Harry Redknapp. (Foto: STEFANO RELLANDINI/Reuters)
Harry Redknapp. (Foto: STEFANO RELLANDINI/Reuters)

Dette er ditt liv, Harry Redknapp

Innholdsrik karrière for mannen som trolig blir ny England-sjef.

Onsdag 8. februar 2012 vil for alltid være en spesiell dato i engelsk fotballhistorie. På kvelden trakk Fabio Capello seg fra sin jobb som engelsk landslagssjef, og allerede på formiddagen hadde Harry Redknapp blitt frikjent i skattesaken som har hengt over ham i fem år.

Tottenham-sjefen har bygget seg opp et solid rykte gjennom en snart 30-årig managerkarrière i England, og ble med en gang nevnt som den største kandidaten til å ta over etter Capello.

Les også: Hvem blir Englands nye landslagssjef?
Les også: Redknapp-frikjennelsen åpner opp for landslagsjobb

Premier League-eventyret startet med West Ham
Etter å ha tilbrakt mesteparten av sin spillerkarrière i West Ham og Bournemouth var det også i disse klubbene Redknapp fikk sine første år som manager.

Ni år som Bournemouth-manager nedover i divisjonene (1983-1992) ga ham muligheten i West Ham, og etter en sesong som assistent ble han manager for London-klubben sommeren 1994.

På Upton Park fikk han muligheten til å jobbe med det ypperste av engelsk fotballtalent, og med spillere som Rio Ferdinand, Frank Lampard, Joe Cole, Michael Carrick og Jermain Defoe under sine vinger bygget han et rykte som en fremragende spillerutvikler i Øst-London.

Tommel opp for West Ham, 2001. (Foto: Steve White/Pa Photos)
Tommel opp for West Ham, 2001. (Foto: Steve White/Pa Photos)

I 1999 sikret han klubbens beste Premier League-plassering noensinne, da Hammers kom på 5. plass på tabellen.

Tok Portsmouth tilbake til øverste nivå
Neste stopp i Redknapps karrière var hos Portsmouth, hvor han før sesongen 2001/2002 først fikk jobben som Director of Football. Manager for laget var Graham Rix, men etter en dårlig første halvdel av sesongen var Redknapp selv blitt manager allerede i mars samme sesong.

Året etter ledet han Pompey til et soleklart opprykk fra nest øverste nivå, med hele 18 poeng ned til lag nummer tre på tabellen. Seks poengs margin til andreplasserte Leicester sikret også pokalen som vinner av divisjonen, og ironisk nok rykket gamleklubben West Ham ned fra Premier League samme sesong.

Redknapp ledet Portsmouth til fornyet kontrakt i klubbens første sesong på øverste nivå på femten år, men i kulissene var ikke alt som det skulle være. Harry havnet nemlig i konflikt med styreformann Milan Mandaric i forbindelse med både assistenttrener Jim Smiths rolle og det faktum at Velimir Zajec ble ansatt som Director of Football i klubben.

Konflikten endte med at både Redknapp og Smith tok sin hatt og gikk i november 2004.

Tok over erkerivalen, men returnerte kjapt
Kontroversielt nok returnerte Redknapp til Premier League kun to uker seinere, og bare for å gjøre det ekstra kontroversielt var det Portsmouths erkerival Southampton som var hans nye klubb.

Redknapp i Southampton (Foto: JON SUPER/AP)
Redknapp i Southampton (Foto: JON SUPER/AP)

Redknapp lyktes ikke med å holde Southampton i Premier League, og klubbens 27-årige tilværelse på øverste nivå tok derfor slutt sommeren 2005. Utover høsten ble det nok en gang ansatt en mann i apparatet rundt Redknapp, da den tidligere engelske landslagstreneren i rugby, Sir Clive Woodward, fikk en rolle i klubben.

Nok en gang takket Harry for seg av utenomsportslige årsaker, og i desember 2005 var det slutt på tiden i Southampton. Beleilig nok for Redknapp hadde Portsmouth nettopp sparket sin manager Alain Perrin, og 7. desember 2005 var han tilbake på managerplass på Fratton Park, bare et drøyt år etter at han hadde trukket seg fra jobben samme sted.

FA-cupseier og topp-ti-plasseringer
Den første sesongen etter tilbakekomsten hadde Redknapp mer enn nok med å holde Portsmouth i divisjonen, noe han til slutt lyktes med etter en fantastisk sluttspurt. På de siste ti kampene av sesongen tok laget hele 20 poeng, og sikret seg med det fornyet kontrakt.

