OPPNEVNER NYE STYRER: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. (Foto: Heiko Junge)
OPPNEVNER NYE STYRER: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. (Foto: Heiko Junge)

Strøm-Erichsen sparker helsetopper

Mandag ble hele styret i Midt-Norge avsatt. Tirsdag måtte sju av ni i Helse Sør-Øst gå.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag og tirsdag rydder helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i styresammensetningen for de regionale helseforetakene i landet.

Et nytt styre for Helse Nord er oppnevnt, og samtlige styremedlemmer i styret til Helse Midt-Norge ble mandag skiftet ut.

Klokken 11.45 tirsdag ble det nye styret i Helse Sør-Øst oppnevnt, og senere på ettermiddagen blir det kjent hvem som skal sitte i det nye styret for Helse Vest.

Sju av ni styremedlemmer ble byttet ut i Helse Sør-Øst.

Både styreleder Frode Alhaug og nestleder Anne Carine Tanum måtte vike for Per Anders Oksum og Ansgar Gabrielsen. Alhaug hadde allerede gjort det klart at han ikke ønsket å fortsette.

NYTT STYREMEDLEM: Signe Øye (Ap).
Av de nye styremedlemmene er det tre fra regjeringspartiene: Signe Øye (Ap), Anita Ihle Steen (Ap) og Trine Dønhaug (SV). Turid Birkeland er også blant de nye i styret.

– Har veldig gode forutsetninger

Signe Øye sier til TV 2 at hun tror det nye styret vil klare å løse utfordringene helseforetaket står overfor, enten det gjelder dårlig renhold på sykehus eller lange helsekøer.

– Vi har veldig gode forutsetninger for å løse det som er vanskelig i dag. Jeg håper og tror at dette blir et styre som kan samarbeide godt sammen, sier Øye til TV 2.

Hun sier at styrets viktigste oppgave nå blir å sette omorganiseringene ut i livet.

– Hvis vi ikke får gjennomført dem, får vi ihvertfall ikke ikke ro, sier Øye.

SV har tidligere vist misnøye med det sittende styret, og truet med å kaste styret og ledelsen i Helse Sør-Øst hvis ikke antallet deltidsstillinger reduseres.

– Vi må vurdere å finne nye folk til å styre helseforetakene, sa SVs Geir-Ketil Hansen til Klassekampen.

Den nye nestlederen i Helse Sør-Øst føler seg sikker på at det nye styret klarer utfordringene.

– Det nyvalgte styret har fått et tungt ansvar, men vi har et stort budsjett på 63 milliarder kroner. Jeg er helt sikker på at vi kan gjøre en del av tingene som helseministeren i dag har bedt oss om å gjøre, sier Ansgar Gabrielsen, som var helseminister fra 2004 til 2005.

Overrasket styreleder

Tidligere styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge stiller seg uforstående til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsens forklaring på hvorfor hele styret til Helse Midt-Norge ble skiftet ut mandag.

Hun opplyste til TV 2 at det var intern uenighet og gamle konflikter som var årsaken, og viste til at styrelederen allerede har trukket seg.

– Det var kun snakk om tre saker av flere hundre som vi har behandlet, sier Almlid til Trønder-Avisa tirsdag.

Overfor avisa legger han ikke skjul på at han er overrasket over at helseministeren ikke ønsker uenighet og debatt i et styre der politikerne har flertall.

– Hvis det ikke hadde vært politikere i styret hadde jeg forstått det. Men i 2006 bestemte man at det skal være politisk flertall i styrene, sier Almlid til Trønder-Avisa.

– Dette er skivebom

Et tidligere styremedlem mener helseministerens sparking av styret er skivebom.

– De må ha vært på helt andre styremøter enn det jeg har vært, eller de må ha hatt vonde drømmer i departementet. Jeg har knapt vært i et kollegium hvor folk har hatt et så godt forhold til hverandre. Dette er skivebom, sier tidligere styremedlem Joar Grøtting (H) til avisa.

LES OGSÅ: Fylkespolitikere retter knusende kritikk mot helseforetak

Strøm-Erichsen har ikke vært konkret om årsakene til at hele styret i Midt-Norge måtte gå, men hun skal ikke ha være fornøyd med hvordan helseforetaket taklet striden om Molde sykehus.

Styret vedtok i 2010 at det skulle bygges nytt sykehus i Molde, men helseministeren sa da at det ville ta mange år før helseforetaket ville ha penger til nybyggingen.

Utsettelsen falt ikke i god jord blant moldenserne, som stilte opp i tusentall for å demonstrere sin misnøye da Strøm-Erichsen kom til byen.

LES OGSÅ: Strøm-Erichsen møtt av fakler og pipekonsert