Mye klarværet i nord gjorde januar 2012 til en av de flotteste nordlysmånedene på lenge. Dette bildet er tatt mot Lyngsalpene 25. januar. (Foto: Ole Christian Salomonsen)
Mye klarværet i nord gjorde januar 2012 til en av de flotteste nordlysmånedene på lenge. Dette bildet er tatt mot Lyngsalpene 25. januar. (Foto: Ole Christian Salomonsen)

Mild og snøfattig januar

Januar 2012 kommer til å bli husket for tørt, mildt og fint vær nord i landet, nordlyset, og nesten ikke snø i sør. Pluss en utrolig nedbørrekord.

2012 startet uvanlig mildt. Middeltemperaturene for januar endte stort sett en til to grader over normalen i hele landet.

Finnmarksvidda hadde det varmest, nesten fire grader mildere enn vanlig.

I Sør-Norge kom det normalt med nedbør, mens Nord-Norge hadde det uvanlig tørt i Nord-Norge. Unntaket i nord var Svalbard, som fikk rekordmye nedbør og en av de aller mildeste januarmånedene som er registrert.

Tørt i nord

I Tromsø var bykjernen så godt som snøfri i hele januar, bare helt øverst på Tromsøya lå det mellom 15 og 25 centimeter.

Eresfjorden utenfor Tromsø 24. januar. (Foto: Lars-Espen Langhaug)
Eresfjorden utenfor Tromsø 24. januar. (Foto: Lars-Espen Langhaug)
Årsaken var at det blåste fra sør og sørøst i Nord-Norge i nesten hele måneden. Fralandsvinden gjorde at det falt mindre enn halvparten så mye nedbør som normalt.

Tromsø fikk bare 15 millimeter i løpet av hele måneden. Siden målingene startet der i 1920, har det aldri tidligere blitt målt så lite nedbør i januar.

Flere steder kom det under fem millimeter, Saltdal i Nordland fikk kun 0,2 millimeter!

Klarværet i nord gjorde januar til en av de flotteste nordlysmånedene på lenge.

Les: Fantastisk nordlys i nord

Lite snø

En grå himmel forandret seg til et merkelig vinterlys over Oppland søndag 22. januar.  (Foto: Kjersti Narmo)
En grå himmel forandret seg til et merkelig vinterlys over Oppland søndag 22. januar. (Foto: Kjersti Narmo)
Hele den ytre delen av kysten fra Stavanger i sør og helt nord til Vardø var bortimot snøfri i hele januar.

Skulle du ha snø måtte du inn i landet, men også der var det mindre enn normalt både i nord og sør.

Mot slutten av januar kom det litt påfyll, og snødybden økte til en halvmeter i innlandet østafjells. Fjellet på Vestlandet hadde mest snø, opp mot to meter mange steder.

Nedbørrekord på Svalbard

Stadhavet i full storm 26. januar. (Foto: Bjarne Eldevik)
Stadhavet i full storm 26. januar. (Foto: Bjarne Eldevik)
Et sted skilte seg virkelig ut i januar. I Ny-Ålesund på Svalbard ble det satt en utrolig nedbørrekord 30. januar.

I løpet av ett døgn falt det henholdsvis 98 millimeter og 116,8 millimeter nedbør på de to værstasjonene i byen. Dette er ikke bare mer enn det dobbelte av den gamle januarrekorden, men også den største nedbørmengden som er målt uavhengig av måned på hele Svalbard.

Pøsregnet gjorde at det gikk et stort sørpeskred i Longyearbyen. Skredet tok med seg en bro, men ingen bygninger ble skadet.

Pøsregn i Longyearbyen i månedskiftet januar februar. (Foto: Store Norske)
Pøsregn i Longyearbyen i månedskiftet januar februar. (Foto: Store Norske)
Les: Snøskred stenger veier i Longyearbyen

Januar var uvanlig mild på Svalbard, bare slått av januar 2006 og 1937.

Middeltemperaturen i Longyearbyen var like høy som i Tromsø og bare en grad kaldere enn i Oslo. Mildværet gjør at vestkysten av Svalbard er isfri, noe som er høyst uvanlig.

Startet med lavtrykk

De to første ukene av januar kom det stadige lavtrykk fra Nord-Atlanteren inn i den sørlige delen av Norskehavet, og videre inn over Sør-Skandinavia. De hadde med seg mild luft og mye vind fra vest, og la igjen mye regn på Vestlandet. I perioder blåste det storm langs kysten.

maanedsgrafikken_januar12
maanedsgrafikken_januar12
Ekstremværet Emil traff den sørlige delen av Rogaland og Agderfylkene 3. januar. Vinden ble ikke like sterk som fryktet hos oss, det var Storbritannia og Danmark som tok støyten.

Les: Sterkest vind ved midnatt

Vestlandet fikk mest nedbør i januar. Noen steder kom det over 300 millimeter i løpet av måneden, halvannen gang mer enn normalt.

Endte med høytrykk

I midten av januar var det skiftende værforhold i Sør-Norge, før et kraftig høytrykk bygde seg opp over Nord-Russland. Fra 20. januar dirigerte det kald vind fra sør og sørøst inn over hele landet. De første dagene var vinden kraftig, flere steder både i Sør-Norge og i Nord-Norge blåste det storm.

De siste dagene av januar roet vinden seg, og det klarnet opp i det meste av landet. Bare Sør- og Østlandet fikk litt snø. Med klarværet kom beinkulden, som skulle vare langt inn i februar.

Les: Norge kaldest i Europa

Slik var januar 2011: Helt normalt januarvær
Slik var januar 2010: Rekordkald januar i Sør-Norge
Slik var januar 2009: Mild januar
Slik var januar 2008: Fuktig og mild januar