I kveldens episode av «Tid for hjem» får vi se at programleder Kjersti Bergesen og gjengen skal pusse opp en stor stue med flere avdelinger.

Om kveldens episode: – Dette er et av de vanskeligste rommene vi har gjort

Det vi derimot ikke fikk se på TV var at det kunne gått skikkelig galt.

Noen hadde stablet pappesker med sofamoduler i entreen i huset der det ble pusset opp. Det var stappfullt der, og stablene gikk nesten helt i taket. Men det ingen hadde tenkt på var at over den ene stabelen fantes en takspot eller Downlight om du vil, og slike kan bli skikkelig varme.

– Brann er en skrekkelig tanke

Det tok fyr i en av pappeskene. Det var programmets elektriker Gunnar Fjellestad som oppdaget det, han var på vei ned trappen da han plutselig ropte at det brant der nede, at det var røykutvikling.

– Et skrekkscenario, sier Kjersti Bergesen som er veldig glad for at dette ble oppdaget i tide. – Heldigvis gikk det bra denne gangen. Men vær forsiktig og tenk dere om i lignende situasjoner! Det er derfor vi vil fortelle om dette.

– Vi er veldig opptatt av sikkerhet for mennesker og materiell når vi er på oppussing, og brann er en skrekkelig tanke. Vi løp til alle mann, og så snart vi hadde funnet at det var i den øverste kassen det var tilløp til brann så ble denne straks flyttet ut av huset og slukningsarbeid i gangsatt. Heldigvis var dette til å håndtere, fortsetter programlederen.

– Det var mye røyk i gangen, røykutvikling fra pappen. Men idet vi fikk lempet kassen ned kom det luft til og da stod flammene opp. Da var det bare å få kassen på sikker avstand fra hus og mennesker og få slukket det hele. Flammene fikk vi raskt slått ned og deretter brukte vi vann, forteller Gunnar.

kjersti_230

– Tenk dere om i lignende situasjoner!

Det var en 12 V downlight som var skyld i branntilløpet. Det kan bli skikkelig varmt under en slik en, og når så avstanden til pappen var liten så var ulykken ute.

– Man skal være klar over at slike helt vanlige Downlights blir veldig varme, sier Gunnar Fjellestad.

– Her var det snakk om en helt vanlig 12 V, med 35W pære. Jeg har sett eksempler på feilmonteringer av slike, der man for eksempel har en dør som når den står åpen står under en slik downlight. Det utgjør faktisk brannfare.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

brann

Han oppfordrer til å sjekke spesifikasjonene til de enkelte produktene. Takspotter/ Downlights bør stort sett ha minimum 30 – 40 cm avstand til brennbart materiale dersom det ikke er snakk om LED-lys.

– Heldigvis gikk det bra denne gangen. Men vær forsiktig og tenk dere om i lignende situasjoner! Det er derfor vi vil fortelle om dette. Det er fort gjort å stable esker og materiell til oppunder taket når man driver med flytting eller oppussing, så se opp for Downlights! sier Kjersti.

Huseierne tok det pent

Historien endte med at den ene sofamodulen fikk skader, men ellers gikk det greit med både tak, mennesker og huset forøvrig. Huseierne er selvfølgelig også informert om det som skjedde.

– De tok det pent. De forstod at vi hadde tatt dette på alvor og at vi hadde sjekket over alt i ettertid. Det viktigste er at det gikk bra, og at ingen kom til skade, sier Jan Inge Mevold Skogheim fra produksjonsselskapet Pandorafilm.

«Tid for hjem» ser du på TV 2 tirsdager klokken 20.00!