frosne-ferske-grønnsaker (Foto: TV 2 hjelper deg)
frosne-ferske-grønnsaker (Foto: TV 2 hjelper deg)

Hvilke grønnsaker tror du er de sunneste akkurat nå?

Frosne eller ferske? Svaret kan virkelig overraske deg.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste vi spør ved grønnsaksdisken i butikken svarer at det må være de ferske grønnsakene som er de sunneste. Noen svarer med noe større overbevisning enn andre.

– De ferske så klart, svarer en skråsikker kunde.

Vi forteller ham at akkurat nå er de frosne grønnsakene sunnest.

Se også: Denne kjeden er verst på frukt og grønt

Se TV 2 hjelper deg på TV 2 torsdag kl. 20.30

Best om vinteren og våren

Det er faktisk sant. Forskerne ved Nofima i Ås (tidligere Matforsk) har fulgt næringsinnholdet i grønnsakene fra de ble høstet og bearbeidet, og helt frem til tallerken.

Etter 1000 analyser har forskerne funnet ut at de frosne grønnsakene faktisk er sunnere enn de ferske om vinteren og våren.

– Årsaken er at de frosne grønnsakene høstes på et optimalt tidspunkt når de er helt modne, sier seniorrådgiver Sveinung Grimsby i Nofima.

– De varmebehandles lett og fryses kort tid etter slik at de beholder mesteparten av næringsstoffer og smak og får en lang holdbarhetstid, legger han til.

De ferske grønnsakene har derimot ofte blitt fraktet langt, og har ligget en stund på lageret, noe som kan gå ut over nærlingsinnholdet.

Saken fortsetter under bildet.

sveinung-grimsby (Foto: TV 2 hjelper deg)


Les også: – Hadde aldri trodd man kunne få kjøpt noe så ekkelt i norske matbutikker

Kan tape 30 prosent C-vitamin

– Vår forskning viser at bønner kan tape opptil 30 prosent vitamin C i løpet av de 24 første timene i romtemperatur, sier Grimsby.

Det er lenger enn de fleste grønnsakene ligger i butikkhyllene før de kommer i kjøleskap hos oss forbrukere. Grimsby mener derfor at frosne grønnsaker kan være et bedre alternativ.

– Frosne grønnsaker kan ha et ufortjent dårlig rykte. I en del tilfeller er frosne grønnsaker også mer rimelige, så her kan du spare både tid og penger, sier Grimsby.

Les også: Disse varene har forsvunnet fra matbutikkene

Slik beholder du næringsstoffene

– Denne frosne blandingen koster mellom 15 og 20 kroner kiloen, mens denne purren koster 30-40 kroner, sier Grimsby, og viser to eksempler.

For å bevare næringsstoffene er det viktig at grønnsakene også tilberedes riktig. Forskningen viste at tapet av næringsstoffer er størst når grønnsakene blir tilberedt i vann. Så her er noen tips for hvordan du skal klare å beholde næringsstoffene mest mulig.

– Når du skal koke grønnsaker er det viktig at vannet fosskoker og at du har så lite vann som mulig. Du må passe på ikke å koke grønnsakene for lenge, sier Grimsby.

Og den aller beste måten for å bevare næringsstoffene, ifølge Grimsby, er å dampkoke disse ved å legge de opp på en rist i gryten.

– På den måten bevarer du opptil 99 prosent av C-vitaminen i grønnsaksblandingen, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Frosne-gronnsaker (Foto: TV 2 hjelper deg)

Les også: Det er på fredager du bør kjøpe frukt og grønt

Brokkoli bedre enn appelsin

Og et lite tips til slutt. Visste du at brokkolien er en av de beste kildene til C-vitamin?

– En brokkoli inneholder faktisk dobbelt så mye C-vitamin som en appelsin, sier Grimsby.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter