OSLO TINGRETT: Anders Behring Breivik holder opp hendene med håndjern på vei inn til fengslingsmøtet mandag. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
OSLO TINGRETT: Anders Behring Breivik holder opp hendene med håndjern på vei inn til fengslingsmøtet mandag. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Breivik gjorde høyreekstrem hilsen i rettssalen

32-åringen smilte da han kom inn i rettssalen og gjorde en slags hilsen med hendene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like etter klokken 12.30 ankom terrorsiktede Anders Behring Breivik rettssal 828 i Oslo tingrett. Breivik var iført svart dress, hvit skjorte og lyseblått slips.

32-åringen ble ført inn i rettssalen iført håndjern av flere politibetjenter. Den terrorsiktede viste fram håndjernene sine i en slags hilsen før han ble vist til sin tildelte plass sammen med sine forsvarere.

Ifølge forsvarer Geir Lippestad var dette en form for en høyreekstrem hilsen.

– Det var en hilsen som han fortalte oss om i arresten like før han gikk opp at han ønsket å gi. En type høyreekstrem hilsen, sa forsvareren til pressen etter rettsmøtet.

Lippestad sa at han selv ikke vet hvem denne hilsenen skulle være til eller hva den skulle bety.

Seniorforsker Terje Emberland ved Holocaustsenteret sier hilsenen plasserer Breivik klart i en fascistisk tradisjon.

Se video:

I sitt såkalte manifest omtaler Breivik også denne hilsenen som han utførte.

Se video fra da Breivik kom inn i rettssalen øverst i artikkelen. Reporter: Bjørn Carlsen

Rettspsykiater: – Må innrømme at jeg er litt spent

Etter å ha satt seg ned skuet han utover forsamlingen av ofre, pårørende og det store pressekorpset. Breivik hadde et påtatt smil gjennom hele rettsmøtet og vekslet med med å se seg rundt og se ned i bordet.

SMILENDE: Terrorsiktede Anders Behring Breivik fremstilles for fengsling i Oslo tinghus mandag. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Er du på mobil? Se vår liveblogg fra rettssalen her.

Leste opp tale

Presis klokken 12.40 ble retten satt og fotografene måtte forlate salen. I og med at tingretten opphevet referatforbudet som er vanlig i fengslingsmøter, kan pressen videreformidle hva som skjer og blir sagt i rettssalen.

Tingrettsdommeren startet med å presentere partene i saken før Breivik tok ordet da det blir spurt om noen hadde noen bemerkninger.

Den siktede snakket rolig og klart og sa at han ønsket å forklare hvorfor han ikke erkjenner straffskyld for massedrapene i Oslo og på Utøya.

Ville ha Krigskorset

Han spurte videre dommeren om han kunne få et minutt på å forklare hvorfor. Han fortsatte deretter å lese opp fra en tale han hadde skrevet på forhånd.

AVBRØT BREIVIK: Tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten avbrøt Breivik da han kalte sakkyndigerapporten latterlig. (Foto: Roald, Berit/Scanpix)

Her snakket han om hvorfor han ikke erkjenner straffskyld.

Han ga nok en gang uttrykk for at han mener dommeren ikke er habil fordi hun har fått sitt mandat fra et system som støtter multikulturalisme.

– Jeg er en militant nasjonalist. Jeg representerer det norske urfolk. Vi i den norske motstandsbevegelsen kommer ikke til å sitte stille og se på at vi blir gjort til en minoritet i egen hovedstad og eget land, sa Breivik.

Han foreslo at Forsvaret tildeler ham Norges høyeste utmerkelse i krig som er Krigskorset med tre sverd.

LES OGSÅ: Politiet har Breivik-tiltale klar

Artikkelen fortsetter under bildet.

I RETTEN: Terrorsiktede Anders Behring Breivik ankom like etter klokken 12.30 rettssalen i Oslo tingrett. (Foto: TV 2)

Latter blant tilhørerne

Breivik sa angrepene mot Ap og regjeringen var et angrep mot landsforrædere. Han får fortsette uten å bli avbrutt av dommeren.

Det var under sitt innlegg på spørsmål om skyldspørsmålet at Behring Breivik forsvarte sine handlinger, men samtidig nektet straffskyld.

Etter en kort utredelse om hvorfor han nektet straffskyld krevde han å bli umiddelbart løslatt.

FORSVARERNE: Advokatene Geir Lippestad (t.h.) og Tord Jordet under fengslingsmøtet av Anders Behring Breivik, mandag (Foto: Roald, Berit/Scanpix)

Umiddelbart etter Breiviks krav om løslatelse brøt det ut en kort latter fra tilhørerbenken, hvor flere av de overlevende og pårørende fra Utøya sitter.

Etter at Breivik hadde snakket ferdig fikk politiadvokat Christian Hatlo ordet. Han ba om fortsatt varetekt for den siktede da politiet mener det foreligger gjentakelsesfare. Samtidig satt Breivik rolig med foldede hender og og hørte på hva som ble sagt.

Kalte rapporten latterlig

Etter at Hatlo var ferdig fikk forsvarer Geir Lippestad ordet før siktede selv ba om å få lov til å kommentere den psykiatriske vurderingen fra de sakkyndige.

– Får jeg lov til å komme med en kommentar? Jeg ønsker å kommentere sakkyndigrapporten, får jeg lov til det? Jeg holder på å skrive en kronikk om sakkyndigrapporten, som jeg mener er helt latterlig, sa han.

– Det må bli helt kort, svarte tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten.

– Da kommer jeg tilbake til det, svarte Breivik. Deretter ble retten hevet.

Breivik starter med å kalle sakkyndigerapporten for latterlig før han blir avbrutt av tingrettsdommer Fliflet Gjelsten.

Etter dette ble retten hevet og Breivik ført ut av rettssalen.

Tiltaleforslaget er klart

Mandagens fengslingsmøte var det siste før rettssaken som starter 16. april.

Politiet sender mandag sitt tiltaleforslag mot Anders Behring Breivik til statsadvokatene som skal føre saken, ifølge NTB.

Etter dette vil de to statsadvokatene som har fått ansvaret for terrorsaken, Svein Holden og Inga Bejer Engh, gå gjennom tiltalepunktene og bevissamlingen før saken sendes videre til Riksadvokaten som skal stå for den endelige godkjenningen.

Under fengslingsmøtet mandag antydet politiadvokat Christian Hatlo at tiltalen vil komme i månedsskiftet februar-mars.

Se hele liveoppdateringen fra tingretten under: