hjertehallfront (Foto: Lars Christian Økland/TV 2)
hjertehallfront (Foto: Lars Christian Økland/TV 2)

Hjertesyke Peder bygget flerbrukshall til bygda

Da Peder Lie ble hjerteoperert og måtte begynne å trene, bygget han en flerbrukshall til 20 millioner i den lille hjembygda på Sotra.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Peder Lie (63) dro til sjøs som 15-åring og har ingen formell utdannelse. Magasinet Kapital rangerer ham blant Norges 400 rikeste. Selv anslår han at han er god for 400 millioner kroner.

Formuen har han fra Lie-gruppen som driver med fiskeri, bil og eiendom.

To hjerteinfarkt

For ti år siden skulle Lie stresse ned med en tur på nærmeste fjelltopp, Liafjellet på Sotra.

– Jeg satte meg ned i en lyngtue med sterke smerter i brystet. Jeg ringte hjem etter hjelp, og visste ikke hva jeg skulle gjøre, forteller han.

Lie ble fraktet til Haukeland universitetssykehus hvor han ble operert for to hjerteinfarkt.

Utenkelig å trene

– Det var en utrolig operasjon. Ikke minst opplevelsen etterpå, når man merker blodet strømmer fortere gjennom, forteller Lie mens han viser det lille arret på håndleddet der kirurgene gikk inn for å sette inn en stent (armering) i en blodåre i hjertet.

Etter operasjonen ble han oppfordret på det sterkeste til å trene seg opp på rehabiliteringssenteret til Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) på Krokeide i Hordaland. Men Lie som aldri trente var skeptisk.

– Det så jeg mørkt på, å kjøpe meg treningsdrakt og gå inn i et lag, i et miljø med mange andre og trene. Det var utenkelig, sier han når han tenker tilbake.

Blir avhengig

LHLs instruktør May-Lisbeth Ohnstad møtte en hjerteoperert mann som var lite motivert.

– Jeg så en mann som ikke likte å trene, som synes dette kanskje var litt i drygeste laget, med alle disse timene med trening, mintes Ohnstad.

Hun har hjulpet mange hundre å endre livsstil etter hjerteoperasjoner.

– De trenger litt tid. For noen tar det uker, for andre måneder, men da begynner de å merke det på kroppen og det begynner å bli gøy og de begynner å bli avhengig av det, sier hun.

Lie tenkte litt større

Etter hvert likte også Lie treningen, men ikke den mange mil lange kjøreturen til Krokeide fra hjembygden Liaskjæret på Sotra.

Der andre lager seg et treningsrom i kjelleren, tenkte Lie litt større.

Han så seg ut en tomt han hadde der sauene beitet, og planla først en volleyballbane. Men planene vokste, og for tre år siden sto en flerbrukshall til 20 millioner kroner ferdig i enden av en sidevei der det bare er 350 hus.

Populært i nærmiljøet

Mer enn halvparten av alle de 800 som bor i tre bygdene langs strekningen er nå medlemmer i Liaskjærshallen.

Åtte hundre kvadrat rommer en stor gymsal som også brukes til konserter og konferanser, en spinningsal, styrkesal, garderober, kiosk og et kjøkken som kan servere 200 gjester.

– Verdien av å bo eller ha en sånn hall i et nærmiljø hvor vi som eier den bedriften bor, den synes vi er fenomenal, sier Lie når han sitter med et titall andre sprekinger rundt bordene utenfor gymsalen.

Takker hjerteinfarktet

For tiden holder styreformann Lie på å utruste to nye ringnotsnurpere som koster 340 millioner kroner.

63-åringen føler seg yngre og sprekere nå enn før hjerteinfarktet, og sier han hadde pensjonert seg for lenge siden dersom han ikke hadde kommet i gang med trening og stumpet røyken.

Uten operasjonen hadde det heller aldri blitt noe av den populære flerbrukshallen i enden av en sidevei.

– Dette hjerteinfarktet ble egentlig til slutt en nesten positiv opplevelse. Å snu livsstilen ved hjelp av et hjerteinfarkt, avslutter Lie.