KNAPPE SMIL: De rødgrønnes løfter om bedre tilbud for dem som sliter med tannlegeregninga er fortsatt bare løfter. (Foto: TV 2)
KNAPPE SMIL: De rødgrønnes løfter om bedre tilbud for dem som sliter med tannlegeregninga er fortsatt bare løfter. (Foto: TV 2)

Billigere tannlege ble et tannløst løfte

Skulle man trodd de rødgrønne partienes valgprogram fra 2009 burde ikke 140.000 mennesker med behov for tannpleie, la være å gå til tannlege av økonomiske grunner.

Anslag fra Statistisk sentralbyrå viser at rundt 140.000 mennesker i Norge har behov for å gå til tannlege, men lar være å gjøre det på grunn av økonomi.

Skulle man tatt regjeringspartienes program på ordet burde det ikke vært slik.

«Offentlig ansvar»

Våren 2009 vedtok Arbeiderpartiets landsmøte at tannhelse skulle bli en del av det offentliges ansvar på lik linje med det øvrige helsevesen i sitt program for 2009-2013. Altså at det ikke skulle være dyrere å slite med et dårlig kne enn med dårlige tenner.

– Når vi først foreslår dette, så må vi gjøre det ordentlig, og jeg er helt sikker på at dette setter folk pris på, sa Arbeiderpartiets Rune Gerhardsen til TV 2 Nyhetene 21. april 2009.

Les også: Ap-løfte om bedre tenner koster en milliard i året

Tannløst i Soria Moria 2

Regjeringspartner SV var ikke mye dårligere enn Arbeiderpartiet. I programmet de gikk til gjenvalg på, står det at egenandelen for tannbehandling skal være på maks 2500 kroner i året.

Senterpartiet er litt mer forsiktige, men skriver likevel i sitt program at tannhelse på sikt bør dekkes av Folketrygda.

VENTER PÅ UTREDNING: Statssekretær Lotte Grepp Knutsen (Ap) forsikrer at de har fullt trykk på arbeidet med utredningen. (Foto: TV 2)
VENTER PÅ UTREDNING: Statssekretær Lotte Grepp Knutsen (Ap) forsikrer at de har fullt trykk på arbeidet med utredningen. (Foto: TV 2)

Men da gjenvalget var sikret for flertallsregjeringen ble de rådyre tannløftene fra valgkampen vraket.

I Soria Moria 2 står det at regjeringen vil at det offentlige gradvis skal ta større ansvar på tannhelsefeltet, og at man bare skal utrede ulike modeller for egenandelstak.

– Utredningen er på vei

Valgløftene kokte ned til en utredning om egenandelstak i Soria Moria 2. Men selv om alle partiene i flertallsregjeringen hadde ambisiøse tannambisjoner, betyr ikke det at utredningen har kommet raskt.

To og et halvt år etter at regjeringserklæringen ble underskrevet lar utredningen fortsatt vente på seg.

– Men jeg vil bare forsikre om at vi har fullt trykk på arbeidet med å få en forsvarlig utredning i bunn, slik at regjeringen kan ta arbeidet med skjerming av tannhelseutgifter et skritt videre, forteller Lotte Grepp Knutsen, statssekretær for Arbeiderpartiet i Helse- og omsorgsdepartementet.