REISER ØSTOVER: Per Sandberg (FrP) reiser til Litauen for å få sjekket tennene sine. Det gjør også 50.000 andre nordmenn.  (Foto: TV 2)
REISER ØSTOVER: Per Sandberg (FrP) reiser til Litauen for å få sjekket tennene sine. Det gjør også 50.000 andre nordmenn. (Foto: TV 2)

– Dyr tannbehandling skaper klasseskille i Norge

Vi er i ferd med å få et klasseskille i Norge mellom de som har råd til tannbehandling og de som ikke har det. Det mener Per Sandberg i Frp som dro til tannlegen i Litauen.

For mange nordmenn er tannlegebehandling så dyrt at de velger å dra til utlandet for nødvendig behandling. Ifølge tall fra Tannlegeforeningen og Synovate/MMI drar over 50 000 nordmenn årlig til utlandet for å utføre planlagt tannbehandling.

Fremskrittspartiets Per Sandberg har en tannkjøttsykdom og har dratt til tannklinikken Odontika i Litauens hovedstad Vilnius for å utføre nødvendig behandling.

– Ikke bare for å spare penger

– Jeg har sannsynligvis spart minst 30 000 kr eller rundt halvparten av i Norge på dette, sier Sandberg.

LES OGSÅ: Billigere tannlege ble et tannløst løfte

Frps nestleder understreker at han drar til utlandet ikke bare fordi han vil spare penger, men fordi han også som politiker ønsker å se hvorfor så mange nordmenn utfører behandling i utlandet.

– Skaper klasseskille

Ifølge anslag fra Statistisk sentralbyrå kan det være så mange som 140 000 nordmenn som ikke går til tannlege på grunn av økonomi, selv om de har behov for det.

Det er en bekymringsverdig utvikling mener Per Sandberg.

– Vi er også her i ferd med å få et klasseskille innenfor tannhelse slik vi har på helse, mener Sandberg.

LES OGSÅ: SV krever tann-handling av sin egen regjering

Sandberg er kritisk til at de regjeringspartienes valgløfter fra 2009 bare har resultert i en forsinket utredning.

– Vi må prøve å få til en skjermingsordning for dem som har lav inntekt, ikke økonomi til tannhelse og særlig da for dem som har sykdom i forbindelse med det, sier Frps nestleder.

Viktige nordmenn

På tannklinikken Odontika i Litauens hovedstad Vilnius forteller klinikkdirektør Alistair Day-Stirrat at norske pasienter er en viktig kundegruppe.

– I løpet av en vanlig uke kan vi ha rundt tre norske pasienter, hvilket utgjør en betydelig andel av omsetningen fra utenlandske kunder, sier klinikkdirektøren.

LES OGSÅ: 140.000 nordmenn har ikke råd til tannlege

Alistair og kona Ieva driver Odontika sammen og sier at de får så mange norske kunder at de må vurdere å utvide klinikken. Per Sandberg mener det er et uheldig symptom på Norsk helsevesen at så mange drar utenlands og mener Norge ville tjent på å gjøre behandling billigere i utgangspunktet.

– Så vil faktisk staten tjene på det i neste runde, for man vil få lavere utgifter på andre helsebudsjetter, tror Sandberg.

– Det verste som kan skje er at folk ikke tar tannhelse på alvor, fordi hvis du får dårlig tannhelse så vil det på et eller annet tidspunkt også gå ut over resten av helsen, som da vil gi økte utgifter for staten