sigarettpakke
sigarettpakke

Don blir saksøkt fordi han laget disse

Oppdrettsselskapet Cermaq får kritikk for å ha saksøkt en miljøaktivist i Canada. – Grunnlaget er svært tynt, mener førsteamanuensis i statsrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er dette ærekrenkelser mot et bestemt oppdrettsselskap eller er det en generell kampanje mot norskeid oppdrettsfisk?

Det må retten i British Columbia i Canada ta stilling til etter at det norske oppdrettsselskapet Cermaq har trukket miljøaktivisten Don Staniford for retten.

I rettskravet hevder selskapet at kampanjens symboler peker direkte mot Cermaq og deres kanadiske selskap Mainstream.

– Cermaq er det eneste oppdrettsselskapet som har et statlig eierskap. Disse sigarettpakkene som er en del av Don Stanifords kampanje de har norsk flagg, og de har det norske statsemblem på. Derfor opplever vi at dette treffer Mainstream og Cermaq spesielt, sier informasjonssjef Lise Bergan i Cermaq til TV 2 Nyhetene.

– Tynt grunnlag

– Jeg synes dette er et veldig tynt grunnlag for et sivilt søksmål. At riksvåpenet skal symbolisere Cermaq er en ganske drøy påstand med tanke på at Cermaq er et privat foretak. Staten har eierinteresser, men det er likevel et privat foretak, sier førsteamanuensis i statsrett, Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen.

Cermaq er børsnotert i Norge, og driver fiskeoppdrett i flere land. Den norske stat er største eier med 43 prosent av aksjene. Sammen med John Fredriksen-kontrollerte Marine Harvest og Grieg Seafood står de tre selskapene for over 90 prosent av den samlede oppdretten på stillehavskysten av Canada.

– Vi har basert oss på vurderinger fra juridisk ekspertise i Canada, og anser det som mest relevant, skriver Bergan i en sms til TV 2.

Vekker oppsikt

Utenfor rettsbygningen forklarte Cermaqs kanadiske advokat David Wotherspoon journalister hva som er grunnlaget for søksmålet.

– Sigarettpakkene har det norske riksvåpenet, de har det norske flagg, og det er bare ett selskap som oppfyller alle disse karakteristikkene - den fornærmede saksøkeren.

– Er det da norske myndigheter som i ytterste forstand står bak dette søksmålet? spør en journalist fra canadisk radio.

– Vår klient er Mainstream Canada, svarer Wotherspoon.

Eksperten i statsrett mener identifiseringen er svak.

– Det som er litt spesielt her er at Cermaq selv antyder en kopling mellom selskapet og riksvåpenet, altså den norske stat, sier Holmøyvik.

LES OGSÅ: Don kjemper mot norsk lakseoppdrett

Krever forbud

Mainstream hevder Staniford har publisert ærekrenkende og feilaktige uttalelser om selskapet. Men Staniford hevder materiellet er ment å ramme norskeid oppdrettsvirksomhet over hele verden. I retten hevder han kampanjen holder seg innenfor ytringsfrihetens rammer.

Det er Cermaq uenig i.

– Vi har vurdert grunnlaget for å ta ut dette søksmålet. Vi ba jo opprinnelig Don Staniford om å trekke kampanjen. Det valgte han å ikke gjøre, sier Lise Bergan.

Selskapet krever økonomisk oppreisning, samt et forbud mot å skrive, trykke eller uttale seg ærekrenkende mot Mainstream.