island orm montasje (Foto: RUV )
island orm montasje (Foto: RUV )
island orm 1024 (Foto: RUV )
island orm 1024 (Foto: RUV )
island orm avstand (Foto: RUV )
island orm avstand (Foto: RUV )
island orm naer (Foto: RUV )
island orm naer (Foto: RUV )

Mystisk sjøorm-skikkelse filmet av amatørfotograf

Har virkelig fotografen klart å fange Islands beryktede Lagarfljotsormen på tape? Se video og døm selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildene av en isbelagt og svært naturtro orm-lignende sak som bukter seg i elva Jökulsá på Island ble filmet av Hjörtur Kjerúlf, som bor på en gård like ved like ved.

Se opptakene øverst i artikkelen.

Bevegelsene til den isbelagte ormen ser svært levende ut, og det flere meter lange vesenet er ved første øyekast direkte fryktinngytende. Strømmen i elva får den til å bukte seg akkurat som en slange. Kanskje det er derfor opptakene er blitt en gjenganger på sosiale medier og i islendingenes mailbokser.

Orm fra gammelt sagn?

Teoriene er mange om hva fenomenet kan være. Skeptikerne og realistene sier det er noe gammelt tauverk eller fiskegarn med isklumper som henger fast i elvebunnen.

Men mer fantasifulle teorier går i retning av mystiske sjøormer. Ekstra fristende blir det å tenke på sjøorm når man leser seg opp på islandsk folklore, og sagnet om den beryktede Lagarfljotsormen, som holder til nettopp i elva Lagarfljot. Elva Jökulsá, hvor opptakene er gjort, renner ut i Lagarfljot.

SE VIDEO: Fiskere fikk verdens største fisk i garnet

Lagarfljotsormen er Islands svar på Seljordsormen og uhyret i Loch Ness. Det er det mest kjente monster i islandsk folklore, og ble første gang nevnt i historiske nedtegninger i 1345. Ifølge sagnet var Lagarfljotsormen først en liten orm på størrelse med en hoggorm. Noen skal ha puttet en gullring på ormen, i håp om at ringen skulle vokse seg større.

Vokste seg stor

Da ringens eier skulle finne igjen ormen og den antatt større ringen oppdaget han at ringen var like liten, men ormen hadde vokst seg stor. Den skrekkslagne ringeieren kastet ifølge sagnet ormen og ringen i elva Lagarfljot – hvor ormen fortsatte å vokse.

Om ormen som ble filmet av Hjörtur Kjerúlf er Lagarfljotsormen er kanskje tvilsomt – men det ser ekte ut.

Se video øverst i artikkelen og døm selv – nederst i artikkelen kan du kommentere og skrive din teori.