Sukker (Foto: Nick Ansell/Pa Photos)
Sukker (Foto: Nick Ansell/Pa Photos)

Forskere: – Sukker er gift

– Sukker er gift og må reguleres på linje med alkohol og tobakk.

Bli medlem i TV 2 Sporty – vinn Dag Ottos sykkel

Forskere fra University of California roper varskuI i siste utgave av tidsskriftet Nature. De mener fruktosen i sukker er en saktevirkende gift som har mye av skylden for de moderne livsstilssykdommene: Høyt blodtrykk, diabetes og fedme.

Derfor bør myndighetene kontrollere bruken av stoffet gjennom avgifter, regulering av tilgjengelighet og aldersgrenser, på samme måte som alkohol og tobakk.

LES OGSÅ: Test deg selv: Hvor gammel er kroppen din?

Sukker (Foto: Nick Ansell/Pa Photos)
Sukker (Foto: Nick Ansell/Pa Photos)

Lagres som fett
Norske eksperter er ikke like bombastiske.

– Jeg vil reservere meg mot å bruke ordet gift, men det er udiskutabelt at et høyt konsum av fruktose er problematisk, sier professor i ernæringsbiologi ved Universitetet i Oslo, Svein Olav Kolset til forskning.no.

Mens mesteparten av glukosen forbrennes i musklene og i alle kroppens celler, går fruktosen til leveren. Der lagres overskuddet som fett. Det er forbundet med mange negative helseeffekter.

LES OGSÅ: Vi er snart like fete som amerikanerne

– Ikke eneste faren
– Dette er egentlig ikke ny kunnskap. Men det har vært for lite fokus på høyt forbruk av fruktose, sier Kolset.

Han understreker at vi ikke skal undervurdere sukkerets rolle. Likevel vil han ikke si at fruktosen er den eneste årsaken til livsstilssykdommene i vesten.

– Fysisk inaktivitet, fet mat og det totale kaloriinntaket er også svært viktige komponenter, sier han.

LES OGSÅ: Slik unngår du kjøleskapsfellen

Brus
Brus

Totalkostholdet veier tyngst
USA har det største sukkerforbruket per innbygger i verden. Men Norge ligger ikke så langt bak, på tredjeplass, mye høyere enn Sverige og Danmark, melder forskning.no.

David Katz fra Yale University advarer mot å gå i samme fella som tidligere kostholdseksperter, nemlig å definere ett element av kosten – i dette tilfellet sukker – som roten til alt ondt.

– Det er den generelle kvaliteten og kvantiteten av kostholdet vårt som har noe å si for helsa, ikke bare ett for øyeblikket utvalgt ondt eller godt næringsstoff, skriver han i en kronikk i Huffington Post.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med treningen

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!