Mange havner i grøfta fordi de bremser, mens utforkjøringen kunne vært unngått med motsatt taktikk.
Mange havner i grøfta fordi de bremser, mens utforkjøringen kunne vært unngått med motsatt taktikk.

Ikke brems - gi gass!

Mange havner helt unødvendig i grøfta. Les hvorfor:

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei ser at dere blant annet råder til å gi gass i stedet for å bremse hvis man kommer ut for en kinkig situasjon i trafikken og at det særlig gjelder med en større firehjulstrekker. Men er ikke faren da at man bare havner i grøfta enda fortere enn om man hadde bremset opp litt av farten først??

Hadde vært interessant å høre dine erfaringer rundt dette. Hilsen T.G.

Benny svarer:

Hallo T.G. Du har selvfølgelig helt rett i at det beste er å bremse ned før svingen, slik at man ikke havner i en kinkig situasjon. Særlig litt store og tunge SUV-er sklir veldig godt og havner overraskende ofte i grøfta.

Men hvis man altså ikke har gjort det (bremset først) og en situasjon oppstår slkk at man får sladd (overstyrer) eller skir ut med fronten (understyrer), så er fortsatt mitt råd å styre dit man skal og gi forsiktig gass. Da vil bilen i de aller fleste tilfeller ”dra seg inn igjen”.

Dette er ment i nødsfall og er ikke noen anbefalt kjøremåte, da man ofte bruker litt mer av veien enn normalt. Kommer det biler i mot, må man kanskje vurdere om grøfta kan være et vel så greit alternativ.

På nyere biler har man jo stort sett ESP (antiskrenssystem) slik at elektronikken til en viss grad ordner opp i dette selv.

Min konklusjon blir som følger: Brems ned i god tid før svingen. Trill og styr gjennom og gi forsiktig gass ut av svingen. Da skal skal det mye til at man opplever ubehagelige situasjoner. Jeg tror grunnen til at mange haver i grøfta er at de bremser for sent (altså i selve svingen), blokkerer / mister grepet på forhjulene og sklir ut.

Les også: Slik unngår du flatt batteri i vinterkulda

Del med Facebook-vennene dine

Rust på bruktbil: Dette er de 20 beste

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Prut til selgeren blir sint!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: