PÅGREPET: Her er Anders Behring Breivik avbildet av politiet, timer etter han ble pågrepet på Utøya. (Foto: Politiet)
PÅGREPET: Her er Anders Behring Breivik avbildet av politiet, timer etter han ble pågrepet på Utøya. (Foto: Politiet)

Her har Breivik blitt pågrepet på Utøya

Avhørt i hovedhuset iført håndjern og hjemmelaget politiuniform.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da beredskapstroppen fra Oslo-politiet hadde pågrepet Anders Behring Breivik 22. juli ble han ført inn i det hvite hovedhuset på Utøya.

Politiet jobbet på spreng med å få oversikt over situasjonen og for å avklare hvorvidt terroristen var alene, mens 32-åringen ble plassert i en stol iført sin falske politiuniform og håndjern. Rundt halsen henger også hans hjemmelagde ID-kort.

Ville ikke bli avbildet

Bildene ble tatt av politiet ved 01-tiden om natten i annen etasje i hovedhuset. Ifølge politirapporten var ikke Breivik villig til å samarbeide under avfotograferingen.

Les også: På dette «gutterommet» planla Breivik terroren

Politiet tok likevel bildene for å dokumentere hvordan 32-åringen var utrustet.

FILM: En amerikansk produsent er i ferd med å lage film om terrorangrepet mot Utøya den 22. juli. Dette vekker sterke reaksjoner. (Foto: Erlend Aas/Scanpix)

Breivik opplyste da han ble pågrepet at han samarbeidet med to andre celler. Disse skulle enten allerede være aktivert eller klare, noe ble det slått riksalarm om klokken 18.50. Store deler av kvelden og første del av natten som fulgte gikk derfor med å søke etter medhjelpere.

Blodig finger

Mens han sitter på Utøya tar politiet prøver av Breiviks hender, ansikt, hår og klær. Terroristen hadde et lite sår med synlig blod på en finger, men ingen andre skader.

Les også: Breivik anker til Høyesterett

Grytidlig om morgenen 23. juli var politifolkene overbevist om at det ikke var flere gjerningsmenn på Utøya. Ved 04-tiden lørdag morgen ble 32-åringen ført ut av hovedhuset og over plassen der massakren startet – før en båt fraktet ham over fjorden og deretter inn til Oslo.

Politiets beredskapstropp gikk i land på Utøya klokka 18.25 og Breivik ble pågrepet mellom klokken 18.32 og 18.34.

– Uheldig at bildene kommer ut

Statsadvokat Svein Holden er innforstått med at politiets bilder av Breivik når offentligheten, men mener det er uheldig at det skjer før saken kommer for domstolen.

– Vi registrerer nå at flere medier publiserer dokumenter fra straffesaken og det er ikke til å legge skjul på at vi synes det er veldig uheldig, sier Holden til TV 2.

Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, er enig i at lekkasjen er uheldig.

– Vi mener det er ytterst uheldig. Bevismateriale skal presenteres i retten og det er uheldig at noen lekker dette ut til pressen, sier Lippestad.

Forsvareren forberedte fredag sin klient på at det trolig ville komme ut nye bilder av ham i nær fremtid.

– Vi sa at han nok må forberede seg på å se bilder av seg selv, og kanskje andre, nå videre fremover. Han har ikke noen særlig reaksjon på det.