Facebook og Julian Assange (Foto: Colourbox/Reuters montasje: TV 2)
Facebook og Julian Assange (Foto: Colourbox/Reuters montasje: TV 2)

Assange: – Facebook er en farlig spionmaskin

WikiLeaks-gründer Julian Assange anklager Facebook for å dele sensitive personopplysninger med amerikanske etterretningstjenester.

Julian Assange var i 2007 med på å grunnlegge WikiLeaks, et varslernettsted som publiserer lekkede dokumenter fra styresmakter og andre organisasjoner, og samtidig holder kildene anonyme.

Nå advarer han om bruken av Facebooks informasjonsdeling av personopplysninger med eksterne kilder.

– Facebook er i særklasse den farligste spionmaskinen som noensinne er oppfunnet, tordner han i et intervju med Russia Today.

Les også: Nytt trojanervirus kan overta din Facebook

– Hjelper etterretningstjenester

I intervjuet hevder Assange at hvis man er bruker av sosiale nettverk som er basert i USA, risikerer man å automatisk utføre gratis arbeid for de amerikanske etterretningstjenestene.

– Alle bør forstå at når de legger til venner på Facebook, hjelper de samtidig amerikanske etterretningstjenester, advarer Assange.

Han mener det ikke er tvil om at disse etterretningstjenestene bruker opplysningene til å oppdatere sine egne databaser om Facebook-brukeres privatliv.

Les også: Dette Facebook-bildet kreftlurer nordmenn i hopetall

Har over én milliard aktive brukere

Facebook er verdens største nettsamfunn med over én milliard aktive brukere, deriblant vel to og en halv million nordmenn som har opprettet egen profil. I juni 2011 ble Facebook det første nettstedet noensinne som oppnådde mer enn én milliard sidevisninger i måneden.

Assange sier Facebook er verdens mest omfattende database over store folkegruppers privatliv. Alt ved disse brukerne er registrert i denne databasen. Deres navn, adresse, slektninger, familie, venner, planer, kommunikasjon m.m.

Ifølge WikiLeaks-gründeren er alle disse opplysningene tilgjengelig for de amerikanske etterretningstjenestene.

Les også: Eksperter mener 45.000 Facebook-passord er stjålet

Hevder det finnes bakdører

I intervjuet anklager Assange også Google og Yahoo for å ha såkalte bakdører tilgjengelig for etterretningstjenester.

Han anklager ikke Facebook-ledelsen for direkte å være styrt av amerikansk etterretning, men påpeker at disse tjenestene legger juridisk og politisk press på flere sosiale medier.

Dette presset er med på å tvinge nettstedene til å automatisere prosessen for datadeling, noe som åpner for muligheten for digitale bakdører styrt av etterretningstjenestene.

Les også: Bruker Facebook som bevis i hver tredje skilsmisse

Assanges utleveringssak opp denne uken

Det er ikke første gang Facebook blir anklaget for å dele ut brukernes opplysninger til eksterne kilder.

I 2011 ble programmet «Reclaim Privacy» anklaget for å være en spionagent for eksterne kilder. Programmet er en Facebook-applikasjon som lover å sikre brukernes privatliv på Facebook.

Julian Assange er fremdeles siktet i Sverige for seksuelle overgrep mot to kvinner. Han har oppholdt seg i Storbritannia siden han ble pågrepet for overgrepsbeskyldningene i desember 2010.

Assange har anket en utlevering til Sverige, og saken skal etter planen opp for en britisk domstol onsdag.

Les også: Assange-saken til britisk høyesterett