mammut680 (Foto: Barcroft media)
mammut680 (Foto: Barcroft media)

Mener å ha filmet sprell levende Sibir-mammut

Reporter med forkjærlighet for paranormale fenomener mener han sitter på opptak av en lodden mammut i Sibir. Hva tror du? Se opptak og diskuter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag skrev tv2.no om fengslende opptak av en sjøormlignende gjenstand i en elv på Island. Siste innslag i serien merkelige dyreopptak dreier seg om en ullkledt mammut i Sibir.

Les også: Mystisk sjøormskikkelse filmet av amatørfotograf

Filmet i Sibir i fjor sommer

Opptakene skal være gjort av en statsansatt i Tsjukotka-regionen i Sibir sommeren 2011, opplyser bildebyrået Barcroft media. Han skal ha vært i området i forbindelse med planlegging av en ny vei.

Med et kamera fanget han opp et dyr som minner om en mammut, en av dyreartene som er regnet som utdødd. Dyret vasser over en elv i den sibirske villmarken. Huden til dyret ser rødbrun ut, og minner ifølge fotograf og bildebyrå om pelsen til mammuten.

Pels fra mammut er tidligere funnet nedgravd i bakken i Sibir. Permafrosten har bevart pelsen i flere tusen år.

Les også: Mammuten kan bli gjenfødt om fire år

Mysterier og hemmeligheter

Michael Cohen, en australsk UFO-aktivist som i australske og britiske medier har frontet flere spekulasjoner om paranormale observasjoner, er den som har gått ut i mediene også med dette videoklippet.

– Det enorme Sibir skjuler uten tvil noen mysterier og hemmeligheter. Ryktene har svirret i flere tiår, og kanskje i århundreder, om glemte arter som vi tidligere har trodd er utryddet. Kan opptakene være ekte? spør han.

Bjørn med laks i munnen?

Nettopp dette er det flere som spør om. Opptakene er, som de pleier å være når det dreier seg om paranormale observasjoner, noe uskarpe. Diskusjonene på diverse nettsteder og i kommentarfelt på nettavisen antyder at det er en manipulert video, der en elefant er klippet inn i et sibirsk landskap.

Andre mener det er en bjørn som går og bærer en stor laks i munnen, som ser ut som snabelen til en mammut. Denne teorien blir atter avvist av andre som mener «laksen» beveger seg mer som en snabel til tider.

Laks, mammut eller manipulasjon – hva er det bildene viser? Se opptakene øverst i artikkelen og diskuter nederst.

Store norske leksikon skriver dette om mammuten:

Den var på størrelse med de nålevende elefantene, men med en noe annen kroppsform. På hodet og forrest på ryggen hadde den en pukkel, og ryggen bakenfor skrånet bratt nedover. Den hadde tett, tykk pels og om vinteren et opptil 12 cm tykt spekklag under huden. Støttennene var krumbøyde hos hannen, og de største kunne bli opptil 3 m lange og veie 80 kg. Hunnene hadde mindre og rettere støttenner.

Mye tyder på at menneskenes jakt var en medvirkende årsak til at mammutene døde ut i de fleste av sine leveområder for 10 000–12 000 år siden. Men enkelte opplysninger kan tyde på at de på Taimyr og noen av øyene utenfor kysten av Sibir klarte seg helt til for 4000–5000 år siden.

Mer om mammuten på Store norske leksikons nettutgave.

Les også: Fant 3 meter lang mammuttann