NYE VEIER: Martin Andresen gjør endringer i treningsopplegget til Vålerenga i oppkjøringen til Tippeliga sesongen. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
NYE VEIER: Martin Andresen gjør endringer i treningsopplegget til Vålerenga i oppkjøringen til Tippeliga sesongen. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Andresen gir VIF-spillerne treningsfri

Vålerenga søker nye impulser, og prøver en treningsmodell i samarbeid med en tidligere Barcelona-, Manchester City- og Chelsea-trener.

Raymond Verheijen er en 40 år gammel nederlender som inntil nylig har vært assistenttrener for det walisiske landslaget. Tidligere har han vært en del av trenerteamet til både det nederlandske, sør-koreanske og russiske landslaget, samt storklubbene Barcelona, Chelsea og Manchester City.

Anerkjent trener
Vålerenga-trener Martin Andresen er storfornøyd med samarbeidet.

– Verhejien er en av de mest anerkjente i verden på fysisk trening innen fotballen. Etter en trøblete preseason i fjor ville vi finne den beste i verden på området, og da innledet vi et samarbeid med Verheijen, forklarer han.

Oslo-klubbens støtteapparat har vært på besøk hos 40-åringen i Nederland, og satt opp en treningssyklus etter hans modell.

– Sammen med han har vi lagt opp intensitetsgraden i treningen for hele året, og først og fremst til nå i sesongoppkjøringen. Dette gjør vi for å optimalisere preseasonforberedelsene, informerer Andresen.

Spillerne overrasket
En del av Verheijens opplegg er å trene intensivt over en viss periode, for deretter å ta en periode fri. Det har resultert i at Vålerenga-spillerne får én uke fri den kommende uka.

– Da vi la opp vintersyklusen så anbefalte han å ta en uke fri fra feltet for de som har vært med og trent fullt i hele januar. De som hadde utvidet ferie og/eller sliter med skader fortsetter å være på Valle, forklarer Vålerenga-treneren.

Stefan Strandberg er ryggskadet og trener for tiden alternativt. Han forklarer at spillerne ble overrasket over avgjørelsen da de fikk vite om den i forrige uke.

HJELPER VIF: Raymond Verheijen skal hjelpe Vålerenga med den fysiske treningen i oppkjøringen til 2012-sesongen. (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
HJELPER VIF: Raymond Verheijen skal hjelpe Vålerenga med den fysiske treningen i oppkjøringen til 2012-sesongen. (Foto: Nick Potts/Pa Photos)

– Ja, vi ble overrasket, klart det. Det er jo ikke vanlig med en friuke sånn midt i oppkjøringen. Men Martin og de andre i trenerteamet virker veldig overbevist om at dette er et godt opplegg, så vi spillerne syns dette er positivt, forklarer midtstopperen.

Vil unngå skader
Det innebærer en uke borte fra feltet for de skadefrie spillerne, som ikke akkurat har levert varene i Vålerengas treningskamper denne vinteren. Oslo-klubben har tapt for Bærum, slått KFUM, samt spilt uavgjort mot Nesodden.

– Jeg har ikke lyst til å legge noe som helst vekt på resultatene i treningskampene før helt mot slutten. Jeg har veldig tro på at vi får en god sesong i år, gutta ser pigge ut, sier Andresen.

Les også: Vålerenga fikk presset opp prisen på Mos

– Det er jo uvant for spillerne med treningsfri, men de merker på kroppen at det er bra og det er jeg sikker på at de vil nyte godt av etter hvert, mener han.

– Det blir bra med en uke med innefotball, squash og lett trening vekke fra feltet, tror Strandberg.

– Vi sleit med veldig mye skader i fjor vinter, og mange av gutta var i dårlig form etter egentreningsperioden i desember. Da fikk vi mye skader da oppkjøringen begynte, det skal vi unngå i år, sier Andresen, som ikke vil si hva engasjementet til Verheijen koster.

Myhre positiv
Også TV 2s fotballekspert, Petter Myhre, er positiv til det nye opplegget de nå tester på Valle.

– Hvis det er en del av en helhetlig plan så ser jeg ikke noe feil i dag. De har jo hentet insiprasjonen fra Verheijen, og hvis du har trua på hans opplegg så må du jo følge det til punkt og prikke. Hvis ikke får du ikke noe svar på om det fungerer eller ikke, sier han.

– Har du hørt om tilsvarende opplegg i Norge før?

– Nei, ikke hørt om identiske opplegg, men jeg har jo hatt perioder selv som trener hvor vi har trent knallhardt en periode i f.eks i januar, også gitt spillerne femdagersfri. Vi har en ekstremt lang oppkjøring i Norge, og man har godt av å ikke se trynet til gutta daglig også. I andre nasjoner har man kortere oppkjøring, men der også kjenner jeg til flere klubber som har gjort det på samme måte, med sykluser à la dette, sier Myhre.

Les også: Lars Iver Strand med stikk til Martin Andresen

Myhre mener Norge har godt av å søke nye treningsimpulser.

– Vi har vært veldig tradisjonelle til å bygge opp pre-season her til lands, så at man tenker nytt ser jeg på som positivt. Vi er vel det eneste landet i verden hvor det eksisterer egne tabeller for treningskamper, trenere kan jo nærmest få sparken for dårlige treningskamper. Så når noen kommer med noe nytt så blir tankegangen fort sort/hvitt, enten er det årsaken til at det går dårlig, eller så har vedkommende funnet suksessoppskriften. Det blir spennende å se hvordan dette slår ut, mener han.