Magnus Carlsen (Foto: Frode Olsen)
Magnus Carlsen (Foto: Frode Olsen)

Magnus Carlsen inviterer verdenseliten til Norge

Norway Chess 2013 blir landest første Super-turnering.

Sandnes (TV 2 Sporten):

Verdens beste sjakkspiller Magnus Carlsen var i dag med på å legge frem planene om en super-turnering i Norge neste sommer. Turneringen har fått navnet Norway Chess 2013, og initiativtakerne har som mål å samle flest mulig av de topp ti-rankede spillerne i verden til Stavanger-regionen. Magnus Carlsen har flere venner i regionen, og er faktisk medlem i Stavanger Sjakkklubb. Dermed var det enkelt å takke ja da spørsmålet om å være bidragsyter kom tidligere i vinter.

– Dette kommer til å bli skikkelig stas. Det er sjelden jeg spiller turneringer i Norge, og jeg setter veldig pris på at dette blir en realitet. Det å kunne vise seg frem på hjemmebane blir veldig spesielt. Jeg har sagt ja til å benytte mine kontakter, og det er allerede noen av de aller beste spillerne som har gitt meg positive tilbakemeldinger, sier Carlsen til tv2.no

Cash is king
Magnus Carlsen legger ikke skjul på at muligheten til å vinne store pengepremier vil være med å avgjøre hvor mange av sine konkurrenter han klarer å lokke til Stavanger-området. I tillegg finnes det andre positive faktorer.

– Av en eller annen grunn er det blitt slik i sjakksporten at den travleste tiden er om høsten. At denne turneringen skal spilles i juni er en klar fordel for Norway Chess 2013. Jeg har forstått det slik at det allerede foreligger en bankgaranti for premiefondet. Det er kjekkest å spille mot de aller beste, og jeg håper de ti beste i verden finner denne turneringen interessant, sier Carlsen.

LES OGSÅ: – Seieren i lomma for Magnus Carlsen
LES OGSÅ: Carlsen vant storturnering

Magnus Carlsen, Kjell Madland og Espen Agdestein (Foto: Frode Olsen)
Magnus Carlsen, Kjell Madland og Espen Agdestein (Foto: Frode Olsen)

Perfekt for internett
Carlsens manager Espen Agdestein falt også umiddelbart for ideen.

– En super-turnering i Stavanger-området er et strålende tiltak. Vi skal huske på at dette kommer til å bli fulgt av mennesker over hele verden. Internett er et utrolig bra verktøy for dem som følger med på når de beste i verden spiller mot hverandre. Med gode kommentatorer og forklarende verktøy er det mulig for alle å henge med, selv når de beste i verden konkurrerer. Jeg er rimelig sikker på at mange av disse partiene vil følges av mennesker i samtlige av verdens land, sier Agdestein.

Rettigheter kan bli solgt
Initiativtaker Kjell Madland ser også for seg mulighetene til å selge rettighetene til både TV og internett.

– Det er en mulighet vi ikke har tenkt på i første rekke, men det må vi absolutt vurdere. Det ville vært en glede om interessen er fra en TV-kanal er til stedet. Når det gjelder internett er vi avhenginge av en stabil leverandør. Det må tåle at mange mennesker over hele verden kan se partiene direkte. Vi håper å slå rekorden fra Moskva da syv av de ti beste i verden spilte samtidig. Hvis vi klarer det, vil dette bli en stor greie, som vi selvfølgelig har planer om å repetere, sier Madland.

Det ligger i kortene at det koster penger for å vekke interessen hos eliten.

– Vi regner med å ha et budskjett på rundt fem mlillioner kroner. Cirka halvparten av dem er tiltenkt premieutbetalinger, sier han.

– Da blir det vel 2,5 millioner rett i foret til Magnus Carlsen ?

– Han stikker vel av med 2,4 av dem, smiler Madland.