N LOTHOLOCAUST 270112 ATG NK (Foto: TV 2)
N LOTHOLOCAUST 270112 ATG NK (Foto: TV 2)

Samuel er den siste norske overlevende etter Holocaust

Samuel Steinmann er én av bare 34 norske jødene som overlevde Holocaust.

– Jeg syns det er veldig anstrengende å tenke tilbake 70 år på hva som hendte, og på hvor mange som ikke opplevde å komme tilbake igjen, sier Steinmann til TV 2.

Steinmann er den siste av de norske jødene som overlevde Nazi-Tysklands dødsleirer. Fredag deltok han under en minnemarkeringen på Akershuskaia i Oslo i anledning Den internasjonale holocaustdagen.

Statsminister Jens Stoltenberg holdt tale under minnemarkeringen, hvor han beklaget at nordmenn deltok under arrestasjoner og deportasjoner av jøder under andre verdenskrig.

Sendt til Tyskland med «Donau»

I en alder av 19 år høsten 1942, ble Oslo-gutten Steinmann arrestert. I november samme året ble Samuel Steinmann og 531 andre norske jøder tatt om bord i frakteskipet «Donau» ved Aker Brygge. Bare ni av disse kom tilbake i live.

Han husker fremdeles godt hva han tenkte da han kom om bord i båten.

– Vi håpet at vi skulle bli sendt til Nord-Norge hvor mange andre hadde blitt sendt på arbeidsleir, men etter hvert som vi gikk ut fjorden forsto vi at det ikke var noen mulighet for det, for vi fortsatte rett sørover. Da skjønte vi at Tyskland var endepunktet, sier han.

Da båten kom til Tyskland, ble fangene fraktet over i tog som tok dem til Auschwitz i Polen. Allerede i januar 1943, var det bare ti norske jøder igjen av de 532 som ble fraktet med Donau.

LES OGSÅ: Stoltenberg beklager deportasjon av jøder fra Norge

MINNEMARKERING: Samuel Steinmann satt ved siden av statsministeren under minnemarkeringen på Akershuskaia fredag.  (Foto: SCANPIX)
MINNEMARKERING: Samuel Steinmann satt ved siden av statsministeren under minnemarkeringen på Akershuskaia fredag. (Foto: SCANPIX)

Overlevde to konsentrasjonsleirer og én dødsmarsj

I nesten tre år satt Steinmann i konsentrasjonsleir.

– Det var nesten tre tunge år ja. Vel to år i Auschwitz, så var det cirka et halvt år i Buchenwald, sier han.

Men Steinmann overlevde ikke bare årene i konsentrasjonsleir. Han klarte seg også gjennom den såkalte dødsmarsjen. De sovjetiske styrkene var stadig på fremmarsj fra øst, og nazistene evakuerte konsentrasjonsleirene.

LES OGSÅ: Albert var seks år da foreldrene ble sendt til Auschwitz

I januar 1945, få uker før sovjetiske soldater nådde Auschwitz, ble Steinmann og 66.000 andre jøder sendt på en dødsmarsj som gikk fra Polen, gjennom Tsjekkia og til Buchenwald i Tyskland. 15.000 av fangene døde på veien.

Holocaust tok livet av cirka seks millioner jøder, og flere hundre tusen sigøynere, funksjonshemmede og homofile.