27. januar 2009 døde to år gamle Daniel etter komplikasjoner i forbindelse med en rutinemessig operasjon av mandlene ved Molde sjukehus.

I tre år har Daniels mamma, Inger Lise Flemmen, og resten av familien kjempet for at sykehuset skal innrømme at det var en sykehustabbe som førte til sønnens dødsfall.

Men både politiet, statsadvokaten og Riksadvokaten har henlagt sakene. Heller ikke Helsetilsynet finner grunn til å reise sak mot sykehuset.

Inger Lise Flemmen føler at de blir oppfattet som hysteriske foreldre i forbindelse med kampen de kjemper for å få alle kort på bordet i den tragiske saken.

– Vi ønsker at noen skal ta ansvar og innrømme at de har gjort en feil. De har jo tatt livet av han. Det kan ikke bare gå forbi at de opptrer på den måten. Vi kjemper av respekt for Daniel, men også for at dette ikke skal skje med andre, sier Inger Lise Flemmen til TV 2.

GIR IKKE OPP: I tre år har Daniels mamma, Inger Lise Flemmen og resten av familien kjempet for at sykehuset skal innrømme at det var en sykehustabbe som førte til sønnens dødsfall. (Foto: Per Christian Dyrø / TV 2)

– Vi ble glemt

Operasjonen av Daniels mandler foregikk uten komplikasjoner 19. januar 2009. Han ble utskrevet og fikk reise fra sykehuset dagen etter.

LES OGSÅ: Daniel (2) døde på sykehuset: – De tok livet av sønnen min

To dager senere, 22. januar, begynte den vesle gutten å kaste opp blod. Daniel ble fraktet til sjukehuset igjen. Ved ankomst til var blødningen stanset, men legene ville ha ham til observasjon natten over.

Mamma Inger Lise mener Daniel fikk altfor dårlig tilsyn på sengeposten.

DØDE: Daniel døde bare to år gammel etter komplikasjoner som følge av en operasjon av mandlene. (Foto: Privat)

– Barnestua var full, så vi ble plassert på et rom som vanligvis var stengt på grunn av pengemangel. Daniel satt i senga og var tydelig dårlig. Gråblek, rett og slett. Jeg tror ikke det var mange som visste at vi var der. Det var flere som kom inn og sa: «Er det her dere er?». I ettertid føler vi at vi ble glemt da vi var der. Det var heller ingen som tittet ned i halsen hans på sengeposten. Men vi var jo glade for at han fikk overnatte på sykehuset og følte at han var i trygge hender, sier Flemmen.

Om ettermiddagen kom Daniels far for å være sammen med sin sønn slik at Inger Lise kunne få reise hjem og hvile.

– Daniel ville ikke at jeg skulle dra, men pappaen var der, så han var jo trygg. Jeg sa: «ha det, jeg kommer til å savne deg». Det var siste gang jeg så Daniel i live, forteller Inger Lise Flemmen.

Ble hasteoperert

Samme natt fikk Daniel plutselig en kraftig blødning i svelget. Han måtte legges i narkose og reopereres i all hast.

Under operasjonen fikk toåringen hjertestans.

I 40 minutter kjempet legene for å berge livet hans. Da hjertet begynte å slå igjen, ble han fløyet til St. Olavs Hospital i Trondheim.

Der det ble det slått fast at Daniel var hjernedød.

Han ble holdt kunstig i live slik at familien kunne ta farvel med gutten sin. 27. januar 2009 ble respiratoren koblet fra – Daniel ble erklært død.

Gransket av flere

Dødsfallet har i ettertid vært etterforsket av politiet og meldt inn til Helsetilsynet. Også en rettsmedisinsk kommisjon har behandlet saken.

Ingen av disse instansene har funnet grunn til å laste sykehuset eller legene for dødsfallet.

Daniels familie er av en helt annen oppfatning. De mener det var flere feil og tabber fra sykehuset som førte til Daniels død. De mener sykehuset har forsøkt å skjule deler av hendelsesforløpet og ting som gikk galt.

- VISER ÅPENHET: Assisterende direktør i Helse Møre og Romsdal, Einar Myklebust, mener at de har vist stor grad av åpenhet og lagt alle fakta på bordet både til etterforskerne og Helsetilsynet. (Foto: Per Christian Dyrø / TV 2)

– Noe av det verste har vært at sykehuset ikke har vært villig til å innrømme ansvar for det som skjedde. Det har de ikke gjort i det hele tatt. De har forsøkt å hysje ned saken, sier Flemmen.

Dette avviser sjukehusledelsen.

Assisterende direktør i Helse Møre og Romsdal, Einar Myklebust, mener at de har vist stor grad av åpenhet og lagt alle fakta på bordet både til etterforskerne og Helsetilsynet.

– Alle sammen har konkludert med at dette var en uheldig hendelse som ingen kan lastes for, sier Myklebust.

Får erstatning

Forrige uke kom imidlertid et vedtak som familiens advokat mener er et gjennombrudd i saken.

- INGEN TVIL: Familiens advokat, Edmund Asbøll, mener vedtaket i Norsk Pasientskadeerstatning ikke levner noen tvil om at Daniels død skyldes en sykehustabbe. (Foto: Per Christian Dyrø / TV 2)

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) hatt en grundig gjennomgang av dødsfallet til Daniel og har fått egne legespesialister til å vurdere den.

I vedtaket skriver NPE at de ikke finner grunn til å ta stilling om Daniels skader skyldes svikt under behandlingen eller ikke. Men etter en helhetsvurdering finner de at «utgangen av operasjonen er utenfor det man som pasient må akseptere, og at de etterlatte derfor har rett til erstatning».

Familiens advokat, Edmund Asbøll, mener vedtaket i Norsk Pasientskadeerstatning ikke levner noen tvil om at Daniels død skyldes en sykehustabbe.

Spesialist i anestesi, Finn-Bjørn Paulsen, skriver blant annet i sin medisinske vurdering til NPE at: «...man må konkludere med at det var en undervurdering av blødningen, samt problemer med intubasjonen og infusjonen av væske som førte til hjernedøden og hjertestansen».

Fortsetter å kjempe

Etter tre års kamp føler dermed Inger Lise Flemmen at hun blir hørt av en offentlig instans når de har hevder at Molde sjukehus har ansvar for Daniels død.

Men familien opplever ikke vedtaket som en stor seier i kampen for rettferdighet for Daniel.

– Vi får aldri Daniel tilbake. Jeg har ikke vunnet noe selv om vi nå får pasientskadeerstatning. Vi vil fortsette å kjempe helt til sykehuset innrømmer at de er ansvarlige for at Daniel døde. Det burde de ha gjort fra dag én. Det ville gjort situasjonen mye lettere for oss, sier Inger Lise Flemmen.