MANGLER TILSKUDD: Spanair mister subsidier fra katalanske myndigheter, og må sette alle sine fly på bakken. (Foto: Victor R. Caivano/Ap)
MANGLER TILSKUDD: Spanair mister subsidier fra katalanske myndigheter, og må sette alle sine fly på bakken. (Foto: Victor R. Caivano/Ap)

Spanair begjærer seg konkurs

Det spanske flyselskapet setter alle flyene på bakken fra midnatt fredag. SAS, som er deleier i selskapet, regner med å tape flere hundre millioner kroner.

Det spanske flyselskapet begjærer seg konkurs, og har kansellert alle flyavganger fra og med midnatt.

Wall Street Journal skriver fredag kveld at spanske myndigheter har bekreftet at selskapet setter flyene på bakken etter at det ikke lyktes å få nye eiere.

Beordret flyene tilbake til basen i Barcelona

Spanske luftfartsmyndigheter beordret fredag kveld alle Spainairs fly tilbake til selskapets base i Barcelona innen klokken 02.

Myndighetene har sammen med andre flyselskap og flyplassen i Barcelona startet arbeidet med å ta hånd om passasjerene som rammes av at Spanair nå har varlset at de begjærer konkurs.

Bakgrunnen for at Spanair går til det dramatiske skrittet å begjære konkurs, er at Qatar Airways trakk seg fra samtalene om å gå inn i selskapet som eier.

Det pengesterke arabiske flyselskapet skulle betale 150 millioner kroner for en eierandel på 49 prosent, men trakk seg fra forhandlingene.

– Qatar Airways har forlatt forhandlingene, opplyste en talskvinne for katalanske myndigheter til Reuters fredag.

Over 1000 arbeidsplasser i fare

Grunnen skal være at det var usikkerhet knyttet til om Spanair må tilbakebetale tilskudd gitt av katalanske myndigheter på rundt 100 millioner euro siden 2009.

Over 1000 ansatte kan ved en konkurs stå uten arbeid i et allerede håpløst spansk arbeidsmarked. I tillegg kommer ansatte i selskaper som leverer servicetjenester til flyselskapet.

Spanair som opererer på spanske innenriksruter og på det europeiske rutenettet har siden i fjor vært på utkikk etter samarbeidspartnere for å kunne gå inn på langdistansemarkedet. Qatar Airways var en potensiell partner, men valgte å trekke seg.

Begrenset effekt for SAS

Ved en konkurs kan deleier SAS tape mellom 200–300 millioner kroner på Spanair-eierskapet.

– Vi kan ikke bekrefte at vi har en konkurs, men det pågår en prosess. Dersom det skjer noe der vil vi komme med en melding om det så snart vi vet noe, sier investorkontakt Sture Stølen i SAS til tv2.no.

Stølen sier at en konkurs ikke vil store økonomiske konsekvenser for SAS-konsernet.

– Vi har tidligere informert et flertall ganger om at effekten av en konkurs kan gi en negativ kontantstrøms effekt på 200–300 millioner kroner, sier Stølen.

En konkurs vil derfor ha en begrenset effekt for kontantstrømmen i SAS.

Konkursen vil heller ikke ha noe å si for SAS-kunder ifølge Stølen. Selskapet avviklet rutesamarbeidet med Spanair allerede for et år siden.

LES OGSÅ: SAS selger Spanair for én euro