Chevrolet Spark_
Chevrolet Spark_

Kjøpte vannskadet nybil

Den danske importøren informerte verken forhandlere eller kunder – nå raser eierne.

De trodde de gjorde et godt kjøp på en billig småbil. I virkeligheten kjøpte 87 danske kunder i fjor en Chevrolet Spark som hadde blitt offer for et skikkelig skybrudd og stått under vann.

Problemet er at importøren ikke skal ha informert verken forhandlerne sine eller kundene om det som hadde skjedd.

Bilene ble bare "tørket opp" og solgt, som om ingen ting hadde skjedd.

Del med Facebook-vennene dine

Mange spørsmålstegn

Nyheten ble avslørt av avisen Ekstrabladet som i etterkant har fått en rekke henvendelser fra sinte og frustrerte Spark-eiere. En av dem er Thomas Plath fra Aarhus.

– Jeg hadde overhodet ikke kjøpt den hvis jeg visste at den hadde stått i vann. Selv om dette i utgangspunktet er en billig bil, så hadde ikke engang 10.000-15.000 kroner i avslag fått lokket meg til å kjøpe den, fordi det blir så mange spørsmålstegn her, sier han til Ekstrabladet.

LES OGSÅ: Er denne vasket i for varmt vann?

Sjekke uten kostnader

Ekstrabladet har fått rapporter om en rekke feil på disse bilene allerede. Det dreier seg blant annet om feil på elektronikk og håndbrekk. Innsendte bilder viser også at enkelte deler allerede har begynt å ruste.

Etter at dette ble kjent, har Chevrolet nå tilbudt seg å sjekke bilene uten kostnader for eierne – uten at det blir særlig godt mottatt blant Spark-eierne Ekstrabladet har snakket med. De har alle kun ett ønske. Å få ny bil.

Under "bagatellgrensen"

Ifølge Chevrolet Danmark skal det ikke være noe galt ved bilene. De hevder at alle skader skal ha blitt utbedret på korrekt vis før bilene ble solgt.

Chevrolet-direktør Kenneth Hansen har også til Ekstrabladet fastholdt at det en oversvømmelse som dette er å anse som under "bagatellgrensen" for hva man vil informere kunder om, også i fremtiden.

LES OGSÅ: - Prøver bilselger å lure meg?

Ikke i Norge?

Kunne dette ha skjedd i Norge? Brooms bilekspert Benny Christensen mener det er lite sannsynlig.

– Jeg håper – og tror – at ingen norske importører kunne gjort noe slikt. Jeg mener også at det her foreligger en helt klar opplysningsplikt. Det som har skjedd kan få store konsekvenser for disse bilene på sikt, derfor må kundene få vite hva de kjøper – når de kjøper dem, mener Benny.

Han mener også det helt klart skal være et prisavslag i tilfeller som dette.

LES OGSÅ: Dette er de 20 bilmodellene med mest feil

Tatt med buksene nede

– Ja, en bil som har vært vannskadet skal være rimeligere enn en som ikke har vært det, så enkelt må det være. Denne saken viser også hvor lite smart det er å prøve seg på det jeg vil betegne som en snarvei fra importørens side.

Nå kommer de særdeles dårlig ut av dette i danske media. De blir rett og slett tatt "med buksene nede" – og jeg er ikke i tvil om at det vil gå ut over salget deres. Bilkjøp handler om tillit og det er det nok ikke mange som har til den danske Chevrolet-importøren etter dette.

– Helt til slutt, hva er farene ved å kjøpe en bil som har vært vannskadet?

Ledninger og styresentraler

– Det er dessverre mange ting. Tepper og seter kan sikkert tørkes opp og bli nesten som nye. Men det skumle er at dette fort kan gjøre at deler i bunnen av bilen begynner å ruste, det har Ekstrabladet allerede avdekket eksempler på.

– Enda mer alvorlig er det at ledninger og styresentraler ofte er lagt i gulvet på nye biler. Vann inn her kan få store konsekvenser, ofte etter litt tid. Når man ikke engang får vite at bilen har vært vannskadet, har man jo heller ikke muligheten til å være ekstra på vakt mot dette.

Denne saken lukter lang vei, og jeg håper virkelig at importøren innser at det eneste riktige de nå kan gjøre er å møte kundenes ønsker – og vise en helt annen holdning enn de har gjort til nå, sier Benny Christensen.

Chevrolet gjør comeback i Norge - les mer her:

87 danske Chevrolet Spark-kunder har all grunn til å sjekke interiøret i bilene sine nøye etter at det ble kjent at bilene deres har stått under vann.
87 danske Chevrolet Spark-kunder har all grunn til å sjekke interiøret i bilene sine nøye etter at det ble kjent at bilene deres har stått under vann.

LES OGSÅ: Har du lyst på en vannskadet superbil?

Hvordan hadde du reagert hvis du hadde kjøpt en av disse? Fortell i kommentarfeltet under: