Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

"Har du en pålitelig bil fra 1979 eller tidligere, fire uker ferie i juli 2013 og en viss eventyrlyst kvalifiserer du for LH 2013 Centennial Tour".

Slik lyder fristelsen på hjemmesiden til gjengen som arrangerer det vi tør utrope til neste års råeste "cruising". Og vi tør også gjette at punktet "en viss eventyrlyst" kommer til å bli svært sentralt for de opp mot 100 deltagerne man håper å få med, i hovedsak fra Nord-Europa.

Del med Facebook-vennene dine

Norsk initiativ og arrangør

For om initiativtagerne er norske, så er dette et eventyr med interesse og påmeldte fra flere land. Man ser heller ikke bort fra at noen fra Canada og USA også vil få lyst til å slå følge med alle de staselige veteranbilene med europeiske skilter som skal shippes over til USA i anledning den spektakulære "ferieturen".

Les også: Nye Harley-Davidson - ekstrem frihetsfølelse på hjul

Far og sønn Harry og Henning Kjensli fra Lillestrøm står bak arrangementet. De to er velkjent innen det norske amcar-miljøet, Harry er endog president i organisasjonen Amcar, og de sto også bak "Cruise66" - et event der 17 norske, klassiske amerikanere og deres eiere kjørte restene av gamle Route 66 i USA for en håndfull år siden.

Flere steder langs veien vil deltagerne føle at tiden har stoppet opp. Som her ved Dunkel´s Gulf i Bedford, Pennsylvania, som er en av få gamle Art Deco-bensinstasjoner som fortsatt er i full drift. Den ble bygget ved Lincoln Highway i 1933, og drives fortsatt av samme familie. Foto: Henning Kjensli, LH2013

Biler av alle slag

Denne gangen er det altså en ny og lengre reise som er planlagt, og ambisjonene om deltagelse er altså også skrudd tilsvarende opp. Taket er altså satt på 100 deltagende biler, og drøyt 70 skal være mer eller mindre klare allerede. Naturlig nok er det mange store amerikanere blant de påmeldte, men også andre veteranbiler er velkommen.

Vi vil tro Erik Gjermundsen fra Fredrikstad med sin gule Messerschmitt KR 200 fra 1959 vil fange manges oppmerksomhet på turen, til tross for at den nødvendigvis må bli blant de aller minste farkostene i følget.

Se bildene: Slik gikk det da Broom inviterte til amcartreff

For oppmerksomhet vil det bli mye av underveis. Det fikk de 17 deltagerne på Route 66 merke ved forrige korsvei, og mange lokalsamfunn vil nok bli satt på hodet når opp mot 100 veterankjøretøyer med registreringsskilter fra den andre siden av jordkloden ruller over tradisjonspreget asfalt- og betongdekke neste sommer.

Amcar-president og medarrangør Harry Kjensli tar selv med seg sin 1957 Cadillac Eldorado Biarritz over for å krysse USA neste sommer. Det blir bilens andre visitt på "hjemlige trakter", siden den også var med på turen på Route 66 i 2006. Foto: Henning Kjensli, LH2013

Arrangementet feirer 100-årsjubileet til the Lincoln Highway Association, som ble dannet 1. juli 1913.

Organisasjonens mål var å få etablert en sammenhengende, fri og gratis veistrekning tvers over USA, fra kyst til kyst, gjennom 13 delstater.

80-90 prosent av veien eksisterer fremdeles, og fungerer som avlastningsvei til moderne "Interstate 80" og lokalvei-strekninger. Totalt skal entusiastene tilbakelegge 547 mil fra Times Square på Manhattan og til Lincoln Park i San Francisco.

Fra Times Square på 100-årsdagen

Kortesjen går fra New York på selveste 100-årsdagen, 1. juli, og er fremme i California den 26. juli.

Underveis følges den av et omfattende serviceteam med både bagasjetransport og bergningsbiler, og overnatting er booket på hoteller med spesielt tilrettelagt parkering for de gamle klenodiene.

Gamle Lincoln Highway går gjennom mange småbyer, der den i mange tilfeller fungerer som "Main Street", som her i Ely, Nevada. Foto: Henning Kjensli, LH2013

Del med Facebook-vennene dine!

Mange er allerede godt i gang med å glede seg til det som utvilsomt vil bli et minne for livet, forteller arrangørene. Vi som deler fascinasjonen, men ikke har nok eventyrlyst til å bli med - eller mangler de rundt 13.500 dollar som turen forventes å ville koste for bil og fører, kan i stedet lese om arrangmenetet på denne nettsiden.

Og det skulle ikke forundre oss om vi kommer tilbake til dette utrolige arrangementet på Broom.no også i tiden fremover.

Les også: RBK med annerledes "fotballtur" på gamle Route 66