Zambias Emmanuel Mayuka jubler etter scoringen mot Ghana, som sendte laget til finalen i Afrikamesterskapet. (Foto: Ariel Schalit/Ap)
Zambias Emmanuel Mayuka jubler etter scoringen mot Ghana, som sendte laget til finalen i Afrikamesterskapet. (Foto: Ariel Schalit/Ap)

Sensasjon av Zambia i Afrikamesterskapet

Zambia stoppet storfavoritten Ghana og er i finalen. - Vinner de nå, er det som da Danmark vant EM, sier Jon Michelet.

Zambia vant 1-0. Det var et resultat nesten helt mot spillets gang.

Ti minutter før slutt ordnet innbytter Emmanuel Mayuka seiersmålet. Ballen gikk inn via stolpen bak Strømsgodset-keeper Adam Larsen Kwarasey. Zambia-målvakt Kennedy Mweene spilte en praktkamp som banens beste.

Ghanas Asamoah Gyan misset på straffe i første omgang. I finalen venter stjernespekkede Elfenbenskysten.

Troppen tilegnet seieren til de avdøde spillerne på 1993-laget. De omkom i en flyulykke foran en VM-kvalifiseringskamp. Ulykken skjedde i forbindelse med en mellomlanding i Gabons hovedstad Libreville, der søndagens finale i Afrikamesterskapet skal spilles.

Zambia har ikke spilt finale i Afrikamesterskapet siden 1994, og feiringen av fotballsuksessen har pågått noen dager allerede. Laget trenes av franskmannen Hervé Renard. Hans heltestatus i landet er i ferd med bli himmelhøy.

- Stort for landet
Forfatter og fotballelsker Jon Michelet har bodd i Zambia og fulgt laget i en årrekke. Etter semifinalen fikk han gledesmeldinger fra sine bekjente i Afrika.

- Dette er stort for landet. De har ingen spillere i de store ligaene i Europa, har aldri kommet til VM og har derfor alltid vært i skyggen av de store fotballnasjonene i Afrika, sier Michelet til tv2.no.

Han tror finalen blir spesiell for laget, siden den spilles i Libreville - like i nærheten av der flyulykken skjedde i 1993. Michelet sier fremgangen til Zambia mye også kan skyldes en tilbakegang hos stornasjonene.

Jon Michelet (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Jon Michelet (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

- De har ikke vært like gode og dette mesterskapet har fått et litt sånn bakgårdspreg siden det arrangeres på et litt bortgjemt sted i Gabon og Ekvatorial Guinea, sier forfatteren.

- Seier vil være som da Danmark vant EM i 1992
Zambias økonomi er avhengig av kobbergruvene nord i landet og landet slet tungt under finanskrisen.

- Ligaen deres er ikke så verst og de gode lagene er i gruvebyene i nord. De har ikke klart å levere spillere til de store ligaene i Europa så langt, men det kan de klare nå. God innsats her fører nok mange navn på blokkene til utenlandske speidere, sier Michelet.

Zambia ble uavhengig fra Storbritannia i 1964.

- En god plassering i Afrikamesterskapet vil gi den unge nasjonen mye selvtillit.

- Hvis Zambia skulle vinne Afrikamesterskapet, hvor stor overraskelse vil det være?

- Det er som da Hellas vant EM, eller da Danmark ble europamestere i 1992 etter å ha slått Tyskland i finalen.

Emmanuel Mayuka slår hjul etter scoringen mot Ghana. (Foto: Rebecca Blackwell/Ap)
Emmanuel Mayuka slår hjul etter scoringen mot Ghana. (Foto: Rebecca Blackwell/Ap)