MYSTISK SYKDOM: Thera Sanchez er en av jentene fra Le Roy High School som er blitt syke på mystisk vis. Hun sier hun var frisk helt til hun en dag begynte å stamme. Symptomene forverret seg så mye at hun til slutt måtte være hjemme fra skolen. (Foto: AP Photo/NBC News/TODAY/Ap)
MYSTISK SYKDOM: Thera Sanchez er en av jentene fra Le Roy High School som er blitt syke på mystisk vis. Hun sier hun var frisk helt til hun en dag begynte å stamme. Symptomene forverret seg så mye at hun til slutt måtte være hjemme fra skolen. (Foto: AP Photo/NBC News/TODAY/Ap)

Mystisk Tourettes-utbrudd blant skolejenter i USA

15 tenåringer ved en skole i USA har fått en uforklarlig sykdom som minner om Tourettes syndrom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fortsatt en gåte hvorfor 15 tenåringsjenter ved Le Roy High School i delstaten New York i USA utviklet en tilstand som minner om Tourettes syndrom, melder ABC News.

Spasmer og ufrivillige utrop

Jentene sliter med ufrivillige spasmer, ufrivillige lyder og utrop. Enkelte av jentene roper ut bannord når spasmene tar dem. Amerikanske medier vier stor oppmerksomhet til den mystiske epidemien, som utelukkende har rammet jenter ved Le Roy High School.

Én av jentene som er blitt syke er Lydia Parker. Hun sto fram i et intervju med ABC News, hvor hennes spasmer og ufrivillige bevegelser kom tydelig fram.

– Jeg har aldri hørt om noe slikt før. Jeg kan ikke stå oppreist i mer enn to minutter, så jeg er avhengig av rullestol. Om natten er tics og verbale utbrudd virkelig ille, sier hun til TV-stasjonen.

Hun er full av blåmerker og skader etter å ha falt over ende, eller slått seg selv i ansiktet.

Se reportasjen fra ABC i dette videovinduet (artikkelen fortsetter):

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

– Vil ha et svar

Thera Sanchez, en annen av jentene fra Le Roy High School, sier den mystiske sykdommen startet med at hun begynte å stamme. Symptomene forverret seg så mye at hun til slutt måtte være hjemme fra skolen.

Hun sier hun har fått psykologisk hjelp for sine problemer, men mener det bare har gjort vondt verre - og har ikke brakt henne nærmere en løsning på gåten.

– Jeg vil ha et svar. Et ærlig og redelig svar, sa hun da hun var gjest i talkshowet Today på amerikansk TV.

Det hersker ulike teorier om årsaken til sykdommen. Mens enkelte tror jentene har fått i seg giftstoffer, tror andre at det er psykologisk betinget. Det eneste det hersker enighet om er at jentene ikke driver skuespill, men at symptomene er reelle.

Mener det er massehysteri

Den svenske overlegen Henrik Pelling, ved Akademiska sjukhuset i Uppsala, trekker fram den gode gamle medisinske termen «hysteri»:

– Jentene er blitt veldig skremt og fått samme symptomer som de andre i klassen - det er et hysteri som sprer seg. Det er et velkjent fenomen med konversjonshysteri som sprer seg blant skolejenter. Særlig vanlig er det at det utløses av vaksinasjonskampanjer og rykter, sier Pelling til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Han påpeker at enkelte av jentene kan ha fått tilstanden av streptokokker, men mener spredningen av smitten er psykologisk betinget.

Hysteri beskrives av Store medisinske leksikon som et «eldre medisinsk begrep som ble brukt for å beskrive dramatiske atferdsmessige reaksjoner eller kroppsplager, ofte forbundet med sterke, synlige og tilsynelatende ukontrollerbare følelser. I antikken mente man at det bare var kvinner som reagerte slik.»

Berømt aktivist skal etterforske

Forskere skal ha testet luft og drikkevann i området, men uten å finne noen årsak til sykdommen. En nevrolog har dessuten undersøkt jentene og konkludert med at de lider av fysiske symptomer, som kommer av psykologiske faktorer.

Men foreldre og barn ved skolen som er rammet er ikke fornøyde med denne konklusjonen. Flere hevder jentene er påvirket av giftstoffer, eller at de har fått en infeksjon. Aktivisten Erin Brockovich kastet seg i helgen inn for å undersøke eventuelle giftstoffer i vannet i New York, skriver tidsskriftet Scientific American.

Brockovich ble berømt for å knytte flere krefttilfeller til forurenset drikkevann i California - Julia Roberts spilte henne i filmen «Erin Brockovich». Miljøaktivisten viser til et tog som i 1970 sporet av like ved skolen. Fra togvraket lakk det ut cyanid og etyltriklorid.

– Når jeg leser rapporter som dette fra New Yorks helsemyndigheter, der det kommer fram at de var klar over utslippene og ikke har tatt vannprøver - da har de ikke utelukket forurensing, sier Brockovich til ABC News.

– Vi skylder disse jentene å finne om dette skyldes noe som ligger under skolen deres, sier hun videre.

Utelukker giftstoffer

Men i Le Roy har hun møtt motstand av lokale myndigheter, som allerede har utelukket at det er giftstoffer som fikk jentene til å bli syke i oktober 2011.

– Skolen får drikkevann fra et offentlig vannanlegg. Eksponering for giftstoffer skulle i så fall gjelder langt flere, sier talsmann Jeffrey Hammond ved New Yorks helsedepartement.