Året etter tok han klubben enda et steg videre, da han sikret 9. plass i Premier League, noe som var klubbens beste plassering på øverste nivå siden 1950-tallet. Forut for sesongen viste han hvor store steg Portsmouth hadde tatt, da han sikret seg underskriften til etablerte Premier League-spillere som Sol Campbell, David James og Andrew Cole.

Redknapp og Campbell (Foto: Sean Dempsey/Pa Photos)
Redknapp og Campbell (Foto: Sean Dempsey/Pa Photos)

2007-2008-sesongen ble enda mer suksessrik, og etter å ha slått ut blant annet Manchester United på veien sikret Portsmouth seg FA cuppokalen etter å ha slått Cardiff 1-0 i finalen på Wembley i mai.

Også denne sesongen ble det topp-ti plassering på de blå, og med en solid 8. plass i Premier League hadde Redknapp virkelig etablert klubben på øverste halvdel av tabellen.

Tottenham-drømmen
Høsten 2008 var det for andre gang slutt på tiden i Portsmouth, for da Tottenham kom lokkende med muligheten til å etterfølge Juande Ramos hos London-klubben klarte ikke Harry å si nei.

Spurs var den første klubben Harry spilte ungdomsfotball for, og etter å ha møtt mennesker som Bill Nicholson, Dave Mackay og Danny Blanchflower i sin oppvekst visste Redknapp hvor mye historie som lå i veggene på White Hart Lane.

Her lå det et uforløst potensial i en spillergruppe som underpresterte til de grader, og som åtte kamper ut i sesongen lå sist på tabellen med kun to av 24 mulige poeng kapret.

Den første sesongen hadde Redknapp nok med å løfte laget ut av nedrykksstriden, men etter en fremragende siste halvdel av sesongen endte Spurs faktisk så høyt som på 8. plass allerede i hans første sesong.

Les også: Spurs-fansen tror Redknapp er tapt

Champions League i første reelle forsøk
I sin første hele sesong i Nord-London bekreftet Redknapp at han hadde skumle hensikter med sitt Tottenham-lag, og etter en kappstrid med Manchester City om den forgjettede 4. plassen som ga Champions League-kvalifisering, var det til slutt Spurs og Redknapp som sikret seg plassen i nest siste seriekamp.

Med det sikret de liljehvite seg en plass i Champions League for første gang, noe som var en utrolig prestasjon med tanke på hvor dårlig stilt de var bare halvannet år i forveien.

I sin debutsesong i turneringen var også Tottenham blant de mest positive lagene av alle og vant den tøffe gruppen sin, blant annet takket være en strålende 3-1-seier over regjerende mester Inter Milan.

I åttedelsfinalen ventet Inters byrival AC Milan, men også denne europeiske giganten ble overvunnet av Redknapps mannskap. Til slutt var det kvartfinale og selveste Real Madrid som måtte til for å slå ut Spurs-laget, men alt i alt hadde det vært en strålende Champions League-sesong for Spurs.

Redknapp, Jordan og Gattuso (Foto: OLIVIER MORIN/Afp)
Redknapp, Jordan og Gattuso (Foto: OLIVIER MORIN/Afp)

Dessverre for Redknapp og Tottenham klarte man ikke å kombinere Champions League-fotball og Premier League-fotball på en god nok måte, og klubben havnet utenfor Europas gjeveste selskap denne sesongen etter 5. plass i hjemlig serie i fjor.

Tetstrid og rettssak
Denne sesongen har Tottenhams sportslige opptur fortsatt, og laget ligger nå på en meget sterk 3. plass på tabellen.

Manager Harry Redknapp har også hatt sin egen kamp å kjempe, for sammen med styreformannen fra Portsmouth-dagene, Milan Mandaric, var treneren tiltak for skattesnusk.

Redknapp og Mandaric, desember 2005. (Foto: HAYDN WEST/AP)
Redknapp og Mandaric, desember 2005. (Foto: HAYDN WEST/AP)

Rettssaken kom til en endelig avklaring denne uken, og endte med full frikjennelse for dem begge.

Tilfeldighetene ville ha det slik at den samme dagen som dommen i saken falt så takket Fabio Capello for seg som landslagssjef for England, og nå holder alle Redknapp som den største favorittene til den nå ledige jobben som landslagssjef.

Tror du England-jobben blir Harrys neste steg på karrièrestigen? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!