andre aminosyrer, til de positive effekter som er forbundet med å spise proteinrikt. Men det vil være ytterst vanskelig å innta de doser av arginin som vi brukte i forsøkene gjennom matvarer alene, sier Clemmense.

LES OGSÅ: – Lettbrus kan lure deg til å spise mer

Dersom resultatene fra studiet skal overføres til mennesker, må vi spise et kosttilskudd med arginin på opp mot 20 gram daglig, ifølge Videnskap.dk. Det tilsvarer 800 nøtter hver dag.

Forskerne kan foreløpig ikke si noe om hvor lang tid det kan ta å utvikle en slankepille eller diabetespille som etterligner ariginis effekter.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!