PÅ FANGET: Slik hadde småbarnsforel drene sikret sitt rundt to år gamle barn under en kjøretur i Skedsmo i går. Da Statens vegvesen ila dem kjøreforbud før barnet var forskriftsmessig sikret, ble mor og barn stående igjen på kontrollplassen mens sjåføren reiste for å hente barnesetet som lå hjemme.  (Foto: Statens Vegvesen, rb.no/ANB)
PÅ FANGET: Slik hadde småbarnsforel drene sikret sitt rundt to år gamle barn under en kjøretur i Skedsmo i går. Da Statens vegvesen ila dem kjøreforbud før barnet var forskriftsmessig sikret, ble mor og barn stående igjen på kontrollplassen mens sjåføren reiste for å hente barnesetet som lå hjemme. (Foto: Statens Vegvesen, rb.no/ANB)

– Trodde ikke mine egne øyne

Kjørte rett inn i kontroll med toåring på fanget – barnesetet var hjemme!

– Jeg trodde ikke mine egne øyne og måtte klype meg i armen for å kjenne om jeg var ved mine fulle fem.

Slik reagerer trafikksikkerhetsforsker Trond Boye Hansen fra Nittedal, når Romerikes Blad viser ham bildet som Statens vegvesen tok under en bilbeltekontroll i Skedsmo i går.

Hansen jobber spesielt med sikring av barn i bil, og reagerer med vantro på det han ser:

– Dette er livsfarlig, ved en møteulykke vil barnet bli knust mellom mor og bilbelte. Selv ved en kraftig oppbremsing vil det kunne oppstå skade på grunn av mors tyngde som presser barnet inn mot bilbeltet, sier forskeren.

– Svært sjelden

Statens vegvesen lot seg heller ikke imponere da de oppdaget det lite gjennomtenkte forsøket på å sikre det rundt to år gamle barnet i bilen.

Toåringen satt på fanget til mor, som var passasjer foran. Videre var barn og mor forsøkt sikret i samme belte.

– Vi måtte gni oss litt i øynene og tenkte umiddelbart: «Hva – i 2012?». Man skulle tro voksne visste bedre enn dette i dag, sier inspektør Frank Ove Eidem i Statens vegvesen til RB.

Han opplyser at det er svært sjelden veivesenet avdekker lignende forhold.

– Det kan få veldig alvorlige konsekvenser for barnet å sitte på denne måten. Man kan bare tenke seg hva kroppen til moren vil utløse av krefter mot det lille barnet, som veier 6–7 kilo, ved en kollisjon eller brå oppbremsing, understreker han.

Hadde barnesete hjemme

Føreren av bilen ble anmeldt på stedet, og fikk et forenklet forelegg fra politiet. I tillegg får sjåføren minimum to prikker i førerkortet.

– De fikk selvfølgelig ikke lov til å kjøre videre før de hadde sikret barnet tilstrekkelig. I dette tilfellet ble løsningen at sjåføren reiste hjem for å hente barnestolen, mens mor og barn ventet ved kontrollplassen, opplyser Eidem.

At de hadde barnesete liggende hjemme vitner om dårlig holdning, mener inspektøren:

– Da vi ila kjøreforbudet var svaret at «da kan mor og barn bare bli her og vente, mens sjåføren reiser hjem for å hente bilsetet». At de faktisk har utstyret, men velger å ikke bruke det fordi de «skal bare», sier vel sitt, konstaterer Eidem.

Førerens ansvar

Trafikkforsker Hansen har aldri sett lignende tilfeller, og minner om at føreren har ansvaret for at barn under 15 år er forskriftsmessig sikret under kjøring.

– Hvis flere gjør som i dette tilfellet, er det krise. Da får vi snart et dødsfall. Barna er det kjæreste vi har, og må sikres riktig. Da tåler de mye om ulykken er ute. Er de feil sikret, kan det gå riktig ille. Etter min mening bør feil sikring som på dette bildet straffes med førerkortbeslag, sier han.

Del med Facebook-vennene dine

Seks fikk forelegg

Totalt ble 723 biler kontrollert ulike steder i Skedsmo i går. Av disse ble 82 bilister stoppet, og av disse ble seks ilagt gebyr for manglende beltebruk, og en for ikke å ha med seg førerkort.

Sjåføren som ble anmeldt for ikke å ha sikret barnet tilfredsstillende fikk i tillegg til et forelegg med seg en informasjonsbrosjyre fra Statens vegvesen.

– For å bidra til at dette ikke skjer igjen, mener vi det er viktig å informere om hvordan det skal gjøres på riktig måte, forteller Frank Ove Eidem.

Slik skal barn sikres i bilen


-Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 centimeter høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til vekten til barnet.

– Barn mellom 135 og 150 centimeter skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.

– Reglene for sikring av barn i bil gjelder for barn under 36 kilo. Etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbeltet.

– Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forsete der det er kollisjonspute. Unntaket er hvis kollisjonsputen er deaktivert manuelt eller automatisk.

– bil der det ikke er bilbelter skal barn under tre år ikke transporteres.

– Barn over tre år skal ikke transporteres i forsete i biler uten bilbelte.

Kilde: Statens vegvesen – vegvesen.no


Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no – her:


LES OGSÅ: Nektet å stoppe – ga full gass mot bilbelte-kontrollør


Hva mener du – burde dette gitt førerkortbeslag? Skriv i kommentarfeltet under: