chelseaunited1
chelseaunited1
chelseaunited2
chelseaunited2

Husker du disse United-Chelsea-oppgjørene?

De to gigantene har møttes til flere heftige oppgjør opp gjennom årene.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Rivaleriet mellom Chelsea og Manchester United skyldes først og fremst oppgjør og hendelser fra de siste 10 årene av historiebøkene.

Selv om begge lagene var store på 50- og 60-tallet, hadde man ikke sammenhengende suksess over lang nok tidsperiode til at et reelt rivaleri ble etablert.

Med en av klubbene i London og en i Manchester fant man i stedet andre erkerivaler, og i de første ti årene av Uniteds Premier League-dominans het fienden først og fremst Blackburn, Newcastle og Arsenal.

Minnerike kamper på 90-tallet
Noen begivenhetsrike kamper var det likevel innimellom, og blant annet vant United hele 4-1 i London i 1995. Den gang scoret Paul Scholes to og Ryan Giggs ett for de røde djevlene.

Det kan de fort gjøre også søndag, men Brian McClair scorer neppe det fjerde denne gangen for United...

Chelseas til nå største seier i disse oppgjørene kom i 1999, da Gustavo Poyet scoret to av målene i hjemmelagets 5-0-seier over Fergusons mannskap.

De tre siste scoringene kom fra Chris Sutton, Jody Morris og en uheldig United-forsvarer, nemlig TV 2 Sportens egen ekspert Henning Berg. Dette var forøvrig United-keeper Massimo Taibis siste kamp for klubben.

Poyet scorer på Taibi (Foto: ALASTAIR GRANT/AP)
Poyet scorer på Taibi (Foto: ALASTAIR GRANT/AP)

Chelsea med det totale overtaket på «Brua»
På Stamford Bridge har hjemmelaget gjennom hele Premier League-historien hatt et godt tak på de røde. Lagene har møtt hverandre 19 ganger der i Premier League-historien, og kun fire ganger har United fått med seg alle poengene nordover.

Åtte ganger har de blå vunnet, mens sju kamper har endt uavgjort, og ikke siden Paul Scholes, Ruud van Nistelrooy og Ole Gunnar Solskjær scoret hver sin gang i april 2002 har Sir Alex Fergusons mannskap fått alle tre poengene med seg hjem.

Et rivaleri blir opprettet
Roman Abramovitsjs inntreden på balløya i 2003 endret alt. Plutselig hadde Manchester-klubben en annen sparringspartner å forholde seg til, for med Romans rubler skulle Chelsea til topps - koste hva det koste ville.

Allerede i september samme år kom den første interaksjonen mellom klubbene, da United-direktør Peter Kenyon forsvant til Stamford Bridge og en rolle i Chelsea styrerom.

Abramovitsj og Kenyon (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)
Abramovitsj og Kenyon (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)

Æresvakt på Old Trafford
Scenen var satt, og bare to år etter Abramovitsjs inntreden hadde Chelsea takket være klubbens nye manager Jose Mourinho sikret sitt første seriegull siden 1955.

Tilfeldighetene ville ha det slik at United møtte Chelsea til hjemmekamp i mai, og ettersom de blå var de nye seriemesterne stod United-spillerne i såkalt «æresvakt» og klappet dem inn på Old Trafford før kampstart.

Æresvakt 2005 (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
Æresvakt 2005 (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

Som om ikke det var nok slo Chelsea til med 3-1-seier, etter scoringer av Tiago, Eidur Gudjohnsen og Joe Cole. United endte som nummer tre, 18 poeng bak den suverende seriemesteren fra Vest-London.

I 2006 tok Chelsea sitt andre seriemesterskap på rad, og i sesongens tredje siste runde trengte de kun ett poeng mot de røde for å sikre tittelen. Mourinhos mannskap dominerte fra start til mål, og vant 3-0 etter scoringer av William Gallas, Joe Cole og Ricardo Carvalho.

Æresvakt-rollene snudd
Året etter var rollene fra 2005 fullstendig snudd på hodet. Da var det Manchester United som kom til London som nykronede seriemestere, og Chelsea-spillerne som måtte applaudere sine rivaler inn på banen i sin egen lekegrind.

