FÅR SLAKTE FISKEN: Styreleder Frode Stålsett i Kirkenes Charr får endelig lov til å slakte fisken bedriftens eget slakteri. (Foto: TV 2)
FÅR SLAKTE FISKEN: Styreleder Frode Stålsett i Kirkenes Charr får endelig lov til å slakte fisken bedriftens eget slakteri. (Foto: TV 2)

Får endelig slakte røya i eget slakteri

Myndighetene fryktet at fisken skulle rømme over land og blande seg med villfisk i fjorden 100 meter unna. Nå har de snudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myndighetene fryktet at fisken skulle rømme og blande seg med villfisk i fjorden 100 meter unna. Hurra Norge, sa eierne. Nå jubler de.

12. januar fortalte TV 2 Nyhetene historien om suksessbedriften Kirkenes Charr som vurderte å legge ned driften på grunn av at de ikke fikk etablere sitt eget røyeslakteri ved det landbaserte anlegget utenfor Kirkenes.

Fikk ikke slakte egen fisk

Selskapets søknad ble avvist, og det ble fra myndighetenes side anført frykt for at røya kunne rømme og komme seg ut i fjorden.

– Da måtte de hoppe minst 100 meter, fortalte daglig leder Oddbjørn Jerijervi til TV 2.

Så i stedet for å få slakte på eget område, måtte de sende fisken i tankbil flere titalls mil.

Får slakte egen fisk

Onsdag kom så budskapet om at de likevel får det som de ønsker. Nemlig etablere et eget slakteri.

Heia Norge, sier oppdretterne i Sør-Varanger og deres russiske medinvestorer.

– Det gir oss nye muligheter til å jobbe enda tettere mot russiske miljøer for å utvikle bedriften. Det er også et viktig signal om at samarbeid over landsgrensene i barentsregionen skal være mulig å få til, sier Frode Stålset, styreleder i Kirkenes Charr til tv2.no.

I 18 måneder har selskapet kjempet for å få slakte røya som er ble kåret til  landets beste sjømatprodukt i 2009.

Lykkelig løsning

– Det er fantastisk at man fant en løsning som sikrer fortsatt drift. Selv om det har tatt tid så er det en ubetinget glede at vi nå kan få slakte vår egen fisk, sier Frode Stålset.

Han er lettet over at de endelig har fått medhold.

– Jeg er veldig glad for at Fiskeri- og kystdepartementet har gitt oss medhold i denne saken. Nå har vi fått store muligheter til å utvikle bedriften, sier han.

Stålset mener at systemet må endres.

– Det er et tankekors at man har et system der lover og regler ikke er tilpasset virkeligheten slik at  en levedyktig liten virksomhet nær blir ødelagt, sier han.

Se reportasjen fra 12. januar. (Reporter Svein Lian):