TANNPINE: Lene D. Nilsen må gå med vondt i tennene fordi hun ikke har råd til tannlegeregningen på minimum 20 000 kroner. (Foto: Montasje/TV 2)
TANNPINE: Lene D. Nilsen må gå med vondt i tennene fordi hun ikke har råd til tannlegeregningen på minimum 20 000 kroner. (Foto: Montasje/TV 2)
TANNPINE: Lene D. Nilsen må gå med vondt i tennene fordi hun ikke har råd til tannlegeregningen på minimum 20 000 kroner. (Foto: TV 2)
TANNPINE: Lene D. Nilsen må gå med vondt i tennene fordi hun ikke har råd til tannlegeregningen på minimum 20 000 kroner. (Foto: TV 2)
TANNHELSE MONTASJE
TANNHELSE MONTASJE
Tannproblemer_nordmenn (Foto: TV 2)
Tannproblemer_nordmenn (Foto: TV 2)

140.000 nordmenn har ikke råd til tannlege

Lene har ikke penger til å betale tannlegeregningen og må gå med smerter i tennene. Hun er en av flere hundre som tok kontakt med TV 2 med lignende historier.

I mange år kviet 33 år gamle Lene D. Nilsen seg for å gå til tannlege, og tennene forfalt gradvis. Nå sliter hun med hyppige betennelser og mye tannverk.

Da hun til slutt gikk til tannlegen for å få et overslag på hva det ville koste å reparere skadene, fikk hun vite at minimumsprisen ville bli 20.000 kroner.

LES OGSÅ: Fjorten tilstander som kan gi billigere tannlege

– Det er en vanskelig sum å forholde seg til når du faktisk ikke har nok i måneden til det du egentlig trenger fra før, forteller Lene som ikke er i arbeid på grunn av dårlig helse.

Småbarnsmoren bor i en liten kjellerleilighet sammen med tre barn. Eneste inntektskilde er barnetrygd og det hun får fra NAV. Da blir

KOSTER FOR MYE: 140 000 nordmenn har ikke råd til å betale tannlegeregningene
  sine. (Foto: TV 2)
KOSTER FOR MYE: 140 000 nordmenn har ikke råd til å betale tannlegeregningene sine. (Foto: TV 2)
en en regning på 20.000 kroner umulig å håndtere.

– Det er ikke lett. Jeg vil i hvert fall ikke prioritere meg selv i forhold til ting som ungene trenger, betale regninger og sånne ting for å gjøre dette her. Det kommer sist, sier Lene som er forberedt på å gå i flere år med tannsmerter før hun får nok penger til utgiften.

Les også: Fjorten tilstander som kan gi billigere tannlege

140.000 i samme situasjon

Men Lene D. Nilsen er ikke alene om å utsette nødvendig tannbehandling på grunn av dårlig råd. Det finnes ingen sikre tall, men basert på svarene i Levekårsundersøkelsen fra 2008 anslår Statistisk sentralbyrå at det kan dreie seg om så mange som 140.000 personer.

Da vi via TV 2 Nyhetenes Facebook-side og e-post forsøkte å komme i kontakt med personer som ikke har råd til å gå til tannlegen, fikk vi hundrevis av historier fra fortvilte personer rundt omkring i landet.

Felles for dem alle var at de hadde til dels store og dyre tannlegeutgifter foran seg, men ingen mulighet til å betale regninger på flere titalls tusen kroner.

I Ålesund lider småbarnsfaren Magnus Wattø av dårlige tenner og hyppige smerter. Han tar selvkritikk for å ha vært sløv med tannbørsten i ung alder. Men som kokkelærling på arbeidsavklaringspenger fra NAV skulle han så gjerne fått hjelp til tannlegeregningen på 30.000 kroner for å slippe mer tannverk.

– Jeg er i en situasjon i livet hvor jeg er i en mellomfase, og hvor jeg kanskje hadde hatt behov for å få litt hjelp likevel, sier Magnus.

Opp til 250.000 kr

Blant de nærmere 300 mailene og 400 Facebook-kommentarene som kom inn til redaksjonen med tannlegehistorier var det forespeilede regninger på alt fra noen tusen kroner som var vanskelig å takle til godt over hundre tusen kroner.

En dame i 30-årene som bare hadde fire tenner igjen må ut med hele 250.000 kroner for å få nye tenner.

– Hun er en glad jente, men ikke den hun engang var, skriver moren til damen med en kvart million kroner i forespeilede utgifter.

En kvinne fra østlandsområdet skrev også inn og fortalte at hun måtte avbryte behandlingen halvveis på grunn av pengemangel. Nå går hun med midlertidige skruer i munnen i påvente av penger til å gjøre det ferdig.

– Dette har satt dype spor hos meg. Både når det gjelder arbeids– og sosiallivet mitt. Jeg føler meg veldig alene og rådløs, skriver hun.

Les også: Tannløse løfter om billigere tannlege fra regjeringen

Tannløse i 20-årene

En tobarnsmor på arbeidsavklaringspenger i Trondheim skrev inn til oss og fortalte at hun trengte minst 70.000 kroner for å utføre nødvendig behandling på grunn av en emaljesykdom på tennene.

Selv med refusjon fra staten ville kostnaden bli minst opp mot 30–40.000 kroner - en umulig utgift for den unge moren som allerede har lånt penger til akuttbehandling fra faren som er minstepensjonist.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TANNPROBLEMER: En tobarnsmor fra Trondheim må ut med over 70
  000 kroner for å fikse tennene sine.
TANNPROBLEMER: En tobarnsmor fra Trondheim må ut med over 70 000 kroner for å fikse tennene sine.

– Det er faktisk meget psykisk slitsomt. Drikking og spising blir noe man enormt vegrer seg til. Det er meget trist å tenke på at man skal forberede seg på at om et antall år må man eventuelt vurdere gebiss, og jeg er nettopp fylt 25 år, skriver hun.

Selv om man er ung betyr ikke det at man slipper unna dårlige tenner.

I Bodø tok en jente i 20-årene kontakt med TV 2 Nyhetene. Hun jobber i serveringsbransjen som sommeren, men er for tiden uten arbeid. Også hun sliter med en emaljesykdom på tennene, men til tross for at en del av utgiftene blir refundert har hun ingen mulighet til å betale en regning på minst 40.000 kroner, og må gå rundt med konstante smerter.

– Jeg har tannpine hver dag. Det er slitsomt, og jeg går ofte på smertestillende. Prøver å holde meg så lenge som mulig før jeg tar smertestillende, men må man så man, forteller hun til TV 2.