Æresvakt 2007 (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
Æresvakt 2007 (Foto: Nick Potts/Pa Photos)

Selve kampen endte 0-0, men United hadde fått sin revansj og vant også de neste to seriemesterskapene.

Vinteren 2009 var det United sin tur til å vinne en innbyrdes kamp 3-0, etter scoringer av Nemanja Vidic, Wayne Rooney og Dimitar Berbatov på Old Trafford.

Til tross for tre strake seriegull klarte ikke United å overkomme Stamford Bridge-monsteret.

I 07/08 ble det 1-2-tap i «Slaget om Stamford Bridge» (les mer under), i 08/09 ble det 1-1 og i 09/10 ble det 0-1-tap i London for Sir Alex Fergusons mannskap.

Champions League-finalen de aldri glemmer
Lagene har også møtt hverandre i FA-cupen ved flere anledninger, og verken Uniteds 4-0-seier i finalen i 1994 eller 3-5-kampen på Stamford Bridge i 3.runde i 1998 glemmes nok med det første av de verken de tapende blå eller de seirende rød supporterne.

Ett tap som likevel må ha vært enda bitrere var det som kom i Champions League-finalen i 2008. For første gang i historien var Chelsea i finalen i den største av europacupene, og etter scoringer av Cristiano Ronaldo og Frank Lampard gikk kampen til ekstraomganger. Der ble Didier Drogba utvist, men Chelsea klamret seg til uavgjort og straffekonkurranse.

I straffesparkkonkurransen husker nok de fleste hvordan det gikk. Cristiano Ronaldo var den eneste av de ni første takerne som misset, og Chelsea-kaptein John Terry kunne avgjøre det hele med det tiende straffesparket.

Midtstopperen skled, ballen gikk i stolpen og ut og United hadde plutselig overtaket. Fire straffespark senere var United mestere, etter at Nicolas Anelka misbrukte sitt forsøk for de blå.

Terry fortviler (Foto: Bernat Armangue/AP)
Terry fortviler (Foto: Bernat Armangue/AP)

Slaget om Stamford Bridge
En måned før oppgjøret i Moskva møttes lagene til det som i ettertid har blitt husket som «The battle of Stamford Bridge».

Om kampen fortjener å bære samme navn som det berømte slaget som felte Harald Hardråde, Norges konge fra 1046 til 1066, kan nok diskuteres, men at temperaturen var høy husker nok de fleste.

Det var nemlig etter denne kampen at Patrice Evra og Chelseas banemannskap havnet i klammeri.

Før kampstart ledet United med tre poeng da tre kamper gjenstod av sesongen, men to mål av Michael Ballack her var godt nok til at Wayne Rooneys ene ikke gav United noen poeng.

Det var likevel United som holdt hodet kaldest mot slutten av sesongen, og sikret seg seriegullet med to poengs margin.

En liten trivia på slutten
Mange husker nok kampene fra nyere tid, men det du nok ikke visste var at Manchester United-legenden Sir Bobby Charlton spilte sin siste ligakamp for de røde på nettopp Stamford Bridge, 28. april 1973.

Hjemmelagets styreformann gav Charlton et noe spesielt minnesmerke før kampen. Det Charlton fikk som en hedersbevisning for en fremragende karriere var en sigaretteske. Charltons siste kamp for United endte forøvrig med tap, etter at Peter Osgood ble matchvinner da hjemmelaget vant 1-0.

Blir søndagens oppgjør nok en klassiker? Hvordan tror du det går på Stamford Bridge denne gangen? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!

Bobby Charlton spilte sin siste ligakamp for Manchester United mot nettopp Chelsea i 1973. (Foto: NTB-ARKIV/SCANPIX/SCANPIX)
Bobby Charlton spilte sin siste ligakamp for Manchester United mot nettopp Chelsea i 1973. (Foto: NTB-ARKIV/SCANPIX/SCANPIX)


Kan du skape et vinnerlag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk