– Vi oppfordrer publikum til å finne fram gamle sedler fra skuffer og skap. Bytt inn de gamle sedlene før de blir verdiløse, sier direktør Trond Eklund i avdeling for kontante betalingsmidler.

Over 700 millioner

Fra 1. november blir de fire seddelvalørene i utgave VI helt verdiløse. Det er flere år siden sedlene ble ugyldige som betalingsmiddel og butikkene ikke pliktet å ta i mot dem, men fortsatt er det enorme summer av utgaven i omløp.

Les også: Pusset opp gammel bank - fant 2,5 millioner

– Det dreier seg om veldig mange sedler som folk fortsatt har liggende, og beløpene er betydelige, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges Bank, Kari-Anne Røisgård, til tv2.no.

FEMTILAPP: Rundt 1.660.000 eksemplarer at denne seddelen er ennå ikke vekslet inn. (Foto: Norges Bank)

Ifølge Norges Bank er over 1,6 millioner eksemplarer av de gamle femtilappene fortsatt i omløp, mens over 600.000 tusenlapper ennå ikke er vekslet inn.

Den samlede verdien av femti- og tusenlappene er på nesten 700 millioner kroner, mens det også er mange hundre- og femhundrelapper i omløp.

Les også: Vil fjerne mynter og sedler med «straffegebyr»

Kjører kampanjer

Norges Bank vil også kjøre kampanjer i avisene i tiden fremover med bilder av sedlene der de minner folk på innvekslingsfristen.

– Vår erfaring er at mange blir obs på at de kanskje har sedlene liggende når de ser bilder av hvilke sedler det gjelder, sier Røisgård.

Fristen for innlevering 1. november 2012 gjelder disse sedlene:

* 50-kronersedler med portrett av Aasmund O. Vinje.
* 100-kronesedler med portrett av Camilla Collett.
* 500-kronesedler med portrett av Edvard Grieg.
* 1000-kronesedler med portrett av Christian Magnus Falsen.

Sedlene kan leveres inn her:

* Ved hovedkontoret til Norges Bank i Oslo.
* Ved depotene til Norges Bank (som blir driftet av Nokas) i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø.
* Hos banker som tilbyr disse tjenestene.