FNs internasjonale minnedag for holocaustofrene skal markeres en rekke steder i Norge, og i Oslo skal Stoltenberg holde tale ved Akershuskaia, skriver avisen Dagen.

776 drept

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) leverte 6. januar i år et skriftlig spørsmål til statsministeren der han påpekte at det i høst er 70 år siden «det norske holocaust» der 776 norske jøder ble drept, og mente at det var på tide at den norske stat kom med en offisiell beklagelse.

– Jeg fikk et oppløftende svar der statsministeren skriver at han i lang tid har vært opptatt av de norske jødenes situasjon under krigen, og at han ville bruke tid på dette i talen på minnedagen, sier Syversen.

Les også: Nå kan du kjøpe Schindlers liste til 13 mill.

Fikk ikke komme til Norge

Historiker Kjersti Dybvig ved University College i London mener det er på høy tid med en offisiell unnskyldning.

– Det er svært mange sår som er åpne og som en absolutt bør ha en unnskyldning på. De fleste jødene som ble arrestert i Norge, var norske statsborgere. Da de ble arrestert, mistet de statsborgerskapet. Og da de hvite bussene reiste nedover for å hente fanger som hadde overlevd, fikk ikke jødene være med fordi de ikke lenger var norske statsborgere og regjeringen etter 8. mai ikke ville finansiere hjemtransport, sier Dybvig.

Les også: – Jødehatet lever i UD

Den største norske gruppen av jøder ble deportert fra Oslo 26. november 1942. 532 personer ble fraktet med MS Donau til Szczecin og videre til konsentrasjonsleire. I alt 776 norske jøder ble drept eller omkom i nazistenes leirer. (©NTB)